SUPLIMENT TABACSupuşii regelui Angliei, de la 1600, făceau contrabandă cu tutun

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 21 februarie 2011

Prima campanie de stat împotriva fumatului datează de la începutul secolului al XVII-lea, ne-au povestit reprezentanţii "Philip Morris". Tutunul a atras întotdeauna critici puternice. De exemplu, se poate considera că regele James I al Angliei a fost cel care a iniţiat prima campanie de stat împotriva fumatului, în 1603, prin faimosul său tratat "O ripostă împotriva tutunului".

La scurt timp după aceasta, James I a mărit taxa de import pe tutun cu exact două mii de procente. Supuşii săi evitau plata taxelor, prin contrabandă şi prin cultivarea tutunului în gospodăria proprie. Astfel că James şi-a schimbat din nou tactica în 1615, transformând importul de tutun în monopol regal: cel mai puternic oponent al fumatului a devenit unul din principalii beneficiari.

Şi totuşi, în ciuda atâtor controverse, consumul de tutun s-a răspândit peste tot în lume, în decurs de câteva secole.

Originar din America, unde băştinaşii foloseau tutunul în scopuri ceremoniale şi medicinale, importul său în Europa, în urma expediţiilor lui Columb, a marcat o nouă etapă în istoria acestuia. Începând cu secolul al XV-lea, consumul său a crescut constant.

În secolul al XVIII-lea, tutunul era deja comercializat pe plan internaţional şi devenise parte din majoritatea culturilor. Odată cu secolul al XIX-lea, ţigările încep să înlocuiască consumul de tutun sub forma fumatului cu pipă, mestecat şi prizat.

Dar numai odată cu inventarea unei maşini eficiente de fabricat ţigări, în 1880, care producea 200 de ţigări pe minut, a apărut industria modernă a tutunului. Producţia în masă a determinat reducerea preţului ţigărilor şi, astfel, a făcut posibil consumul pe scară largă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro