TVA la încasare - o păcăleală oficială

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 septembrie 2012

TVA la încasare - o păcăleală oficială

Liviu Voinea: "Compensarea TVA pentru firmele care au achitat această taxă fără să încaseze contravaloarea facturii ar fi destul de scumpă şi greu de administrat"

Ordonanţa de Guvern care prevede plata TVA la încasare a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Doar că reglementarea care va modifica textul Codului Fiscal nu conţine ceea ce oamenii de afaceri aşteptau.

Pe scurt, potrivit noii Ordonanţe, Taxa pe Valoarea Adăugată devine exigibilă în momentul încasării facturii, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii ei, după cum ne-a precizat Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Cu alte cuvinte, termenul maxim până la care o firmă poa­te plăti TVA către stat a fost doar prelungit, nu amânat până la încasare, în cazul în care contravaloarea facturii nu este încasată o perioadă mai lungă de timp.

Mai mult decât atât, după ce Liviu Voinea afirma, în urmă cu circa două săptămâni, că, dacă în alte 30 de zile după cele 90 de la facturare firma plătitoare de TVA nu şi-a încasat banii, contravaloarea Taxei pe Valoarea Adăugată plătită la stat în cea de-a 90-a zi poate fi compensată cu alte obligaţii de plată către buget, textul noii reglementări nu mai prevede acest lucru.

Oficialul MFP ne-a declarat că termenul de 30 de zile în care TVA ar fi trebuit compensată a fost scos din textul de lege întrucât ar fi fost "des­tul de greu de administrat".

Domnia sa ne-a precizat: Ne-am dat seama că acest lucru ar implica nişte costuri administrative foarte mari şi ar fi şi greu de verificat. În orice caz, legea poa­te suferi modificări pe parcurs. Vom emite luna viitoare şi normele de fundamentare... Urmea­ză să mai merg în Polonia, unde acest sistem funcţionează, având un regim de 90 de zile cu 90 de zile (n.r. TVA devine exigibilă după 90 de zile şi în alte 90 de zile poate fi compensată, dacă nu se încasează factura)".

Oamenii de afaceri, care au cerut de ani de zile achitarea TVA la încasarea facturii şi care s-au arătat neîncrezători încă de când aceas­tă măsură era în faza de proiect, sunt nemulţumiţi de forma în care reglementarea a fost gândită.

Ionel Blănculescu, secretarul general al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, este de părere că, practic, această nouă măsură "nu a schimbat cu nimic situaţia actuală".

Domnia sa ne-a declarat: "Pe de o parte, dacă legea ar fi prevăzut compensarea TVA în cele 30 de zile s-ar fi produs un haos în trezorerie. Probabil de aceea nici nu mai apare acest lucru în Ordonanţă. Pe de altă parte, forma în care reglementarea a fost publicată în Monitorul Oficial este şi mai slabă, practic nu ne ajută cu nimic. Şi dacă plătim într-un interval de 25 până la 55 de zile, şi dacă vom achita TVA în 90 de zile, este acelaşi lucru, pentru că noi, de obicei, ne încasăm banii în 4-5 luni. Dacă doreau să adopte o astfel de măsură, ar fi trebuit formulată exact aşa cum sună: < TVA la încasare >".

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), încă este sceptic în ceea ce priveşte aplicarea acestei legi.

"Ordonanţa este cu aplicabilitatea de la 1 ianuarie 2013. Până atunci se mai pot răzgândi de multe ori. Dau o nouă Ordonanţă care o amână pe aceasta. Şi dacă se răzgândesc ce facem? Este bine că se încearcă aplicarea ei, dar să vedem dacă se va ajunge acolo şi să vedem în ce mod va fi aplicată".

Domnul Pârvan ne-a spus că 90% din totalul firmelor din România vor beneficia de aplicarea acestei Ordonanţe.

Condiţia pentru ca societăţile comerciale să poată plăti TVA la încasarea facturii este să aibă o cifră de afaceri mai mică de 2,25 milioane de lei. Persoana juridică impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 ianuarie 2013 trebuie să depună, până la data de 25 octombrie 2012 inclusiv, la organele fiscale competente, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri realizată în perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv nu depăşeşte plafonul de 2,25 milioane de lei.

Noul regim privind TVA presupune şi amânarea dreptului de deducere până la plata facturilor primite, atât de către contribuabilii eligibili, cât şi de beneficiarii acestora.

Oamenii de afaceri au fost sceptici încă de la început cu privire la aplicarea măsurii care prevede plata TVA la încasare.

"Plata TVA la momentul încasării facturii este o măsură excepţională, care va permite funcţionarea optimă a sectorului economic şi pe care ne-am plictisit de când o cerem. Este prea bună ca să se întâmple", ne-a spus Ionel Blănculescu, în urmă cu circa o lună şi jumătate în urmă, când Guvernul a anunţat că vrea să introducă această reglementare.

Domnia sa ne-a precizat: "Dacă FMI a garantat planul de austeritate, pe care eu de la început l-am considerat eronat, dacă a girat, printre altele, plata TVA la accize, care este o aberaţie fiscală, şi alte astfel de măsuri, este clar că va garanta şi în continuare plata TVA la facturare. Dacă se va face o simulare şi se va observa că această măsură ar putea afecta bugetul de stat, este evident că FMI nu va accepta implementarea sa".

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi-au dat acordul pentru adoptarea Ordonanţei în cauză în cadrul întâlnirilor avute la începutul acestei luni cu autorităţile noastre. După negocierile dintre cele două părţi pe marginea formei în care noua măsură urma să fie adoptată a apărut, în textul proiectului de Ordonanţă, termenul de 90 de zile, care prevede că, dacă firma plătitoare de TVA nu va încasa banii în termen de 90 de zile din momentul facturării, la împlinirea acestuia taxa va deveni exigibilă, adică societatea va fi nevoită, totuşi, să achite contravaloarea ei către bugetul de stat.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Referito rla firmatia dlui. Blanculescu "Dacă FMI a garantat planul de austeritate, pe care eu de la început l-am considerat eronat, dacă a girat, printre altele, plata TVA la accize, care este o aberaţie fiscală", trebuie sa mentionez ca sunt consultant fiscal si nu consider ca includerea in baza de impozitare a TVA a accizelor este o aberatie fiscala. Romania aplica inca de la introducerea TVA acest principiu de a include in baza impozabila a TVA toate impozitele si taxele legate de vanzarea unui bun sau serviciu, nu este doar cazul accizelor. Dl. Blanculescu ar trebui sa analizeze prevederile art. 78 din Directiva 2006/112/ CE privind sistemul comun de TVA care instituie acest principiu si care este aplicat de toate statele membre. Deci FMi nu avea cum sa impuna Romaniei inlcuderea accizelor in baza de impozitare a TVA din moment ce prevederea exista inca dinainte de aderare. Cel mai simplu este sa analizati o declaratie vamala de import in care veti observa ca la valoarea in vama a bunurilor se adauga taxele vamale, accizele si orcie alte cheltuieli legate de importul respectiv. Nu s-a schimbat nimic in acest sens dupa aderare, daca vrem sa fim stat membru aplicam principiile comunitare.

  1. Buna seara, doamna Ilie

   Va rog sa incercati sa va dezlipiti, din punct de vedere profesional, de etichetele deja uzate ale UE. Daca aceasta zona, asa zisa elitista, nu ar fi creat si dezvoltat criza datoriilor suverane, as fi acceptat sa o consideram referinta, insa in conditiile de astazi, in niciun caz. 

   Nu cred ca m-ati suspectat ca nu cunosteam faptul ca exista baza legala in legislatia UE si nationala, insa aceasta nu ma poate convinge, din punct de vedere profesional si nu legal, ca o taxa de valoarea TVA poate fi aplicata la o alta taxa si nu la un produs sau un serviciu. In acest lucru consta aberatia: ca TVA se aplica la accize, adica taxa pe valoarea adugata la taxa si nu la produs sau servicu. Vedeti definitia TVA. Incercati sa va desprindeti de multimea care se uita la UE muta de uimire si admiratie si fiti consecventa profesiei! 

   O noapte buna va doresc!

   Blanculescu 

  Distribuim pliante si afise in Bucuresti:0767281250

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

16 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0705
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7936
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.0848

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro