Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

SUA - CHINA: 233 la 227

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial /

CORNEL CODIŢĂ

Meciul, după cum se vede, este foarte strîns. Ca să fim mai aproape de realitate, ar trebui să spunem că este mai mult o cursă, decît un meci, iar ea face parte nu dintr-o elegantă şi "curată" competiţie sportivă, ci dintr-un cît se poate de "murdar" război total. Aşa cum, spre exemplu, deplasarea trupelor lui Napoleon în campaniile sale nu este o simplă competiţie contra cronometru, ci una dintre performanţele de excepţie care au dat "Împăratului" cheia succeselor sale militare.

Despre ce cursă este vorba, aşadar? Despre cursa "licornilor". Întreprinderi tinere cu creşteri turbo, a căror valoare totală de piaţă este estimată la 1 miliard de dolari sau mai mult. În Beijing sunt actualmente 93, deja mai multe decît în celebra Silicon Valley din America. Per total, SUA păstrează însă un "uşor" avantaj. Ca să punem lucrurile în perspectivă, o ţară cum este Franţa deţine doar 7 licorni. În lume sunt inventariate, la sfîrşitul primului trimestru 2020, 586 astfel de companii, cu o valoare însumată de circa 1900 miliarde dolari!!! Marşul licornilor face parte din marele război pentru dominaţie tehnologică şi economică al secolului XXI, cel dintre SUA şi China. Acesta este contexul necesar înţelegerii deciziei Administraţiei Trump de a interzice pur şi simplu aplicaţia Tik Tok pe teritoriul SUA, de la 1 septembrie curent, dacă ea nu trece sub controlul unei firme americane. De unde şi negocierile pe repede înainte cu Microsoft pentru achiziţionarea aplicaţiei dezvoltată de chinezi care a făcut o breşă considerabilă în teritoriul aplicaţiilor tip Youtube, atingînd încă din februarie 2019 peste 1 miliard de descărcări la utilizatori. Ce spune episodul curent despre poziţiile părţilor în acest război al titanilor şi despre dinamica previzibilă a înfruntării? Primul şi cel mai important: avem deja atestatul faptului că ceea ce a început, după 1980, ca un gigantic proces de modernizare al Chinei, bazat pe importul masiv de capital şi tehnologie, în principal din SUA, dar şi din Europa şi Asia de Sud Est, a depăşit etapa "copilăriei avansate" şi a intrat adînc în faza "maturităţii". Deşi, în multe domenii tehnologice, China este încă la remorca zonelor super-dezvoltate, capacitatea ei de a produce, aplica şi exporta produse bazate pe tehnologie de vîrf a devenit nu doar o componentă vizibilă şi integrată a peisajului economico-politic mondial, ci o ameninţare directă, credibilă şi eficace pentru teritorii/zone dominate pînă de curînd doar de SUA, Japonia, Coreea de Sud sau Europa.

Dragonul chinezesc nu mai este doar distractiva jucărie de hîrtie care sperie spectatorii occidentali ai festivalului anului nou chinezesc, ci o "arătare" cu ghiare şi colţi care aruncă flăcări adevărate pe nări. Arde, zdrobeşte şi doare! Dacă în nenumărate alte zone ale activităţii sale, Administraţia Trump poate fi făcută praf pentru "prostia" pe care a răspîndit-o în jur, în cantităţi diluviene, în relaţia cu China a făcut ceea ce doar Cezar a îndrăznit, confruntat cu rebeliunea Romei: să treacă Rubiconul cu armata pentru a o supune prin forţă. Reacţia SUA, generată în totalitate de "componenta Trump" trasează, de departe, cea mai importantă linie de hotar în confruntarea Americii cu China, adevăratul şi singurul competitor pentru locul din vărful dominaţiei globale, economice şi tehnologice, în ultimă instanţă, militare. Toate celelalte mijloace de relaţionare sunt încă în joc, desigur, de la negociere, pînă la competiţia reglementată. Noutatea constă în faptul că în ecuaţie a fost introdusă oficial şi componenta de forţă. Deocamdată, forţă politică. Mutarea de la Washington a reprezentat o surpriză pentru Beijing, iar reacţia, pînă acum, a fost esenţialmente una defensivă. Sau, mai degrabă, defensiv-negociatoare. China nu este încă pregătită pentru o confruntare totală şi fără menajamente cu SUA. Nu este pregătită în primul rînd politic şi, într-o măsură considerabilă, nici economic-tehnologic. Mai are nevoie de timp şi de acumulări strategice. Putem însă vorbi în continuare despre "China" şi reacţiile ei pe cîmpul războiului pentru supremaţie economico-tehnologică, politică şi militară? Realităţile şi reacţiile arată că abordarea "monolitică" se apropie tot mai mult de punctul de inflexiune (The Tipping Point). Nici măcar la nivelul conducerii Partidului Comunist Chinez, "unitatea de vederi" nu mai poate fi mimată credibil. Temele confruntării cu SUA produc reacţii foarte diferite în China. Şi, nu puţine zone de interese şi de putere dezvoltate în structura socială şi politică a marii puteri, care stă oficial, încă, sub flamura comunistă, nu sunt deloc partizane ale unui război total cu America şi Occidentul. Oricum, nu acum. Competiţie da, dar pe fundul unei relaţii de cooperare cel puţin la fel de sigure, extinse şi productive, dacă nu încă şi mai largi. Cheia de boltă a "marelui salt înainte" al Chinei se numeşte globalizare, iar o posibilă retragere în limitele izolaţioniste ale "naţionalismului tradiţional" nu promite nici un fel de linie strategică de succes. Trump a putut să fluture steagul "reîntoarcerii Americii la America" pentru că ştie foarte bine că ţine încă în mîini frîiele şi bună parte din avantajele globalizării pe care nu are nici nu fel de interes să o "omoare", ci doar să o mulgă ceva mai strict în interesul propriu, ca în alte vremuri.....cum au fost cele imediat după al doilea război mondial.....de unde şi ecoul atît de favorabil al lozincii: "Let's make America great again!"

Pînă la o eventuală "bătălie a tuturor bătăliilor" care ar putea să nu aibă loc niciodată, confruntarea SUA-China ne va oferi în meandre, suişuri şi coborîşuri, multe alte episoade ale unei telenovele geopolitice cu geometrie variabilă, pendulînd între cooperare şi confruntare. Îndeajuns pentru a umple golurile şi ariile deşertificate ale acestui secol sau, mă rog, a ceea ce a mai rămas din el. În concluzie: ţineţi aprope şi nu schimbaţi canalul, că nici nu ştiţi ce pierdeţi!!!

P.s. "Pour les connaisseurs" şi doar de dragul exemplului, iată calendarul deplasărilor şi angajării în bătălii succesive ale diviziei Massena în campania lui Napoleon, Italia, 1797: 13 ianuarie, Verona; 14 ianuarie Montebaldo, 40km distanţă, bătălia de la Rivoli; 14 ianuarie, seara, marş către Mantua, 70km distanţă unde se află angajată în luptă a doua zi; 16 februarie, angajată în bătălia din jurul localităţii nord italiene La Favorite. Pentru cei care ar putea trece cu vederea amănuntul, diviziile mecanizate încă nu fuseseră "inventate", carul tras de boi sau de cai fiind cel mai avansat mijloc de transport, rezervat însă pieselor de artilerie şi aprovizionării, nicidecum deplasării infanteriei!!! "Pifanii", adică grosul armatei, mergeau pe picioarele lor cu tot harnaşamentul în cîrcă şi nu rareori dormeau mai mult în marş, decît în staţiile de repaus.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Stranuti, tusesti? Atunci test plus internare de $ 22, 000 intr-un spital pe banii proprii! In cateva laboratoare secrete fusese construit un virus de periculozitate minima spre medie, prin splicing de la HIV a patru secvente. De aceea, tarile o luasera razna! Se stabileau alte IERARHII TEHNOLOGICE SI ECONOMICE: CHINA AMENINTA SA FIE PRIMA IN LUME, in timp ce marile companii de avioane, auto, turismul, mai ales din SUA, dadeau faliment!Tradatorii din SUA, agentii Chinei, faceau jocurile! In lume, azi, August, 5, 2020, murisera 77, 382 de oameni, 290, 660 murisera de gripa sezoniera in 2020, 584, 283 murisera de malarie, 4, 892, 190 murisera de cancer in acest an, 4, 527, 695 copii sub 5 ani murisera in 2020! 14, 827 de oameni murisera de foame in aceasta zi! 844, 981, 391 erau subnutriti in lume! Morti de CoVid-19: 704, 652 , infectati 18, 721, 307! TOATE ACESTEA ERAU SECVENTE CATASTROFICE DE SANATATE DE CARE OMS-ul NU SE INGRIJEA!!! DESTINELE MEDICALE ALE LUMII ERAU CONDUSE DE PERSOANE MEDIOCRE, LIPSITE DE ORIZONTURI: nici pana acum nu gasisera leacuri pentru cancer, leucemie, boli cardiovasculare, batranete si moarte. Cei care se opuneau TRENDULUI MEDICAL DOMINANT erau pusi la zid (exemplu: cei sapte medici care speriasera VESTUL si pe FAUCI, MARELE EXPERT IN TOT SI NIMIC)... Maria Van Kerkhove, WHO’s technical lead, care afirmase ca asimptomaticii nu transmit Covid-19, fusese fortata sa isi retraga afirmatiile contrare AGENDEI WHO-ului... Seful OMS-ului, dr. Tedros, fusese ales prin manevre oculte de reprezentantii Chinei! OMENIREA TREBUIA CONDUSA DE GRUPURI ASCUNSE DE PUTERE: fusese inventat ASIMPTOMATICUL, pentru a se putea aresta lejer rezistentii la aceasta NOUA ORDINE MONDIALA A POLITIEI POLITICE! GRANITELE SE INCHIDEAU, CINEMATOGRAFELE NU FUNCTIONAU, LA FEL, SALILE DE FITNESS, TERASELE SE MARGINEAU LA UN PROGRAM RESTRANS, POSTURILE DE TELEVIZIUNE ERAU CUMPARATE DE ACEASTA MAFIE MONDIALA, SECTANTII Covid-19! Testele PCR erau, de fapt, atestatoare si ale RNA-ului viral, ale semnelor prezente de pe urma unei raceli anterioare! Sa ne reamintim: in Romania AUTOSTRAZILE, ZGARIE-NORII, VENITURILE MINIME DE PESTE $ 1, 000 LUNAR, TOATE ACESTEA NU EXISTAU! PACIENTII SE ARUNCAU PE FEREASTRA DE FRICA TRUPELOR DE INTERVENTIE! DEZORDINEA SI CONFRUNTARILE CONTINUAU PE STRAZI! Spitalul de cateva sute de hectare cu turle pana la cer in zone frumoase de lume, pe o plaja sau pe un munte exotic, nu fusese construit. Pacientii non-Covid-19 erau lasati sa moara in fata spitalelor... In educatie, cativa strategi in sucul de prune stabileau ca nu trebuia ca elevii sa mai beneficieze de sport, de limbi straine sau de romana, matematica! Lenea coplesea Romania! Profitand de panica indusa in populatie, se pregateau concedieri masive din randul privatilor si bugetarilor. Romania trebuia pusa pe butuci! Revoltele se prefigurau nenumarate, ca la vecinii bulgari sau sarbi! Un proces Nuremberg urma sa se puna pe rol pentru vinovatii aducerii Romaniei in pragul prapastiei in ultimii 45 de ani! PS: MORTII DE CANCER SI DE ALTE BOLI NU MAI CONTAU! DOVADĂ CĂ MEDICINA ERA LA PĂMÂNT! O bătrână din Ro, izolata in casa, era urmarita de penal pentru zadarnicirea bolii, deoarece carantinata, avusese curajul sa iasa pe strazi dupa mancare! Altfel murea de foame, deoarece vecinii nu o ajutasera! LAGARUL DE CONCENTRARE ROMAN SI MONDIAL EXISTA! 

  Razboi total nu va avea loc. Ambele tari detin arsenal nuclear si sunt marii castigatori ai globalizarii. In schimb vom avea parte de multe telenovele, vorba domnului Codita, si de un nou razboi rece. Asta doar daca americanii nu isi dau intre ei in cap.

  In aceasta ordine de idei e foarte interesanta impartirea sferelor de influenta, aliantele si resursele de care vor dispune.

  1. Cercetarea spatiala ii obliga la cooperare.

   Arma miraculoasa a Meditatiei transcedentale poate pune capat violentei in lume. De ce nu se foloseste?

  Hopa! plotoneru' Cristi C s-a rebotezat anonim.

  Plotoneru-i plotoner,

  Nici soldat, nici ofițer..... 

  Pacea licornilor îmblânziți de fecioare

  Iubite, 

  beau apă din izvorul licornilor albi atrași în moarte  

  de duhul liniștit și plin de pace în nopți jeruite pale   

  așternându-mi culcuș pe nunțile de frunze stelare  

  încălzite de oryx adăpostită-n inimă și-n șoapte  

  cu mlădiere roșie de fiară zvâcnesc licornii-n așteptare  

  cu umbra ascuțită-n gheară în vraja apei ochi de dor îmi beau  

  eu în genunchi m-aplec cu ochi și carne, chipului apei mă dau  

  și-ți simt lin mușcarea-ntoarsă-n dulce, pură sărutare…  

  iar eu în visul morții tot sfidez grele aurii pripoane  

  cu stele găurite-n frunte doar licornul meu îmi tot bate  

  mă-mpunge în spinare, aud în vis, chemarea-n noapte  

  lacrimi de stele desfrunzite,iubite, ne pun coroane  

  pe coarnele licornilor de pradă, un nou început de stea... 

  și vin perechi de stele stinse să-mi arate zboruri ne-ncercate , 

  să scrie pe coama licornilor, iubim să fim fecioare fermecate,  

  să zburăm ca porumbeii spre infinita stea, din inima ta.  

  să fim una cu Sursa Păcii, suntem în veșnica libertate,  

  să ne topim într-însa,zamislindu-ne mereu eterna realitate. 

  raze de generozitate, iubire, armonie, compasiune,bunătate,  

  fi -vor acum trezite în infinita, făr de formă, imensitate.  

  semințele de frică-n valuri de ură, un țunami ridică  

  semințele luminii conștiinței, gânduri de stele înfrunzite 

  ambele pot fi trezite, de vrei, le vedem etern aici încolțite.  

  cu iubire, cu fericire, împlinire sau cu dragoste ludică 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

18 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8582
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0972
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5132
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3220
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.4245

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie