Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

Ţintirea inflaţiei nu mai este decât vânare de vânt

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Ţintirea inflaţiei nu mai este decât vânare de vânt
CĂLIN RECHEA

Oficialii Băncii Naţionale trebuie să-şi amplifice semnificativ retorica privind lupta împotriva inflaţiei. Ghidarea în avans, ameninţări directe împotriva unor "terorişti" cum sunt cartofii sau orice alt mijloc este binevenit.

Bineînţeles că este vorba despre orice alt instrument "uşor" prin care, teoretic, ar putea fi modelate aşteptările populaţiei, însă nicidecum despre dobânda de politică monetară, care nu poate fi crescută din motive electorale dar şi de prăbuşire iminentă a iluziei creşterii economice.

Indicele preţurilor de consum (IPC) şi-a accelerat neaşteptat creşterea anuală în aprilie 2019, până la 4,11%, de la 4,03% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,61%, după o creştere de 0,49% în luna anterioară.

De la începutul anului, creşterea lunară medie a fost de 0,68%, comparativ cu o creştere medie lunară de 0,48% în 2018.

Cea mai mare creştere anuală s-a înregistrat la nivelul preţurilor produselor alimentare, de 5%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,68%. Preţul cartofilor a crescut cu o rată lunară de 4,75%, iar de la începutul anului cu 32,33%.

Recordul creşterii lunare este deţinut de preţul serviciilor poştale, care au înregistrat un avans de 5,57% în aprilie şi de 5,59% faţă de începutul anului.

Creşterea anuală a preţurilor pentru produsele alimentare a depăşit creşterea anuală a indicelui total al preţurilor în ultimele patru luni, după o creştere sub cea a IPC în 2018.

În aceste condiţii, tendinţa crescătoare a dinamicii anuale a preţurilor de consum este evidentă pentru ultimii doi ani (vezi graficul), în ciuda temperării mai accentuate a preţurilor produselor nealimentare de la mijlocul anului trecut.

În ultimul raport asupra inflaţiei, din februarie 2019, Banca Naţională estimează că avansul anual al IPC va fi de 3% în T4 2019, după prognoze de 3% în T1, 2,6% în T2 şi 2,4% în T3 2019.

Conform datelor oficiale de la INS, indicele preţurilor de consum a crescut cu o rată anuală de 4,03% în martie 2019, adică diferenţa dintre prognoză şi realitate a fost de "numai" 34,3%.

IPC a crescut cu o rată lunară medie de 0,27% atât în 2017 cât şi în 2018. Dacă această rată lunară de creştere se va înregistra în lunile rămase din acest an, atunci 2019 se va încheia cu o creştere anuală a IPC de 5%, cu mult peste prognoza BNR.

Pe fondul reluării tendinţei de accelerare a creşterii preţurilor de consum în Europa de Vest, care poate fi amplificată la nivel naţional de deprecierea leului faţă de euro, în condiţiile adâncirii deficitului comercial şi de cont curent, trecerea la restricţionarea severă a politicii monetare nu mai poate fi evitată şi nu mai trebuie amânată.

Dacă Banca Naţională se teme să facă acest pas, ţintirea inflaţiei nu mai este decât vânare de vânt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

22 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8590
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1404
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5183
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.2910
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie