Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în faliment şi dizolvarea City Insurance

S.B.
Bănci-Asigurări #Insolvenţa / 9 februarie 2022

Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în faliment şi dizolvarea City Insurance

Actualizare - ASF: Hotărârea instanţei confirmă corectitudinea deciziei de retragere a autorizaţiei de funcţionare a companiei City Insurance

Hotărârea instanţei confirmă corectitudinea deciziei de retragere a autorizaţiei de funcţionare a companiei City Insurance, luată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la finalul activităţii de control specifice, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a luat la cunoştinţă de soluţia dispusă astăzi de Tribunalul Bucureşti prin care admite cererea A.S.F. şi dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva Societăţii de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A.

Hotărârea instanţei confirmă corectitudinea deciziei de retragere a autorizaţiei de funcţionare a companiei City Insurance, luată de Autoritatea de Supraveghere Financiară la finalul activităţii de control specifice.", se menţionează în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii ASF precizează că, prin retragerea autorizaţiei de funcţionare a acestui asigurător, Autoritatea a acţionat în scopul reechilibrării pieţei RCA, afectată de practicile nelegale, care au provocat dezechilibre semnificative.

"Reamintim că misiunea ASF este aceea de a veghea la stabilitatea pieţelor financiare nebancare şi de a asigura respectarea legii de către toate companiile din toate pieţele pe care le supraveghează", notează sursa citată.

---

Actualizare - GHEORGHE PIPEREA: "Falimentul City Insurance dezlănţuie iadul"

"S-a deschis procedura falimentului contra City Insurance.

Lichidatorul numit de judecătorul-sindic este lichidatorul de la Carpatica Asig, care are creanţe/datorii către City Insurance. De regulă, în asemenea situaţii, e conflict de interese. Dar nu şi pentru acest lichidator. Ca de obicei, aşa e în tenis, pe la Cluj.

În altă ordine de idei, atrag atenţia că acest faliment dezlănţuie iadul:

-pe piaţa asigurărilor,

- în sistemul bancar (gândiţi-vă doar la asigurările de afaceri sau de case, puse drept condiţii pentru acordarea/menţinerea creditelor), -în sistemul licitaţiilor publice (extrem de multe licitaţii s-au câştigat cu poliţe de asigurare în loc de cauţiuni cash sau scrisori de garanţie bancară),

-în casta închisă şi plină de conflicte de interese a auditorilor şi consultanţilor,

-în sistemul RCA şi, mai ales,

-la nivel de membri ai ASF, unde va veni curând răspundere penală şi patrimonială.

Evident, acest faliment va determina o sumedenie de alte falimente, mari sau mici.

Oricum, pentru cei din breaslă o să fie de lucru, nu glumă" a scris avocatul Gheorghe Piperea, pe pagina sa de Facebook.

---

Tribunalul Bucureşti a admis, miercuri, cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind deschiderea procedurii de faliment a City Insurance, compania de asigurări urmând să fie dizolvată, informează Agerpres.

"Admite cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi, în temeiul art.250 raportat la art.262 din Legea nr. 85/2014 privind

procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei Societatea de Asigurare City Insurance SA. (...) În temeiul art.255 rap la art.145 alin. 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridică administratorilor societăţii de asigurare/reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a

administra bunurile acesteia şi de a dispune de ele", se arată în decizia instanţei.

Tribunalul a numit lichidator judiciar provizoriu pe CITR Filiala Cluj SPRL, cu o remuneraţie de 10.000 lei din averea City Insurance.

Potrivit deciziei judecătorilor, în baza art. 253 din Legea nr. 85/2014 se interzice, sub sancţiunea nulităţii, acţionarilor semnificativi ai societăţii de asigurare/reasigurare City Insurance sau persoanelor care au deţinut funcţii de conducere să înstrăineze acţiunile deţinute la societatea de asigurare/reasigurare debitoare, fără avizul prealabil al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi fără aprobarea judecătorului-sindic.

În plus, în temeiul art. 253 alin. 1 şi 2 din Legea nr.85/2014, instanţa dispune indisponibilizarea acţiunilor deţinute de acţionarii semnificativi ai societăţii City Insurance sau de persoanele care au deţinut funcţii de conducere în registrele speciale de evidenţă ţinute de societatea de asigurare/reasigurare debitoare sau în registrele independente.

Totodată, instanţa a dat dispoziţie tuturor băncilor la care City Insurance are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i lichidatorului judiciar. Sigilarea bunurilor din averea companiei de asigurări revine în sarcina lichidatorului judiciar.

"În baza art. 252 din Legea nr. 85/2014 pune în vedere lichidatorului judiciar să comunice, de îndată, deschiderea procedurii de faliment părţilor interesate, Autorităţii de Supraveghere Financiară, Fondului de garantare, precum şi oficiului registrului comerţului unde este înregistrată societatea de asigurare/reasigurare debitoare, în vederea efectuării menţiunii 'societate de asigurare/reasigurare în faliment'. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei în sarcina lichidatorului judiciar. Pune în vedere debitorului că este obligat să depună în 10 zile de la pronunţarea prezentei hotărâri, la dosarul cauzei, actele şi informaţiile prevăzute la art. 67 alin. 1 din Legea nr. 85/2014. În cazul în care debitoarea nu va depune actele şi informaţiile arătate devin aplicabile dispoziţiile art. 82 alin. 2 din Legea nr. 85/2014", a mai stabilit instanţa.

Tribunalul a fixat termen pentru analiza stadiului continuării procedurii la 15 iunie 2022.

Decizia nu este definitivă şi se poate formula apel în 7 zile de la comunicarea hotărârii.

Pe 17 septembrie 2021, ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance şi a solicitat deschiderea procedurii falimentului.

În perioada 2014 - 2021, ASF a impus societăţii City Insurance SA, dar şi conducerii societăţii mai multe sancţiuni, respectiv amenzi în valoare totală de 18.736.666 lei, şi a emis o decizie de majorare de capital de solvabilitate de 16.500.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6664
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1094
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8274
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb