Stalin? Un amator!

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 7 martie

Cătălin Avramescu

Să ne uităm bine la Vladimir Putin. Nu de alta, dar şi el se uită la noi. Şi nu îi place ce vede. Iar când lui Vova nu îi place de cineva, nu iese bine deloc... Boris Nemţov, spre exemplu, a crezut că notorietatea sa îl va proteja. Era, în fond, unul dintre cei mai importanţi politicieni din Rusia, şi fost ministru sub Boris Elţîn. A primit câteva gloanţe în spate, chiar sub zidurile Kremlinului.

Am susţinut, în mai multe articole, că Vladimir Putin este mai periculos decât I.V. Stalin. Poate că unii au crezut că exagerez. Sau că nu ştiu despre ce vorbesc. Haideţi să lămurim chestiunea.

Cunosc foarte bine cifrele. Stalin are în jur de douăzeci de milioane de morţi pe conştiinţă. (Vorba vine, "conştiinţă"). Bilanţul lui Putin, până acum, este de "doar" câteva sute de mii. Dar primul este mort şi îngropat. (Spre norocul nostru). Însă Vova, deşi experţii analizează cu atenţie fiecare secvenţă video în care îşi bâţâie picioarele, este cu totul aici. Şi are timp să îşi depăşească predecesorul.

Aşa că chestiunea, în ultimă instanţă, se pune diferit. Care, dintre cei doi, este mai radical? Cine are un plan mai dement?

Zilele trecute am văzut o serie de interviuri scurte luate pe străzile Moscovei. Erau oameni "normali", din specia Homo Sovieticus. (Mulţi, inclusiv dintre cei tineri, chiar foloseau ocazia pentru a-şi exprima nostalgia pentru timpurile Uniunii Sovietice).

Întrebarea era dacă Rusia trebuie să atace Polonia. Cei mai mulţi răspundeau răspicat că da. La asta mă aşteptam, să fiu sincer. Nici "argumentele" lor nu m-au surprins. "Polonezii sunt nazişti!". Este exact tipul de declaraţii care se fac şi în mediile oficiale, de la Vladimir Putin în jos.

Altceva însă mi-a atras atenţia. Mulţi ruşi atrăgeau atenţia că, "de data asta", nu vor lăsa lucrurile "neterminate". Susţineau că în Al Doilea Război Mondial, polonezii au scăpat nepedepsiţi suficient. Că au fost trataţi "cu mănuşi". Însă de data asta, "trebuie mers până la capăt".

Vorbeau, desigur, despre genocid. Să ne înţelegem. Polonia, ca ţară, a fost cel mai greu lovită de război. A pierdut peste o cincime din populaţie. Cei mai mulţi au fost ucişi de Germania nazistă, însă un număr considerabil chiar de "eliberatorii" sovietici. Iar după război Polonia a fost captivă în spatele Cortinei de Fier. Dar toate acestea nu erau suficiente pentru rusul care priveşte la televiziunile lui Vova Putin. Polonezii să ia aminte, că nu au primit ce meritau...

Aceeaşi înverşunare criminală faţă de ucraineni. Şi ei au murit cu milioanele în timpul războiului. Iar o "doamnă" cu haină de blană, din Moscova, întrebată, crede că nu a fost suficient. Cuţitul istoriei trebuie vârât încă şi mai adânc. "Şi copiii lor trebuie ucişi!" - crede madama.

Alţii se dezlănţuie împotriva germanilor. "Nişte nazişti! Trebuie ucişi cu toţii! Să vadă ei!". Nici americanii nu scapă mai ieftin din delirul de pe ecran. Pe alt canal, unul dintre propagandiştii regimului crede că italienii "o caută cu lumânarea!". Atunci să primească şi ei nişte bombe termonucleare în cap!

Toate acestea sunt idei care corespund exact cu derapajele care vin de la Vladimir Putin şi de la complicii săi. Se tot spune că Putin e un nostalgic al URSS-ului. Din păcate, e mai rău decât atât. După Putin, victoria împotriva nazismului a fost de fapt o pseudo-victorie. Un "fals", cum ar fi spus tovarăşul Ceauşescu. Ea a lăsat Statele Unite şi întregul Occident într-o poziţie de putere. Polonia, chiar ocupată, a supravieţuit. "Naziştii" au supravieţuit şi au făcut pui.

Cu toate crimele sale, Stalin nu a aruncat în aer ordinea internaţională. Chiar a acceptat crearea ONU, o organizaţie pe care acum, Putin o dispreţuieşte şi o umileşte. A respectat puterea industrială şi militară a Occidentului. Pe plan intern, a luptat împotriva "naţionaliştilor", pe care i-a băgat în pământ cu milioanele. Dar nu i-a trecut prin cap să şteargă identitatea Ucrainei cu argumentele unui elev de clasa a VI-a repetent la Istorie.

Stalin a fost, fără dubiu, un psihopat. Însă unul care a muncit să devină prădătorul suprem. Şi-a calculat atent mişcările. Pentru rolul său în război, a avut o măsură de respect chiar şi din partea unui anti-comunist precum Churchill. Lui Putin, un mic funcţionar megaloman, puterea i-a căzut în poală, cadou de la Boris Elţîn. De atunci joacă la cacealma. Doar naivitatea elitelor din Vest i-a permis să ajungă unde este acum. Când ameninţă cu războiul termonuclear întreaga planetă. "Dacă Rusia nu mai este, ce rost mai are existenţa lumii?". Nu veţi găsi nimic atât de dezaxat la Stalin. Poate doar la marchizul de Sade.

Pe undeva, totuşi Putin s-a dovedit mai abil decât Stalin. Acesta dispreţuia rusul de pe stradă. Credea că Partidul (adică el) ştie mai bine. Putin însă s-a priceput să scoată tot ce e mai rău din rusul de pe stradă. Pe vremea lui Stalin, suspectez că nu găseai mulţi ruşi prin Moscova care să vrea să înece copiii ucraineni. Acum ei aud asta la televizor şi unora chiar le place.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9481
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5740
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9827
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6203
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.1510

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro