Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Tehnologia poate creşte eficienţa prevenţiei şi tratamentul pandemiilor

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii /

Tehnologia poate creşte eficienţa prevenţiei şi tratamentul pandemiilor

Impactul 5G asupra controlului epidemiilor 

Tehnologia are capacitatea de a amplifica eficienţa prevenirii şi tratamentul pandemiilor, dirijând totodată trans­formarea digitală a sistemelor de sănătate publică pentru a face faţă urgenţelor publice majore, arată lucrarea de specialitate "Combaterea COVID-19 prin 5G: Oportunităţi pentru îmbunătăţirea sistemelor de sănătate publică" publicată de Deloitte în colaborare cu Huawei.

În această lucrare, au fost analizate exemple de control şi tratament al COVID-19 în China, pentru a determina necesităţile informative ale diverselor părţi cointeresate în timpul marilor urgenţe publice. Pe lângă prezentarea acestor rezultate, raportul discută modul în care funcţii-cheie ale 5G - precum conexiunea de mare viteză, plajele largi de puncte de conexiune, latenţa scăzută şi lăţimea de bandă mare pentru informaţii - pot lucra în sinergie cu big data, IA şi tehnologiile pentru cloud.

Tehnologia 5G are avantaje faţă de generaţia 4G în privinţa vitezei, latenţei, numărului de puncte de conexiune şi extinderii, fiind astfel mai adaptabilă. Aceste funcţii pot să ajute la rezolvarea provocărilor de transmisie a informaţiilor în timpul unei epidemii, precum şi să deschidă uşa noilor idei şi metode de tratament, conform autorilor lucrării.

Astfel, imagistica termică care foloseşte tehnologia 5G+ ajută la monitorizarea contagiunilor şi, totodată, tehnologia 5G permite monitorizarea şi diagnosticarea continue, de la distanţă, pe parcursul transferului pacienţilor. În plus, platformele 5G de la dis­tanţă permit îmbunătăţirea eficienţei consultaţiilor.

Ca rezultat al funcţiilor 5G precum conexiunea de mare viteză, fiabilitatea înaltă şi latenţa scăzută, sistemul de sănătate publică beneficiază de îmbunătăţirea timpilor de răspuns, a monitorizării pacienţilor, colectării şi analizei informaţiilor, colaborării de la dis­tanţă şi alocării resurselor, conform lucrării citate. De asemenea, tehnologia 5G serveşte drept exemplu de platformă majoră pentru răspuns în caz de urgenţe publice - o platformă inovatoare digitalizată, bazată pe procesarea de informaţii şi folosirea cloud-ului.

"Succesul aplicaţiilor 5G în domeniul sănătăţii publice poate inspira şi alte sectoare de afaceri să se foloseas­că de popularitatea 5G şi să exploreze noi aplicaţii ale aceste tehnologii", consideră autorii lucrării.

Lucrarea mai arată că în China, din cauza peisajelor sale vaste, a populaţiei numeroase şi foarte mobile şi cerinţelor complicate în privinţa resurselor, eficacitatea comunicaţiilor şi schimbului de informaţii a fost esenţială în detectarea indivizilor infectaţi şi în controlul epidemiei. China înregis­tra 81.116 cazuri la nivel naţional, la data de 16 martie. În prezent, virusul se răspândeşte în afara ţării. Aceste caracteristici ale epidemiei o fac să fie greu de controlat, administrând un şoc puternic atât serviciilor de sănătate publică, cât şi activităţii economice la nivel mondial. Prin comparaţie cu SARS - o altă boală cauzată de un coronavirus - simptomele COVID-19 sunt mai puţin evidente. Totuşi, virusul este foarte contagios, iar indivizii afectaţi pot dezvolta rapid complicaţii grave.

Aplicaţiile 5G folosite în controlul epidemiologic ar putea conduce şi la dezvoltarea unui model mai eficient de administrare a unui oraş Smart City, conform sursei citate.

Platformele de alocare a resurselor ar putea dirija şi transformarea lanţurilor de aprovizionare. Combinaţia între 5G şi IoT poate accelera trecerea la lanţurile de aprovizionare SMART. Producătorii se pot folosi de 5G, IoT şi roboţii avansaţi pentru a automatiza complet producţia, ajustările de producţie dirijate de AI, detecţia şi repararea automată a defectelor. În plus, utilizarea în profunzime a resurselor Big Data ar putea îmbunătăţi eficacitatea şi eficienţa de cost a producţiei. Cum 5G este o tehnologie wireless, aceasta reduce complexitatea şi costurile asociate unor linii de producţie îmbunătăţite. În privinţa lanţurilor de aprovizionare, impactul 5G poate fi substanţial asupra alocării resurselor pentru expedierea de mărfuri, livrarea expres a pachetelor şi platformele consolidate de servicii. Inovaţiile precum planificarea SMART a rutelor de livrare, urmărirea în timp real a coletelor, design-ul reţelelor de aprovizionare bazate pe big data, administrarea de la distanţă a inventarului şi administrarea complet automatizată a inventarului ar putea face parte din următorul val al oportunităţilor de dezvoltare.

Autorii lucrării subliniază faptul că latenţa scăzută oferită de 5G nu doar că permite consultaţiile medicale de la distanţă, ci şi inspiră dezvoltarea unor noi soluţii pentru operarea în medii de lucru îndepărtate, periculoase şi complexe. Asemenea soluţii potenţiale includ: conducerea automobilelor SMART, mentenanţa de la distanţă a sistemelor, detectarea explozibililor şi produselor periculoase, monitorizarea mediului înconjurător în condiţii atmosferice extreme, patrule şi mentenanţă pentru autostrăzi, reţele de înaltă tensiune, şine de tren etc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS