Revista BURSA Construcţiilor

STUDIU CONFIDEX Q1 2021 BY IMPETUM GROUPDupă primul trimestru, managerii români văd un an cu creştere economică, dar marcat de inflaţie

G.B
Macroeconomie / 18 mai

După primul trimestru, managerii români văd un an cu creştere economică, dar marcat de inflaţie

Încrederea managerilor în economia românească a crescut în Q1 2021, iar perspectiva evoluţiei acesteia în următoarele luni este de asemenea mai bună, cu doar 17% dintre manageri considerând că PIB-ul va scădea (în comparaţie cu 46% în Q4 2020). Pe de altă parte companiile încep să se confrunte cu alte provocări precum creşterea costurilor de producţie, creşterea nivelului inflaţiei şi retenţia de personal, conform rezultatelor CONFIDEX Q1 2021 publicate de Impetum Group, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

,,CONFIDEX Q1 2021 ne arată o creştere a încrederii şi a stării de spirit în rândul managerilor. Analiza principalilor indicatori economici ai companiilor ne arată de asemenea o evoluţie pozitivă. Cu toate acestea, deşi managerii prevăd o îmbunătăţire a PIB şi a şomajului, în 2021 am remarcat şi predicţia unui an cu o inflaţie mai ridicată, pe fondul creşterii preţurilor la anumite materii prime.", declară Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

Faţă de Q4 2020, CONFIDEX Q1 arată o schimbare profundă a percepţiei asupra evoluţiei economiei: mai putini manageri cred că şomajul va creşte (36% vs 54%) dar mai mulţi declară că inflaţia va creşte (74% vs 58%). În consecinţă, peste 60% dintre manageri susţin că vor regândi strategia companiei, prioritizând investiţiile în inovare şi digitalizare. Oarecum contradictoriu, sunt mai mulţi manageri preocupaţi de creşterea productivităţii, ca principal motor de relansare economica (mai mult de doua treimi), in timp ce numărul celor decişi să facă investiţii în IT şi R&D este în scădere.

Scade preocuparea managerilor pentru creşterea vânzărilor (-12%) şi creşte cea pentru retenţia de personal (+5%). Managerii îşi doresc sprijinul băncilor în ceea ce priveşte accesul la creditare şi reducerea dobânzilor.

"Comparativ cu previziunile făcute la începutul lui 2021, managerii sunt mai prudenţi în privinţa evoluţiei cifrei de afaceri (-1%) şi a profitului (-4%) până la finalul anului 2021. De asemenea, observăm şi o reducere cu 3% a numărului de angajaţi. În privinţa investiţiilor şi a costurilor de producţie, previziunile iniţiale rămân stabile", a continuat Andrei Cionca.

"O noua ierarhie a provocărilor"

25% dintre manageri încep să resimtă presiunea creşterii costurilor de producţie şi 36 % menţionează scăderea vânzărilor ca principala preocupare a companiei în timp ce 33% indică lipsa forţei de muncă.

Mai puţini manageri resimt lipsa predictibilităţii ca o problemă acută (12% vs 21% în Q4 2020) în schimb a crescut nevoia de ajutor din partea statului (13% vs 7%).

"Starea de spirit în sectoarele economice"

În comparaţie cu CONFIDEX Q4 2020 se îmbunătăţeşte starea de spirit a managerilor din Industrie, Agricultură şi Servicii. În Comerţ, valorile sunt similare cu cele din trimestrul anterior.

Managerii din Comerţ şi Servicii au reuşit să îi depăşească pe cei din domenii precum Agricultura, Industrie sau Construcţii, iar cei din HORECA sunt în continuare la cea mai redusă medie (-3.95), foarte aproape de cea din trimestrul anterior.

Managerii din HORECA şi Transporturi sau cei din companii cu o cifră de afaceri mică sunt cei mai pesimişti. Pe de altă parte, managerii din Servicii sau cei ai companiilor mari sunt cei mai optimişti.

"Revenirea din criză"

Managerii văd în continuare o criză în V, cu revenirea în 2 viteze, dar prelungirea pandemiei va creşte durata revenirii, comparativ cu previziunile CONFIDEX anterioare. În 2021 pare că vom recupera circa jumătate din scăderea din 2020, urmând ca la mijlocul lui 2022 să revenim la situaţia de dinainte de pandemie.

Durata estimată a redresării economiilor globale şi europene rămâne estimată la circa 2 ani. Cea a economiei naţionale s-a redus cu 3 luni, de la 31 la 28 de luni. Perspectiva despre propria companie şi sectorul de activitate rămâne optimistă. Redresarea acestora e preconizată să se producă în aproximativ 1 an şi jumătate. Companiile mari văd o redresare proprie cu circa 4 luni mai accelerată faţă estimările companiilor medii şi mici. Managerii din Comerţ, Construcţii şi Servicii sunt cei mai optimişti în privinţa duratei de revenire a economiilor naţională şi europeană.

"Metodologie şi perspective"

Iniţiat la scurt timp după debutul pandemiei, CONFIDEX măsoară încrederea managerilor români în economia actuală şi are scopul de a crea repere concrete pentru businessuri şi de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realităţii.

CONFIDEX este singurul studiu care a surprins T zero al companiilor şi a monitorizat trimestrial pulsul economiei pe tot parcursul pandemiei. In cele patru etape ale cercetării de până acum au răspuns peste 1500 de manageri din România. Companiile respondente însumează peste 150.000 de angajaţi.

Studiul CONFIDEX Q1 2021 acoperă un eşantion de 663 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultură; industrie şi energie electrică; construcţii; comerţ; HORECA; transport, distribuţie, depozitare; servicii. La studiu au răspuns doar CEOs şi manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifră de afaceri şi 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.

Indicele Confidex e construit din agregarea a 29 de itemi şi măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor şi antreprenorilor români.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro