Vânt de schimbare la Banca Transilvania?

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Vânt de schimbare la Banca Transilvania?

Consiliul de Administraţie propune majorarea capitalului cu 352,7 milioane lei 

Banca Transilvania cheamă acţionarii să aleagă un nou Consiliu de Administraţie (CA) pentru perioada 2014 - 2018, potrivit unui convocator remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Rămâne de văzut câţi dintre membrii actualului CA se vor regăsi şi în cel viitor, având în vedere că structura acţionariatului TLV a suferit modificări în timpului mandatului lor, străinii ajungând să deţină majoritatea capitalului, în anul 2012.

Consiliul de Administraţie al instituţiei de credit este condus de Horia Ciorcilă. Vicepreşedinte este Roberto Marzanati, reprezentant al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Ceilalţi membri sunt Peter Franklin, tot din partea BERD, Radu Pălăgheanu, Costel Ceocea, preşedinte director general al SIF2 Moldova, Carmen Reţegan şi fostul ministru pentru Afaceri Europene Vasile Puşcaş.

Conducerea Băncii Transilvania propune acţionarilor, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) programată pentru 29 aprilie 2014, majorarea capitalului social cu suma de 352,7 milioane lei, prin emisiunea a 352.742.991 noi acţiuni cu valoare nominală de 1 leu per acţiune, mai arată documentul. Majorarea se va realiza prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului precedent, în sumă de 352.742.991 lei, potrivit convocatorului.

Tot în cadrul AGA, se propune şi aprobarea răscumpărării de către bancă a maxim 17 milioane de acţiuni proprii (0,77% din totalul acţiunilor care compun capitalul social).

Pe ordinea de zi a şedinţei se numără şi aprobarea bugetului şi a programului de investiţii pentru 2014.

Potrivit rezultatelor preliminare, profitul net al Băncii Transilvania (TLV) a crescut anul trecut cu 17%, la 374,9 milioane lei, iar activele au urcat cu 8,4%, la 32,06 miliarde lei.

Potrivit lui Ömer Tetik, directorul general al băncii, obiectivul major pentru 2014, este creşterea veniturilor şi eficientizarea proceselor.

În acţionariatul Băncii Transilvania se regăsesc Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine 14,61% din titluri, şi Bank of Cyprus, care controlează 9,9% din acţiuni.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. rascumpararea actiunilor si oferirea lor ,gratuit, conducerii, nu este o forma mascata de a baga mana in profitul bancii de catre o mana de oameni ,in detrimentul celorlalti actionari ?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Și ce-i chiar fain: fraierii se bucură cum că le crește valoarea acțiunii, n-așa?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS