STUDIU Mai puţin de 5% din consumatorii casnici de gaze sunt pregătiţi pentru liberalizarea pieţei

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 februarie 2020

Mai puţin de 5% din consumatorii casnici de gaze sunt instruiţi şi capabili să îşi negocieze contractele, astfel încât să obţină preţuri mai bune pentru gazele naturale consumate, se arată într-un studiu realizat de Asociaţia Energia Inteligentă, potrivit Agerpres.

Clienţii industriali şi consumatorii casnici instruiţi vor fi principalii perdanţi dacă liberalizarea pieţei gazelor naturale se va amâna, în contextul în care ordonanţa 1/2020 nu va mai intra în vigoare, aşa cum se prefigurează în prezent.

În acelaşi timp, câştigători ar fi unii furnizori şi importatorii de gaze naturale.

Recent, Curtea Constituţională a admis că Ordonanţa 1/2020 de modificare a OUG 114/2018 este neconstituţională, asta după ce OUG 1 fusese deja respinsă în data de 10 februarie 2020 în Senatul României. Ordonanţa ar urma să fie dezbătută în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, iar dacă va fi din nou respinsă, vor fi reaplicate prevederile OUG 114/2018.

"Dacă Ordonanţa 1/2020 nu va mai fi în vigoare, principalii perdanţi vor fi clienţii industriali, care vor fi obligaţi să plătească din nou preţuri mai mari decât producătorii de mărfuri similare din alte ţări, riscând astfel pierderea unor pieţe de desfacere şi chiar importante probleme financiare. De asemenea, perdanţi vor fi şi clienţii casnici instruiţi, care ar putea să obţină preţuri mai bune prin liberalizare", a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, reintrarea în vigoare a OUG 114/2018 ar reimpune aplicarea taxei de 2% pe cifra de afaceri obţinută din valorificarea energiei electrice şi a gazelor naturale, taxă care va influenţa preţul gazelor la consumatorii finali (alături şi de celelalte prevederi).

"În acest moment, cu doar patru luni înainte de data stabilită pentru liberalizare, ne găsim în situaţia paradoxală de a nu şti dacă aceasta se va produce sau nu, daca furnizorii trebuie să transmită oferte pentru consumatorii casnici, dacă aceste oferte vor lua în considerare taxele şi tarifele din OUG 1/2020 sau pe cele din OUG 114/2018", a explicat Chisăliţă.

Potrivit acestuia, dacă OUG 1/2020 va fi abrogată de Parlamentul României şi liberalizarea pieţei de gaze nu se mai produce la 1 iulie 2020, câştigători vor fi unii furnizori de gaze care vor face profituri mari în urma plafonării preţului gazelor la populaţie, precum şi în urma creşterii preţurilor gazelor naturale pentru consumatorii industriali.

Asociaţia recomandă autorităţilor statului român să clarifice cât mai rapid direcţia în care se va îndrepta piaţa de gaze naturale în acest an întrucât starea actuală poate determina greutăţi şi confuzii suplimentare faţă de situaţia oricum complicată a liberalizării pieţei gazelor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sabotaj national marca psd

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9751
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0460
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8059
Gram de aur (XAU)Gram de aur351.6538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb