Retail

Suprafaţa proiectelor logistice finalizate în Bucureşti, în 2011, este cea mai mică din ultimii 6 ani

Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 21 februarie 2012

Dezvoltatorii au finalizat anul trecut în Bucureşti proiecte logistice şi indus-triale totalizând doar 10.000 de metri pătraţi, sub nivelul din 2010, potrivit datelor Colliers, compania estimând pentru acest an o evoluţie similară celei din 2011. "În 2011, piaţa de industrial a fost caracterizată de stabilitate, cu doar 10.000 metri pătraţi noi livraţi în Bucureşti, în cadrul facilităţilor de tip built-to suit (construcţii la cerere, n.r.). Comparativ cu anul precedent, cererea pentru spaţii industriale şi logistice s-a diminuat cu 10%, corespunzător unui nivel de ocupare similar celui înregistrat în 2004", se arată într-un comunicat al Colliers.

Potrivit datelor anunţate anterior de Colliers, în 2010 dezvoltatorii au finalizat un singur proiect logistic, totalizând 12.000 de metri pătraţi. Astfel că după trei ani, 2006-2008, în care în jurul Capitalei au fost construite proiecte logistice şi industriale totalizând 650.000 de metri pătraţi, în ultimii trei ani livrările s-au redus dramatic, ajungând la doar 50.000 de metri pătraţi în perioada 2009-2010.

În aceste condiţii, stocul de spaţii logistice şi industriale din Bucureşti se menţine în jurul a 920.000 de metri pătraţi, iar 2011 a fost cel mai slab din punctul de vedere al livrărilor noi de proiecte de acest segment.

"Având în vedere contextul economic în continuare incert, Colliers estimează pentru 2012 o evoluţie a pieţei industriale similară celei de anul anterior. Pe măsură ce majoritatea dezvoltatorilor importanţi prezenţi pe piaţă şi-au securizat deja suprafeţe de teren adiţionale pentru dezvoltări viitoare, tranzacţiile cu terenuri pentru uz industrial vor fi limitate. Anul 2011 a fost primul în care companii importante au decis să îşi relocheze operaţiunile în afara României, iar spaţiile astfel eliberate vor fi ocupate în viitorul imediat", estimează Colliers.

Consultanţii companiei apreciază că în 2012 operatorii logistici vor continua să influenţeze în mod activ cererea, iar din cauză că o parte a acordurilor de outsourcing vor expira unele companii ar putea opta pentru schimbarea operatorului logistic.

"În plus, pe măsură ce acordurile de închiriere expiră vom asista la un interes crescut din partea proprietarilor pentru a-şi menţine actualii chiriaşi", apreciază sursa citată.

În ceea ce priveşte activitatea de închiriere, în 2011 agenţii imobiliari au tranzacţionat peste 76.000 metri pătraţi în Bucureşti, din care o treime este reprezentată de înnoiri şi renegocieri. Comparativ cu datele Colliers din 2010, care arătau tranzacţii de 86.000 de metri pătraţi pe acest segment, anul trecut s-a remarcat o scădere a suprafeţei închiriate.

Bucureştiul rămâne cel mai important pol logistic din România pentru domeniile de producţie şi fabricaţie. Deşi presiunea asupra chiriilor persistă, majoritatea chiriaşilor continuă să îşi concentreze atenţia asupra facilităţilor care le oferă deopotrivă spaţii de calitate şi un nivel corect al chiriei.

"Similar anilor precedenţi, cei mai mulţi chiriaşi au optat pentru locaţii de la periferia vestică a Bucureştiului. Jumătate din cererea înregistrată anul trecut a fost determinată de operatori logistici, o altă parte semnificativă fiind reprezentată de chiriaşi existenţi care şi-au relocat sau extins spaţiile indus-triale", a declarat Viorel Opaiţ, director al departamentului industrial al Colliers International România.

Colliers a intermediat anul trecut un volum total de tranzacţii de închiriere de peste 44.000 metri pătraţi pe segmentul industrial, inclusiv renegocieri şi reîn-noiri. Contractele noi semnate de Colliers anul trecut reprezintă 35.000 metri pătraţi. Compania a atins astfel o cotă de peste 70% pe piaţa din Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

15 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9243
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0623
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5208
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7176
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.3369

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro