Retail

WGC: Cererea mondială de aur a crescut cu 3% în trimestrul al treilea

Ziarul BURSA #Materii Prime / 06 noiembrie 2019

WGC: Cererea mondială de aur a crescut cu 3% în trimestrul al treilea

Cererea mondială de aur a crescut modest, până la 1.107,9 tone în trimestrul al treilea al acestui an, un avans de 3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, a anunţat, ieri, Consiliul mondial al aurului (WGC), transmite Reuters, conform Agerpres. Potrivit WGC, majorarea investiţiilor în aur din partea fondurilor de tip exchange-traded funds (ETF) a contracarat scăderea achiziţiilor de aur pentru bijuterii, lingouri şi monede, ceea ce a dus la majorarea modestă a cererii de aur în perioada iulie-septembrie 2019.

Pe ansamblu, în primele nouă luni ale acestui an cererea mondială de aur a ajuns la 3.317,5 tone, cel mai ridicat nivel de după 2016.

"Creşterea investiţiilor din partea ETF a compensat pentru cererea slabă din altă parte", a subliniat directorul de studii de piaţă de la WGC, Alistair Hewitt. În mod tradiţional aurul este considerat o investiţie sigură în perioade de incertitudine, iar înrăutăţirea perspectivelor economiei mondiale a generat interes pentru aur din partea investitorilor financiari.

În perioada iulie-septembrie 2019, deţinerile de aur ale fondurilor de tip exchange-traded funds (ETF) au crescut cu 258,2 tone până la un nou record istoric. În schimb, apetitul consumatorilor de retail pentru aur s-a redus chiar dacă preţul metalului galben a atins cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani.

Potrivit WGC, cererea de aur pentru bijuterii în trimestrul al treilea a scăzut cu 16% în ritm anual până la 460,9 tone, în timp ce achiziţiile de lingouri de aur şi monede s-au redus la jumătate până la 150,3 tone. Alistair Hewitt a estimat că pe ansamblul acestui an consumul de aur al Chinei se va ridica la 850-950 de tone, iar în cazul Indiei la 700-750 de tone, mai puţin decât estimările făcute în urmă cu trei luni.

De asemenea, WGC a estimat că băncile centrale au adăugat 156,2 tone la rezervele lor în trimestrul al treilea, semnificativ mai puţin decât în perioada iulie-septembrie a anului trecut. Cu toate acestea, pe ansamblul primelor nouă luni ale anului în curs achiziţiile de aur ale băncilor centrale sunt mai mari cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar Alistair Hewitt se aşteaptă ca în 2019 achiziţiile de aur ale băncilor centrale să se situeze între 600 şi 700 de tone, un nivel comparabil cu cel de anul trecut, 651,5 tone, când s-a atins un maxim al ultimilor 50 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

15 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9243
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0623
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5208
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7176
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.3369

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro