Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

VARA VRAJBEI NOASTRELeul, minim după minim în raport cu dolarul, euro şi francul elveţian

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Leul, minim după minim în raport cu dolarul, euro şi francul elveţian

Leul a continuat, şi ieri, să se deprecieze în raportul principalele valute. Cursul euro/leu afişat de către Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,5571 lei/euro, în timp ce dolarul american valora 3,7399 lei, iar francul elveţian - 3,7944 lei. Toate cele trei monede se aflau, ieri, la niveluri maxime faţă de leu.

Cotaţia de referinţă publicată ieri arată o scădere a leului cu 5,5% faţă de euro comparativ cu rata de schimb de la finele anului trecut. Ultima cotaţie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.

Faţă de dolar, pierderea anuală este de 11,9%, de la un curs de 3,3393 lei/dolar la sfârşitul lunii decembrie.

Paritatea oficială leu/franc elveţian a crescut de la 3,7883 lei/franc la 3,7944 lei/franc. Aceasta reprezintă un nou maxim din ultimele zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Florin Georgescu: Euro va reveni sub nivelul de 4,5 lei, după referendum

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, a declarat că moneda europeană urmează să revină sub nivelul de 4,5 lei, după referendumul cu privire la demiterea preşedintelui Băsescu şi clarificarea situaţiei de pe scena politică. Domnia sa a precizat: "Cursul e stabilit de Banca Naţională pe baza tranzacţiilor de pe piaţă.

Ne afectează direct şi afectează cetăţenii în primul rând, dar şi firmele. Consider că este o evoluţie conjuncturală, cursul va veni înapoi, deci se va aprecia, cred eu, până la un nivel de sub 4,5 lei/euro, cam de unde a plecat în momentul respectiv, ca efect al calmării şi clarificărilor de pe scena politică".

Dealerii au precizat ieri, însă, că jucătorii nu au reacţionat la declaraţia lui Florin Georgescu.

Ministrul finanţelor a mai spus ieri că economia urmează să crească în trimestrul doi comparativ cu perioada similară a anului trecut, rezultatele aferente primului semestru al anului urmând, de asemenea, să fie pozitive faţă de acelaşi interval al lui 2011. Domnia sa a explicat că recesiunea tehnică este mai puţin relevantă, ceea ce contează la sfârşitul anului fiind evoluţia produsului intern brut (PIB) faţă de finele anului trecut, nu faţă de trimestrul precedent. "Faptul că veniturile la bugetul consolidat s-au încadrat în proiecţii şi pe de altă parte discuţiile cu experţii creditorilor care ne menţin previziunea de 1,5% creştere economică ne îndreptăţesc să avem speranţe că şi datele economice privind creşterea PIB pe trimestrul doi vor fi pozitive. Chestiunea cu recesiunea tehnică zic că e un lucru secundar. Când judecăm creşterea economică noi o judecăm perioada aceasta faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Când zici creştere economică de 1,5% pe 2012 se înşelege că este o creştere economică în termeni reali faţă de PIB realizat anul trecut", a arătat oficialul guvernamental.

Florin Georgescu a declarat că Guvernul a anunţat misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), că deficitul bugetului general consolidat s-a înscris, în primul semes-tru, în parametrii care au fost negociaţi cu instituţiile financiare internaţionale. O altă ţintă pe care Executivul a atins-o o reprezintă încadrarea anvelopei salariale în nivelul stabilit pentru această perioadă, potrivit domniei sale. "Noi avem speranţa şi aproape certitudinea că faţă de anul trecut va fi o creştere economică, faţă de trimes-trul II şi faţă de 6 luni, şi, sigur, probabil vom ieşi şi din această recesiune tehnică, având mai mult un impact teoretic. Dar, din punct de vedere economic, ceea ce ne interesează este perioada din acest an raportată la anul anterior", a mai afirmat domnia sa.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS