Standard & Poor's a anunţat îmbunătăţirea perspectivei ratingului României de la "negativ" la "stabil"

S.B.
Macroeconomie / 17 aprilie

Standard & Poor's a anunţat îmbunătăţirea perspectivei ratingului României de la "negativ" la "stabil"

Agenţia de rating Standard & Poor's a anunţat îmbunătăţirea perspectivei de la "negativ" la "stabil" aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, potrivit news.ro.

"Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei rating-ului României operată de această agenţie din noiembrie 2013", a transmis, vineri seară, Ministerul Finanţelor. "Veşti fantastice pentru români", a transmis premierul Florin Cîţu, în timp ce ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a afirmat că decizia agenţiei de rating este "o dovadă a recunoaşterii internaţionale a eforturilor României de consolidare fiscal-bugetară şi confirmă că măsurile adoptate au fost cele corecte".

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, vineri seară, că Agenţia de rating Standard & Poor's a anunţat îmbunătăţirea perspectivei de la "negativ" la "stabil" aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, aceasta fiind prima modificare în sens pozitiv din noiembrie 2013

De asemenea, agenţia a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută.

"Standard & Poor's a precizat în comunicatul de presă publicat în data de 16 aprilie 2021 că perspectiva stabilă arată credibilitatea măsurilor de consolidare fiscală promovate de Guvern şi anticipează că finanţele publice şi poziţia externă a României se vor stabiliza în următorii doi ani. Agenţia apreciază ca riscurile generate de deficitele gemene (deficitul bugetar şi deficitul de cont curent) încă ridicate ale României sunt atenuate de perspectiva absorbţiei unui volum important de fonduri europene (România fiind unul din principalii beneficiari ai fondurilor structurale prevăzute în Cadrul Multianual al UE şi în Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă), precum şi de programul de reforme asumate de către Guvern pentru relansarea creşterii economice", a transmis Ministerul finanţelor Publice.

Potrivit instituţiei, "reconfirmarea ratingului suveran este susţinută şi de accesul robust al României la finanţarea de pe pieţele internaţionale de capital".

"Decizia Standard & Poor's reprezintă o dovadă a recunoaşterii internaţionale a eforturilor României pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetară şi confirmă că măsurile adoptate au fost cele corecte, necesare pentru ţara noastră şi aşteptate de către partenerii noştri externi. Remarcăm de asemenea estimările pozitive ale agenţiei referitoare la potenţialul de creştere economică a României pe termen mediu. Ministerul Finanţelor va continua atât demersurile pentru implementarea măsurilor destinate înlăturării efectelor negative ale pandemiei Covid-19 şi relansării economiei, cât şi politica fiscal-bugetară prudentă care să asigure înscrierea României în ţintele asumate. Acest semnal ne încurajează şi ne arată că suntem pe drumul cel bun, dar nu înseamnă că am ajuns deja acolo, eforturile trebuie continuate", a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

Potrivit agenţiei, "reformele planificate de actualul Guvern ar asigura crearea unui cadru fiscal mai robust, limitând riscurile de inversare a politicilor de consolidare fiscală, ceea ce va conduce la acţiuni de îmbunătăţire a ratingului suveran al României".

"Decizia Standard & Poor's reprezintă o dovadă a recunoaşterii internaţionale a eforturilor României de consolidare fiscal-bugetară şi confirmă că măsurile adoptate au fost cele corecte, necesare pentru ţara noastră şi aşteptate de către partenerii externi. Totodată, am remarcat şi estimările pozitive ale agenţiei referitoare la potenţialul de creştere economică a României pe termen mediu. Este un semnal excelent, care ne încurajează şi ne arată că suntem pe drumul cel bun, dar nu înseamnă că am ajuns deja acolo, eforturile trebuie continuate. Vom merge mai departe atât cu implementarea măsurilor destinate înlăturării efectelor negative ale pandemiei Covid-19 şi relansării economiei, cât şi cu politica fiscal-bugetară prudentă care să asigure înscrierea României în ţintele asumate", a transmis, la rândul său, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

"Veşti fantastice pentru români! Am promis, am făcut. România apreciată de S&P cu modificarea perspectivei de la negativ la STABIL.Am luat şi continuăm să luăm cele mai bune măsuri pentru economie", atransmis, vineri seară, premierul Florin Cîţu.

Opinia Cititorului ( 23 )

 1. VESTI FANTASTICE PENTRU ROMANI ??? ASTA DIN CAUZA UNOR OAMENI FANTASTICI , CARE SE AFLA LA CARMA BANCII NATIONALE , SI CARE LUPTA PENTRU ROMANIA !!! DA , DA , NU E NICI O EXAGERARE !!! DATORITA GUVERNATORULUI MUGUR ISARESCU , SI A ECHIPEI LUI , CARE A VEGHEAT , SI VEGHEAZA PERMANENT , LA STABILITATEA MONEDEI , SI A CURSULUI DE SCHIMB !!! SI CAT AU INCERCAT PARTIDELE COMUNISTE , DIN ROMANIA , SA-L INLATURE , SA SCAPE DE EL , SI SA PUNA IN LOC , UN TREPADUS DE-AL LOR , CA SA AIBE ACCES ASTFEL , LA BANII TARII !!! PRAFUL , S-AR FI ALES , PANA ACUM , SI DE MONEDA NATIONALA , SI DE REZERVA VALUTARA !!! ROMANIA AR FI AJUNS , O A DOUA VENEZUELA , IN CARE AM FI STAT LA COZI KILOMETRICE , CA SA CUMPARAM O PAINE , CU 10 000 DE LEI NOI !!! COMUNISTII , IN FRUNTE CU DRAGNEA , TARICEANU , VALCOV , ZAMFIR , OLGA [ ABIA ASTEAPTA OLGA , SA AJUNGA IAR , MINISTRU DE FINANTE !!! ] , PIPEREA , SI ALTII CA EI , AR FI AVUT MULTA GRIJE , SA ARUNCE CU BANII , IN STANGA , SI IN DREAPTA , LA ORICINE AR FI CERUT CEVA !!! CA DACA DAI BANI LA UNUL , SE RASCOALA CEILALTI , SI INCEP PROTESTELE DE STRADA , COMBINATE CU AMENINTARI DE INCHIDERE A TARII !!! SI EI , DARNICI DIN FIRE , AR FI DAT !!! CA DOAR , NU DAU DIN BANII LOR !!! SANT BANII TARII , ADICA , AI NIMANUI !!! CAND ROMANIA S-AR FI SCUFUNDAT FINANCIAR , AR FI INCEPUT SA DEA VINA , UNII PE ALTII : CINE , EU ??? NU EU , AIA !!! CARE AIA ??? AIA !!! CARE DOM-NE , AIA ??? VOI , N-AUZITI , CE ZIC EU ??? AIA !!! EU , AM VRUT SA FAC CEVA , DAR AM FOST IMPIEDICAT !!! CINE V-A IMPIEDICAT ??? AIA !!! ASA CA , EU PERSONAL , SPER DIN TOT SUFLETUL , CA MUGUR ISARESCU , SA RAMANA IN CONTINUARE ANI BUNI , SI MULTI , LA CARMA BNR !!! CACI , SINCER , NU VAD UN INLOCUITOR CAPABIL , PENTRU EL , IN ROMANIA !!! SI E SINGURUL CARE , ARE CREDIBILITATE EXTERNA !!! PE CINE SA PUI , PE FLORIN GEORGESCU ??? E OMUL LUI DRAGNEA , STIE TOATA TARA , ASTA !!! DACA STITI , NUMITI VOI , UN OM CAPABIL SA FACA FATA , LA CONDUCEREA BNR !!! AUD ???

  1. CA , MI-AM ADUS AMINTE: DUSMANII LUI , CA ARE GARLA , INVIDIOSI PE SUCCESUL LUI , AU PUBLICAT CA , A COLABORAT CU SECURITATEA COMUNISTA !!! SI CE ??? MILIOANE DE OAMENI , AU COLABORAT , INTR-UN FEL S-AU ALTUL , CU SECURITATEA , ALTFEL AR FI AJUNS LA BECIURI , IN REGIM DE EXTERMINARE , LANGA CORNELIU COPOSU !!! NU TOATA LUMEA , A AVUT TARIA LUI COPOSU , IN ROMANIA !!! SI COPOSU , CHIAR NU ERA UN OM DE ROMANIA !!! E PREA MARET , MAI BINE ZIS , A FOST !!! ROMANIA ARE PUTINI OAMENI , CU ADEVARAT , MARETI !!!

   ai grija ce spui ca iti sar ciumpalaci psdisti si auristi in cap si iti vor spune ca ne-am vandut intereselor occidentale,gasesc ei ceva de reprosat actualilor guvernanti ,in loc sa zica mersi ca tranverseaza pandemia cu ei si nu cu psd nu pot sa imi inchipui cum ar fi fost cu psd in actualele timpuri cred ca ne injumatateam si ne imprumutam la dobinzi cu doua cifre dar prostimea tot pe psd ăi voteaza

   prostule , tu iti inchipui cum ar fi cu psd , iar eu vad cum e cu pdl-usr ! duceti-va si va aruncati in garla , ca faceti umbra degeaba ! si nu mai strigati hotii , hotilor , ca in curand faceti coada la dna !

   A-ți zbierat că Isărescu , Vasilescu , niște boșorogi , acasă , cimitir , etc

   Și ei au fost și sunt geniali ! 

   Sunteți mereu ,,gică contra " sunteți niște psd-iști turbați că nu mai sunteți.... 

   Dacă se face , de ce se face , dacă nu se face , de ce nu se face.... 

   Sunteți niște disperați penibili.. 

  E fff bine !

  Sigur nu se bucură toată lumea.....mă refer la marcel și ai lui... 

  1. Se bucura doar cei spalati pe creier. S&P a dat un impuls slugilor de la putere sa mearga pe drumul asta pentru ca mai e de furat.

  Mafia Financiara te rasplateste pentru sutele de milioane facute cadou de catzu , bancilor . juma de miliard ne-a costat , smecheria asta .

  1. nu mai criticati, toti vom avea de castigat, vor creste actiunile, va scadea euro, dobanzile se vor mentine la niveluri rezonabile, si asta datorita guvernarii pnl, caci daca venea psd cu masuri populiste nesustenabile.....

   cand e vorba de jigodiile " da driapta " toate sint la viitor , la sfantul asteapta , vor , va , .....

   De la stanga avem doar raipditate si certitudine: crescut urgent salarii si pensii speciale, iar apoi faliment!

   "va scadea euro"

   ma indoiesc.... 

   de luni de zile euro/ron se taraste lent pe linia de suport intr-un triunghi care se cam apropie de final dupa cum arata (ma refer cu se vede pe graficele de tranzactionare). 

   dar daca zici tu ca va scadea euro , te cred ce sa fac .... :)  

   eu zic ca urmatoarea rezistenta e 4.96 si apoi 5.01-5.02 

   pe eur/ron puteti verifica singuri ce am zis - accesati pe graficele zilnice, saptamanale si lunare, uniti cu linii de suport si rezistenta extremele si veti observa ca trendul este continuu deasupra liniei medii a canalului ascendent si linia de rezistenta a canalului ascendent e in aria 4.96-4.97.

   Deci : e adevarat ca nu o sa vedem acum (decat in cazul unui accident nefericit si improbabil ) 5 ron/1 euro ... dar 4.96-4.97 e destul de sigur ca o sa vedem. 

   Acea linie de rezistenta ascendenta asteapta sa fie vizitata undeva in urmatoarele 2-3 saptamani.  

   de la driapta , avem rapiditate si certitudine : crescut urgent datoria externa si impovararea generatiilor viitoare in plata lor , asta inseamna faliment !

  Nu-i rau deloc, ne va mai oferi o gura de oxigen si un mic semnal pozitiv fata de restul lumii. Pana cand, om vedea.

  e ok dar nu ma satisface

   

  vreau sa vad agentiile de rating in grup imbunatatind nu perspectiva ("outlook") ci chiar ridicand ratingul Romaniei cu minim o treapta.  

   

  Romania sta de o multime de vreme cu o treapta peste junk si mi se pare jignitor acest lucru fata de instabilitatea bugetara a unor state mari si "puternice" din Vestul Europei si in general din lume cu rating mult mai inalt (din categoria A/ Axx)  

  Ridicarea outlookului de la negativ la stabil e nimic e un gunoi , praf in ochi.

  Vreau sa vad un upgrade pozitiv cu o treapta al ratingului Romaniei.  

  1. IN aprilie 2022.

   Pina atunci la orice mica scadere la bursa ma ,,incarc cu actiuni bune si de perspectiva.

   In curind si celelelte 2 agentii vor imbunatatii perspectiva. 

   imi doresc mult sa ai dreptate, Ben.

   dar ceea ce zici tu se va suprapune cu un bottom pentru dolar (punct din care va incepe o apreciere vijelioasa -pe parcursul a 6-9 ani) a indicelui consolidat al dolarului dxy catre 160-165 puncte = echivalent eur/usd 0.8-0.85)  

   nu neg ca e posibil, doar ca e putin probabil sa vad leul performand egal sau peste usd (pe fondul upgrade-ului de rating din aprilie 2022 cum zici tu , in timp ce usd incepe sa pompeze in sus).  

   repet, nu sustin cu multa putere ce am scris aici, ciclurile in piete (implicit si corelatiile intermarket) se pot oricand modifica.  

   dar sunt tare curios sa vad leul performand mai mult decat usd in timp ce usd va face ravagii in lume. Ar fi ceva efectiv nemaivazut de mine pana acum in intreaga mea cariera profesionala (poate m-a obisnuit nea Isarescu prea mult timp - zeci de ani - cu un leu amarat si jigarit! :)) .... )  

   Multumesc frumos pentru raspuns si, da!, confirm ca oricand pana in martie-aprilie 2022 (inclusiv) e momentul inceperii unei corectii adanci de piata (superciclu elliott descendent corectiv, nu impulsiv - val 4 din total 5. Va avea o forma de tip a-b-c , format de valuri 3-3-5 si se va manifesta in total in 12-18 luni... deci ar fi bine sa inceapa CAT MAI DEVREME , eventual acum , ca sa aiba timp sa se desfasoare in timp pana la momentul martie-apr 2022 cand pietele de actiuni , inclusiv leul, sa inceapa sa performeze!).  

   Salutari, multumesc inca o data pentru comentariul tau.

   Il apreciez!  

  Premierul Cîţu a ieşit astăzi să se laude. Dar nu merită felicitat, chiar dacă Standard & Poor’s a schimbat perspectiva de ţară la negativ la stabil. Ce uită să spună Florin Cîţu: că a reuşit să aducă ratingul acolo unde îl lăsase PSD, adică la stabil. Vă readuc aminte că S&P modificase perspectiva în decembrie 2019. Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a dus deficitul bugetar la un record istoric în acea perioadă, ceea ce a generat decizia S&P de scădere a perspectivei la negativ.

  Da, dupa 4 luni de guvernare Orban in care ministrul de finante Citzu a explodat deficitul pe final de an pana aproape de 5%, au urmat apoi 12 luni de deficit galopant, nebunesc, iar acum va mai urma 2021 tot cu deficit nebunesc, fara nicio taiere de cheltuieli nesimtite.  

  1. te rog sa nu mai amesteci economicul cu politicul.

   ce a facut Citu si ce a facut Orban = ambele sunt corelat de apreciat.  

   pulsul deficitar isi are originile in cresterea subita a cheltuielilor sanitare. 

   faptul ca SP semnaleaza revenirea la stabilitate e un mare atu pentru Romania (dar nu e de ajuns conform celor scrise de mine mai sus).  

   iti aduc aminte ca in urma lockdown-ului din primavara 2020 ne-a trecut nu glontul ci ditamai bomba atomica pe la ureche (dpdv economic).  

   faptul ca astia doi au stabilizat situatia sanitar-economica e un lucru de lauda pana la urma  

   deficitul va fi corectat in timp si o sa incepem un nou ciclu de crestere multianuala.  

   stim amandoi ca pnl si usr-plus vor deconta electoral sarcina sanitar-economica dusa in spate.  

   dar hai sa nu amestecam borcanele economico-politice si sa nu dam cezarului ce-i al cezarului!  

   Romania a fost bine ghidata prin criza asta!  

   te rog, fara trompetzele de partid pe aici!  

   ti-e dor de baronii rosiatici de la psd? poate de Dancila? poate de altii ?  

   mie nu prea!  

   nu ca liberalii ar fi mai rasariti (imi aduc aminte de Apele Romane si combinatia cu mastile la Unifarm a lui Orban si alte magarii...) ...  

   dar sa pastram buna gandire echilibrata si critica! Nu aberatiile de trompetzele de partid.  

   Si nu in ultimul rand:  

   Persoanal, il apreciez enorm pe Citu pentru ca a dat cu batzul peste mainile sataniste ale lui Voiculescu si Moldovan care (la ordinele externe ale satanistilor mondiali) voiau sa puna IAR in genunchi Romania dpdv economic printr-un model de lockdown extins (transformand V-ul economic de revenire al Romaniei intr-un W de toata frumusetea) !  

   Si Citu le-a tras-o adanc , fara lubrifiant si fara veste si a anulat acel ordin ministerial care ar fi blocat economic Romania!  

   Bravo Citu! 1-0 pentru Citu impotriva distrugatorilor Romaniei!  

   Chapeau, d-le Citu! Respect!  

   " fara nicio taiere de cheltuieli nesimtite. "

   asta ar fi fost toxic acum pentru Romania si ar fi condus la aparitia unei bulce prociclice (autointretinute) de scaderea a increderii consumatorului si a consumului.  

   si stim (?) amandoi cata pondere are consumul in PIB in Romania!  

   doreai cumva o cadere economica "a la 2008-2010" ?  

   eu nu.  

   Citu si Orban au facut bine ce au facut.

   Se vede cultura bancara a lui Citu, nu e prost.  

   "unei bulce prociclice" - unei bucle prociclice

  Degeaba creste ratingul ca in buzunarele oamenilor nu se vede nimic, noi ramanem tot "forta de munca ieftina si bine calificata", asa cum ne-au cantat 31 de ani si ne-au tinut in saracie ca sa se imbogateasca ei. Tot ii aducea unul laude lui Isarescu, dar este cel mai mare TRADATOR al tarii si informator al securitatii, nu-i asa "Manole". Ce vesti ma ca ratingul asta a mai fost "STABIL" si tot saraci am ramas. Catu si PNL-ul, au crescut datoria Romaniei la 50%, inca 2,3 ani cu ei la guvernare si vom avea 60% din PIB. Noi vom ramane sa platim datoria si ei cu imbogatirea, a lor si a oamenilor lor fie din vest fie din tara. Ochiul lor este sa dea pe gratis gazul din Marea Neagra si a tuturor resurselor ramase. De doi ani importam zilnic 1.000 MW energie electrica, din exportatori net, ne-am transformat in importatori, nimeni vinovat. Facem loc la cei din vest sa le dam bani ca nu au. Factura la energie creste si nico o masura nu am vazut, sa tragem pe prosti sa le luam banii. O tara praduita.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9209
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1443
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5608
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7815
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.5914

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro