Abonament gratuit

SONDAJ ROMÂNIA EFICIENTĂ: Unul din patru români face economie maximă la energie

A.M.
Miscellanea #Energie /

Unul din patru români face economie maximă la energie

Un sfert din populaţie declară că face economie maximă la consumul de energie, în contextul în care aproape 90% dintre români cred că risipa de resurse energetice contribuie la accelerarea schimbărilor climatice, potrivit unui sondaj realizat la nivel naţional de INSCOP Research la comanda Energy Policy Group (EPG), în cadrul Proiectului România Eficientă. Potrivit sursei citate, cei chestionaţi au fost rugaţi să îşi autoevalueze comportamentul în privinţa consumului de energie pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă "Fac risipă maximă de energie", iar nota 10 înseamnă "Fac economie maximă la consumul de energie".

Astfel, 23% dintre respondenţi şi-au acordat nota 10 în privinţa consumului de carburanţi, iar 24%, în privinţa consumului de electricitate. Ceva mai mulţi, respectiv 28%, au spus că fac economii maxime la consumul de gaze naturale şi tot atâţia, la consumul de lemne. Per ansamblu, aceasta înseamnă că, în medie, doar 25,7% dintre români fac tot ce pot pentru a consuma energia cât mai eficient şi responsabil.

De asemenea, 78,3% dintre români ştiu că, dacă sunt ţinute în priză, aparatele electronice (televizorul, calculatorul, încărcătoarele etc.) consumă energie electrică chiar şi atunci când nu funcţionează sau nu alimentează un dispozitiv, însă doar 36,2% dintre respondenţi obişnuiesc să scoată din priză aceste aparate când nu le utilizează, iar 7,1% fac acest lucru uneori, însă, cei mai mulţi dintre români nu deţin în locuinţă dispozitive inteligente pentru controlul consumului de energie (termostat, întrerupător inteligent, priză inteligentă etc.).

Conform rezultatelor studiului, mai bine de jumătate dintre respondenţi (52,6%) ar avea ca motiv principal pentru reducerea consumului costul energiei. Pentru alţi 25,7%, principalul motiv care i-ar determina să aibă un comportament mai responsabil este poluarea generată de producţia de energie, iar pentru 11,3% motivaţia de bază ar fi creşterea independenţei energetice a ţării , prin reducerea importurilor. Sub 5% dintre români nu consideră importantă economisirea de energie.

Radu Dudău, director al Energy Policy Group, think-tank specializat în domeniul energiei, şi coordonator al proiectului România Eficientă, a declarat: "Românii au început să fie tot mai conştienţi de impactul pe care utilizarea resurselor de energie îl are asupra mediului înconjurător. Nu doar reducerea facturii este motivaţia principală pentru un comportament de consum mai responsabil, ci, iată că pentru o parte importantă din populaţie, aceasta a devenit calitatea mediului înconjurător şi, implicit, a sănătăţii. Indiferent de vârstă, orientare politică sau religioasă, toţi avem în comun un lucru: aerul pe care îl respirăm".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

07 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8375
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0949
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4794
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3607
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.0003

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie