Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Urmează staţia Abisului, peronul pe partea stângă!

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial /

Cătălin Avramescu

Un cutremur? Un meteorit? Ciuma bubonică? Invazia a 500.000 de pakis-tanezi? Ai senzaţia că totul este posibil în următoarele luni. Unde se va opri nebunia? Dumnezeu ştie...

Statul a intrat într-o perioadă de disoluţie. E ceva nou şi înfricoşător. Nici în cel de-Al Doilea Război Mondial nu s-a întâmplat asta. Citiţi istoriile acelui timp. Vezi constata ceva interesant: printre bombardamente, milioane de refugiaţi, sute de mii de soldaţi morţi, răniţi sau capturaţi - Statul continua să funcţioneze. De bine, de rău, dar func-ţiona. Când trupele sovietice au intrat în Bucureşti, administraţia funcţiona.

Acum însă e dezastru. Am citit, zilele trecute, o ştire. Pe un mare pod din Capitală nişte muncitori... turnau smoală în rosturile de dilataţie. O pros-tie mai mare cu greu ne putem închipui. Ce urmează? Probabil să pună direct dinamită sub pod.

Alta: primarul din Eforie şi-a mărit singur, se pare, salariul. Scrie presa că are echivalentul a 32.000 de euro pe lună. Aţi citit bine, nu aveţi subit probleme de vedere...

Suntem pe marginea prăpastiei. Va urma un scenariu de tip Venezuela? Eu nu aş fi atât de optimist. Venezuela, cel puţin, are o groază de petrol. Noi îl avem pe Liviu Nicolae Dragnea, infractorul care a reuşit să păpuşeze un guvern zis "al României".

Şi pentru că orice om poate votează, Daddy "Cu suspendare" Dragnea a promis 20.000 de lei fiecărei gospodării din Moldova. Şmecheria e interesantă pentru că dă arama de pe faţa socialiştilor. La alegerile de acum nici trei ani, au obţinut peste 40 de procente. Acum, cu ceva noroc şi nişte pungi cu mălai, poate ar face jumătate. Consultanţii comersantului de alcool din Teleorman şi-au făcut, din câte îmi dau seama, următoarea socoteală. PSD are un scor atât de catastrofal încât are nevoie de o tactică disperată să mai câştige ceva electorat. Aşa că s-au orientat spre straturile de la baza piramidei cognitive. Credeţi că un om cu capul pe umeri ar înghiţi gogoşile fabricate la chioşcul din şoseaua Kiseleff?

Însă la noi din politică au fost izgoniţi aproape toţi oamenii cu capul pe umeri. De la socialişti, cam toţi. Au rămas pe loc doar brutele. Şi bufonii. Mai nou, căpetenia din Teleorman este întâmpinată cu fanfară în vizitele "în teritoriu", să nu se audă protestele manifestanţilor.

Schema e nouă. Până acum, socialiştii aveau adversari politici. Îi criticau, îi înjurau, ocazional îi demonizau. Acum însă nu vor să mai aibă nimic de-a face cu ei. Boss-ul socialiştilor umblă prin ţară să explice celor aduşi cu microbuzele.

Iată, pe scurt, discursul lui. Străinii ne vor răul. Europa ne trimite alimente otrăvite, cu E-uri. Iohannis şi "aplaudacii" lui sunt mână în mână cu corporaţiile. Opoziţia vrea răul României. Politicienii Opoziţiei se supără când cineva chiar face bine românilor. Ei nu sunt români.

O însăilare de insanităţi. De la Hitler şi Stalin nici un lider politic din Europa nu a expus o teorie atât de radicală a conspiraţiei. Rezultă de aici - nu-i aşa? - că Opoziţia nici nu are ce căuta în procesul politic. Şi nici în instituţiile publice, care au fost oricum pesedizate până la roşu. De unde şi zvonurile insis-tente despre o mare epurare pe care o pregătesc socialiştii în zilele următoare.

La nivelul discursului public, este o involuţie gravă, pe toată linia. Parcă eşti într-unul din filmele acelea supra-realiste, în care umbli printr-un bâlci sinistru, cu marionete care se trezesc să vorbească. Spre exemplu, actualul ministru de Finanţe crede că lipsa forţei de muncă este "o problemă cu caracter general". Cum vine asta?...

Nici la nivelul primăriilor lucrurile nu stau mai bine. Primăria Bucureştilor spune că dă bani... cuplurilor care doresc fertilizare in vitro. Unde pe planeta Pământ se mai petrece aşa ceva? Primăria din Alexandria a interzis un marş al liberalilor. Că doar suntem o "democraţie", nu-i aşa?

Opoziţia, în mod normal, ar trebui să jubileze. Socialiştii fac greşeală după greşeală. Însă multe dintre voturile pierdute de PSD se duc la sateliţii acestuia, pseudo-liberalii şi foştii pesedişti grupaţi în jurul plagiatorului VV Ponta. De ce? Campania Opoziţiei este tardivă şi leşinată. Există câteva excepţii, însă e vorba de oameni care duc lupta cu PSD pe cont propriu.

Opoziţie au ajuns să facă clienţii şi profitorii Puterii. Fostul (sau actualul?) ministru al Justiţiei a ajuns să facă dezvăluiri. Baronii se ceartă între ei.

Iar instituţiile statului cad precum faianţa de pe pereţii bucătăriilor unui bloc demolat şi lăsat de izbelişte. Au ajuns pe plajă, la mare, numeroase pachete cu heroină. S-a aflat, cu această ocazie, că sistemul de monitorizare a graniţelor cade frecvent, se pare că nu există bani suficienţi pentru mentananţă. O ipoteză este aceea că traficanţii ştiau de la cineva din interior când pica sau chiar când urma să pice sistemul. Aşa funcţionează (încă) statul numit România: cineva din interior le des-cuie uşa pungaşilor care pândesc în întuneric.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS