Revista BURSA Construcţiilor

Sub lupa dezastrului

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 30 octombrie 2020

Cornel Codiţă

Evenimentele de tip catastrofal au toate o proprietate specială, creează ceea ce s-ar putea numi efectul de lentilă. Produc, într-un interval de timp comprimat, schimbări şi alterări atît de puternice încît societatea este obligată să funcţioneze, cel puţin un timp, în condiţii mult departe de cele normale, cu totul speciale, de avarie, de calamitate, de război etc. Prin mărirea gradului de rezoluţie, ceea ce în condiţii normale era trecut cu vederea sau nu putea fi văzut, devine sesizabil, evident, sare în ochi. Ies la lumină, astfel, nu doar slăbiciunile soluţiilor folosite, ci şi costurile lor uriaşe, ascunse sub conul de umbră al "normalităţii".

Există două tipuri de ieşiri din situaţiile create de evenimentele catastrofale.

Prima (A), cea inerţială, se bazează pe tentativa de a reconstrui condiţiile existente înainte de apariţia evenimentului pertubator. După cîtăva vreme şi efort, după traversarea unei perioade de "reconstrucţie", lumea se aşteaptă ca lucrurile "să revină la normal", altfel spus "să fie ca înainte".

Cea de a doua (B), "calea inovativă", presupune şi ea perioada de tranziţie şi efort pentru depăşirea consecinţelor distructive ale evenimentului catastrofal, dar ţinteşte la crearea unui set nou de condiţii, diferite radical de cele existente înainte, astfel încît la eventuala repetare a evenimentului, sau a altora cu potenţial catastrofic, pagubele să fie drastic reduse, minime sau eliminate. Dinamica socială în România ultimelor aproape zece luni este determinată, în principal, de consecinţele directe ale pandemiei de coronavirus, conjugate cu consecinţele create de soluţiile de gestionare alese şi impuse de autorităţi. Toate acestea ne-au adus în vecinătatea unei situaţii de tip catastrofal. Încă de aici, de la limita cîmpului critic, se pot observa însă slăbiciunile soluţiilor cu care am operat pînă acum în cîteva domenii esenţiale pentru funcţionalitatea oricărei societăţi. Şi, încă de acum, trebuie puse întrebările critice: pe ce soluţie de ieşire mergem, A sau B; cine şi cum alege soluţia; cine şi în ce condiţii o va pune în operă!

Ca o trăsătură generală trebuie spus că toate sistemele critice de infrastructură socială operante în România azi au fost proiectate, construite şi calibrate în limitele unor concepte ideologice şi soluţii instituţionale, ale unor condiţii politice, economice şi sociale radical diferite de cele ale unei democraţii funcţionale, anume cele specifice tragicului şi criminalului "experiment" istoric numit "comunism".

"Tranziţia" din România ultimilor trei decenii a modificat prea puţin şi cu totul superficial caracteristicile structurale ale acestor subsisteme critice, iar acolo unde a făcut-o, efectele au contribuit preponderent şi masiv la creşterea gradului lor de inadecvare şi disfuncţionalitate. Acestea sunt: sistemul medico-sanitar, sistemul de învăţămînt, sistemul deja destructurat, cvasi inexistent, de educaţie socială, sistemul de administraţie publică. Ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, sistemul de guvernare. Păi, cum să fie sistemul politic şi de guvernare de azi totuna cu cel al dictaturii ceauşiste? Faceţi desenul, trageţi liniile esenţiale şi puneţi calcul peste "modelul istoric". Avem parlament liber ales, nu Marea Adunare Naţională! Da, dar parlamentul nostru liber ales a fost proiectat astfel încît să funcţioneze aproape sau foarte aproape, dacă nu identic cu MAN. Funcţia lui esenţială este să facă legile dictate de "linia şi de hotărîrile partidului". Sau poate nu aţi băgat de seamă că nu doar iniţiativele parlamentare, dar chiar şi votul parlamentarilor este dictat de deciziile liderului de partid!!! Nici o guvernare post-decembristă nu s-a depărtat radical de la modelul acesta. Avem un preşedinte liber şi direct ales, nu ca Ceauşescu!

Aşa e, dar ia luaţi aminte cum îl impinge tentaţia puterii, linguşeala politică şi disfuncţionalitatea sistemelor de control democratic asupra comportamentului instituţional, adică mai toată lumea, să fie cu totul altceva decît scrie în Constituţie şi anume "şeful statului", ceea ce nu e scris în Constituţia în vigoare, dar era, desigur, în modelul socialismului ceauşist şi în alte modele totalitare pe care din păcate le-am mai exersat în istoria contemporană a României. Avem mai multe partide şi există concurenţă politică între ele. Aşa este, dar ce folos dacă toate se comportă şi sunt organizate după modelul PCR! Avem libertatea presei şi libertatea de exprimare. Aşa e, doar că presa, adică ziare imprimate pe hîrtie, nu prea mai există, iar cea care există, mai ales în formatul audio-vizual este arondată politic şi se ocupă de propagandă în proporţie de 90%, nicidecum de informarea, corectă, echilibrată a publicului sau de susţinerea argumentată raţional a dezbaterilor publice asupra problemelor sociale esenţiale. Cu alte cuvinte, sistemul nostru de guvernare, în punctele sale nodale, se află cam în situaţia "maşinilor de cusut Cugir", din vremea socialistă, care din bucăţi şi din datele fişelor tehnice erau maşini de cusut, dar cînd le asambla omul acasă, după ce furase piesele din uzină, arătau şi funcţionau doar ca mitraliere!!! Esenţial însă, dincolo de asemănări şi deosebiri, este faptul că disfuncţionalităţile masive ale sistemului nostru de guvernare pus în contact cu evenimentele create de evoluţia pandemică nu mai pot trece neobservate şi ele duc într-o singură direcţie, fundătura care se numeşte falimentul României. Toate celelalte subsisteme critice suferă în comun de supracentralizare etatistă, lipsă de coordonare ierarhică şi cu alte sisteme, de supraîncărcare cu personal, grave carenţe de organizare verticală şi orizontală, deficit cronic şi masiv de competenţă profesională, administrativă şi de gestiune, de subfinanţare şi precară dotare. Despre gradul de informatizare, proiectare a activităţii în spaţiul virtual şi alte farafastîcuri ale secolului XXI nu e cazul să mai vorbim.

Concluzia practică ar trebui să fie una singură. Dacă cineva din sferele de decizie ale României încă mai vrea să rămînă în perimetrul acţiunii responsabile, atunci agenda infrastructurilor sociale critice ale României ar trebui să se confunde cu însăşi agenda de securitate naţională. Cu toate consecinţele care decurg de aici!

Opinia Cititorului ( 29 )

 1. Inlocuirea liderilor politici cu oameni de stiinta este un scenariu realist?

  1. Lumea condusa de un consiliu reprezentativ al oamenilor de stiinta si artisti, adaug eu. O lume mai buna!

   Nu, în mod sigur!.

   Puteti argumenta? Merci!

   Analizează realitatea si o să ai dovada.

   In urma analizei am ajuns la concluzia aceasta. Avem politicieni fara viziune si fara inima. Introducerea in ecuatia analizarii realitatii stiintifice si variabila sufletului va aduce solutii spirituale. Drama lumii trebuie sa fie scrisa de oameni care se pricep sa aleaga scenariul care sa nu duca la dezastru. Stiintele sociale sa fie ridicate la rangul de regina a stiintelor nu lasate sa fie cenusarese.

   Artisti pot trimite mesaje la nivel de suflet, suflet intregii umanitati

   Schimbarea are loc la nivel de fiecare suflet prin elevarea lui individual dar si comunitar dar asta se va face prin intermediul diseminarii cunostintei stiintifice si tehnicen, nu prin cel al luptei politice care nu duce nicaieri.... 

   vindecă lumea 

   fă-o un loc mai bun 

   pentru tine şi pentru mine 

   şi pentru întreaga rasă umană 

   sunt oameni care mor 

   dacă îţi pasă suficient de mult de cei vii 

   fă un loc mai bun 

   pentru tine şi pentru mine. 

    

   dacă vrei să ştii de ce 

   există o dragoste ce nu poate minţi 

   dragostea este puternică 

   îi pasă doar de dăruirea bucuriei. 

   dacă încercăm vom vedea 

   în acest extaz nu putem simţi 

   teama sau groaya 

   încetăm să existăm şi începăm să trăim 

   apoi se simte că întotdeauna 

   dragostea este suficientă pentru noi cei în creştere 

   aşa că fă o lume mai bună, 

   fă o lume mai bună. 

    

   şi visul în care am fost concepuţi 

   va dezvălui o faţă veselă 

   şi lumea în care odată am crezut 

   va străluci din nou în graţie 

   atunci de ce continuăm să gâtuim viaţa 

   să rănim acest pământ,să-i crucificăm sufletul 

   deşi este simplu să vedem, 

   această lume este paradisiacă 

   fii strălucirea lui Dumnezeu. 

    

   putem zbura atât de sus 

   lasă sufletele noastre să nu moară niciodată 

   în inima mea 

   simt că voi sunteţi fraţii mei 

   creaţi o lume fără nici o frică 

   împreună vom plânge lacrimi de fericire 

   vezi popoarele 

   întoarce-le săbiile în teci 

   putem cu adevărat să ajungem acolo 

   dacă îţi pasă suficient de mult de cei vii 

   fă un spaţiu mic 

   pentru a face un loc mai bun. 

    

   tu si pentru mine- fă un loc mai bun 

   tu şi pentru mine- vindecă lumea în care trăim

   tu şi pentru mine- salveaz-o pentru copiii noştri 

   Artistii pot trimite mesaje la nivel de suflet, sufletul intregii umanitati

   Schimbarea are loc la nivel de fiecare suflet prin elevarea lui individual dar si comunitar dar asta se va face prin intermediul diseminarii cunoasterii stiintifice si tehnice puse in slujba pacii, nu prin cel al luptei politice care nu duce nicaieri....  

   Medicina mondială va atinge un nou nivel de dezvoltare, extrem de evoluat și va reuși nu numai să pună capăt pandemiei de coronavirus, dar să găsească tratamente și pentru alte boli până acum nevindecate. Abordare sistemica. integrata este secretul!

   Covid-19 „prezintă caracteristici biologice care sunt incompatibile cu un virus zoonotic natural”, indicând că boala a fost provocată de om..ar trebui sa fie posbil gasirea antidotului tot de catre om!

  De trei luni de când urmăresc un izvor nu prea curge, de fiecare dată când treceam pe lângă el mă opream să beau apă; am întrebat oamenii mai în vârstă dacă își amintesc ca acel izvor să sece, nu își amintesc.

  Democrația ne-a adus tăietorii de lemn autrieci și nu numai. 

  Putem să rugăm, să obligăm austrieci să nu ne mai taie pădurile ? 

  Ăi cu "Adio Presă!" ne-au arătat că presa a primit 40 mil de €, pentru asta presa așa zis liberă nu vede "papagali" "fomiști" care găsesc câte un tir fără "țâdule" chiar și în apropierea teritoriului austriac în țară? 

  Sate cu case "hâite" dar cu primari ca-n Epoca de aur cum spune "Toete-s vechi și noi îș toate"?

  Unul de la Recorder nu are față de Breking News în țară, în Europa sau în State? 

  Concluzia practica ar trebui să fie una singură: cocotati-l pe Mafalda Codita undeva într-un post la cea mai înaltă poziție de decizie si ne va asigura siguranța națională.

  1. Iar nu ai inteles nimic din editorial si ai pretentia unei concluzii!

   Infrastructira sociala trebuie inclusa pe agenda securitatii, simplu,Nue greu de inteles!

   Zău?

   Sub lupa lui Codita totul este dezastru!. Dezastruos.

   Securitatea comprehensiva cuprinde si pe cea individuala, umana. Securitatea inseamana lipsit de frica dar si de nevoi!

   E nevoie în primul rând de investiţii în domeniul infrastructurii de creştere a alocării din PIB către sănătate. Până nu vom înţelege că spitalele construite în anii "70 nu mai răspund nevoilor actuale şi nu vom investi, stat sau privat, în infrastructură, nu vom eficientiza cheltuirea banilor, nu vom închide ceea ce nu e performant şi nu vom construi un corp medical care să aibă empatie faţă de pacient, sistemul românesc doar va supravieţui de la o zi la alta fără nicio îmbunătăţire.

   După dictonul comunist: libertatea este necesitatea înțeleasă? sau, fiecăruia după nevoi?

   E definitia securitatii umane. Freedom fr om fear and freedom fr om want.

  Trecători fără frică prin al Iubirii absolut

   

  drepturi exclusive Salomeea Romanescu 

   

  Te chem și vii, mă chemi, trăim 

  În visul absolut în fiecare noapte, 

  Al vieții vis sau al nopții-n șoapte 

  Doar trecători, continuăm să fim. 

   

  Dorul gând traversează spațiul 

  Și timpul dintre noi, să continui 

  Aproape, departe, oriunde ai fi 

  Vino să-mi arăți cum este raiul! 

   

  Cred că inima continuă să bată 

  Încă o dată, lin îmi deschizi ușa 

  Și ești aici, acum, în inima mea 

  Și inima mea continuă să bată! 

   

  Iubirea pură-absolut doar o dată 

  în viețile vis toate dăinuie, maya, 

  După ce nu vom mai fi vis maya, 

  N-o slăbim din intenție vreodată. 

   

  Dragoste absolut, iubesc aparte, 

  Adevărat o singură dată și bine, 

  Te-am ținut în viața mea pe ține, 

  Vom merge mereu, mai departe. 

   

  Ești aici, de nimic nu mi-e frică, 

  Ești ferit în inima mea, puterea. 

  Există iubirea, val etern, marea, 

  Existăm, de nimic nu mi-e frică! 

  1. A venit poetu-n sat

   Si pe craca s-a asezat 

   Versuri proaste a facut 

   Si le-a publicat

   Ratat 

   Opusul fricii e iubirea. Daca liderii ne-ar iubi ar avea grija de infrastructura sociala, ar pune=o pe agenda securitatii nationale ca prioritate. Asta traduce poemul , simplu, nu sofisticat ca sa inteleaga si un ratat.

   E cantec, nu e doar poezie. Un cantec trebuie sa fie usor de receptat, nu sofisticat.

   Trecători fără frică prin al Iubirii absolut

     

   drepturi exclusive Salomeea Romanescu 

    În visul absolut în fiecare noapte,Te chem și vii, mă chemi, trăim 

   Al vieții vis sau al nopții-n șoapte,Doar trecători,continuăm să fim. 

   Dorul gând traversează spațiu- timp- Olimp dintre noi, să continui 

   Vino să-mi arăți cum este raiu! Aproape, departe sau oriunde fui. 

     

   Cred că inima continuă să bată Încă o dată, lin îmi deschizi ușa 

   Și inima mea continuă să bată!Și ești aici, acum, în inima-mi așa 

    în viețile vis toate, dăinuie maya,Iubesc pur-absolut doar o dată 

   După ce nu vom mai fi vis maya,N-o slăbesc din intenție vreodată. 

     

   Dragoste absolut,iubesc o parte,Adevărat o singură dată, pe tine, 

   Vom merge mereu, mai departe.Te-am pitit în inima mea,de mine, 

   Ești aici, de nimic nu mi-e frică, Ești ferit în inima mea,esti puterea. 

   Existăm, de nimic nu mi-e frică!Există iubirea, val etern ca marea, 

   “My Heart Will Go On” melodia pentru filmul Titanic a fost sursa de inspiratie pentru Trecători fără frică prin al Iubirii absolut ca solutie impotrica dezastrului. Sa inlocuim frica, prin iubire si totul va fi bine..

   Sufletul ne va salva, servicii cu suflet si minte impotriva dezastrului fizicalitatii.

   Dacá iti vei deschide inima

   Vei avea un nou inceput 

   Atunci când lumea ta

   se destramă, se prăbușește. 

   Miracolul iubirii

   Va îndepărta durerea 

   Atunci când miracolul iubirii 

   Va veni iar in calea TA.

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro