Retail

Zarurile au fost aruncate

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 09 octombrie 2019

Cornel Codiţă

Supărat, nevoie mare, pe fundamentele mecanicii cuantice, Einstein a invocat, la un moment dat, drept argument suprem în sprijinul opoziţiei sale, pe Dumnezeu, însuşi. Cînd este vorba despre întocmirea lumii, nu putem crede că Marele Creator se joacă cu zarurile! O aluzie străvezie la "funcţia de undă" care, într-un sistem cuantic, înlocuia determinarea precisă, spaţio-temporală, a evoluţiei particulelor, cu un set de valori reprezentînd doar şiruri de probabilităţi. Între timp, teoria cuantică a ajuns să domine dezvoltarea fizicii, în ciuda premiselor sale radical neconvenţionale, anti-newtoniene şi contra-intuitive. Precizia şi consistenţa cu care predicţiile teoretice au fost verificate experimental, de la formularea teoriei cuantice şi pînă astăzi, au trecut în desuetudine obiecţia "ultimă" a lui Einstein. Cu toate acestea, deocamdată, nimeni nu are curajul să spună că teoria cuantică descrie realitatea, ci doar că o explică mulţumitor, dacă nu chiar foarte bine, că permite previziuni cu un grad ridicat de exactitate care se susţin reciproc, utile, exploatabile din punct de vedere tehnologic. Ceea ce înseamnă că Einstein poate, încă, să aibă dreptate!

Să sperăm că aşa este! Nu de alta, dar incompetenţa şi deraierile masive ale lumii politice au ajuns să contureze, destul de convingător, ipoteza că politicianul "post-modern" este tot mai tentat şi dispus să renunţe la fundamentele raţional-deterministe ale comportamentelor şi deciziilor sale pentru a îmbrăţişa soluţia datului cu zarul, a datului în bobi, a jocului la ruletă şi altele ejusdem farine, eventual, în varianta dezastruoasă, "întîi călcăm în străchini şi pe urmă mai vedem noi cum dregem busuiocul"!!!! Cîteva exemple ca să "legăm" teoria de practică!

Şirul deciziilor controversate, de politică internaţională, dacă nu de-a dreptul riscante, ale Adminis­traţiei Trump, a început chiar înainte de prima zi a mandatului iar, de atunci, nu se mai termină. Ultima, o bruscă şi "nouă" abordare a situaţiei din Siria, inspirată de autoproclamata "mare şi neegalată înţelepciune" a chiriaşului din Biroul Oval; (nu-s eu de vină, aşa a scris omul despre el pe twitter!). Trump a decis să dea undă verde Turciei pentru operaţiunea militară din Siria menită să "cureţe" o porţiune semnificativă de teritoriu, ocupat şi controlat de miliţiile curde, aliatul principal al SUA în operaţiunile contra forţelor statului islamic, dar inamicul de stat, oficial, al Turciei. De ce? Pentru că, oricum, SUA au învins în lupta cu "statul islamic", luptele din Siria sunt cam la vreo 7000 de km de teritoriul american, iar ciondăneala respectivă este mai mult o încăierare tribală, care nu îi priveşte pe americani, nici cît negru sub unghie. Unde mai pui că SUA au cheltuit deja o grămadă de bani pentru gîlcevile din Siria, fără prea multă justificare. Iar, dacă Turcia îndrăzneşte să întreacă măsura, atunci Zeus bis de la Casa Albă a promis că îi face zob toată economia cu un singur fulger!!!! Aceasta este argumentaţia lui Trump în favoarea "luminatei" sale decizii de politică de securitate internaţională!

Cam tot pe aici se învîrte şi celălalt personaj tipic al acestei lumi a politicii cu zarurile în mînă, Boris Johnson. A dat cu zarurile la referendum şi i-a ieşit că Marea Britanie trebuie să o rupă imediat şi radical cu Uniunea Europeană. Doar poporul a votat! "Nespa"! "Baspa"! Doar că a fost olecuţă ajutat de un masiv val, ştiinţific creat şi orientat, de distorsiuni propagandistice, manipulări şi minciuni strigate în gura mare pe mai toate canalele media şi ale mediului virtual. Ok, nu se mai pune, oamenii au votat, mortul de la groapă nu se mai dezgroapă! Trebuiau căutate soluţiile cele mai bune ale divorţului. Domnul Johnson a dat iar cu zarurile şi i-a ieşit că, nici vorbă, nu e nevoie de nimeni şi de nimic. O tulim din UE şi gata! Cui nu-i place, să pună mătura în doliu! O parte însemnată din oamenii partidului său i-au spus că aşa nu se poate. Opoziţia i-a spus că aşa nu se poate. În cele din urmă Parlamentul a votat o lege prin care i s-a spus că aşa nu se poate. A mai venit şi justiţia pe deasupra şi i-a spus că nu ţine să-şi facă pe plac punînd lacăt pe uşile Parlamentului. Mă rog, toată lumea, cu excepţia lui Trump, desigur, i-a spus că ceea ce vrea el nu se poate, nu e bine, nu duce unde trebuie.

Toată lumea aşteaptă, acum, cu înfrigurare, ca "Marele Blond" să mai dea o dată cu zarurile... poate... cine ştie... acum îi iese că trebuie totuşi să facă ceva cu scaun la cap, legat de divorţul Marii Britanii de UE!

În sfîrşit, la noi, pe inegalabilele meleaguri... proprii! De la preluarea actualuilui mandat, cu majoritate parlamentară, Guvern, Prim ministru şi structuri de guvernare în teritoriu, PSD-ul zodiei Dragnea a aplicat formula de inspiraţie luteraniană Sic volo sic jubeo! Pînă cînd "marele conducător" a fost extras din peisajul politic, pe cale judiciară. De la înscăunarea doamnei Dăncilă, PSD, Guvernul şi mai toate instituţiile guvernării dau cu zarurile. Dau cu zarurile, să vadă pe cine mai pun astăzi ministru, înlocuitor de ministru sau înlocuitor de înlocuitor de ministru. Dau cu zarurile dacă şi cum se mai joacă cu mizele salariilor de bugetari, pensiilor şi alte venituri ale omului care ţine votul în mînă. Dau cu zarurile cînd e vorba să numească pe cineva în Comisia Uniunii Europene, dau cu zarurile dacă pleacă sau nu de la guvernare. O cu totul altă lume! Iar "boala" pare că e molipsitoare. Preşedintele dă cu zarurile să vadă ce guvern pune în loc, dacă se întîmplă ca Dăncilă să dea gherlă la moţiune; PNL dă cu zarurile ca să vadă pe cine şi de ce să pună prim ministru, Ponta dă cu zarurile ca să afle dacă merge cu PSD sau cu Tăriceanu, Tăriceanu dă cu zarurile ca să decidă dacă mai merge cu Ponta sau o dă cotită un pic, cu PNL-ul.

De unde, probabil, şi vorba lui Cezar: Alea Jacta Est!!! Mă rog, dacă este să îl credem pe Suetoniu! Dacă nu... rămîne cum am vorbit... în tren!

Opinia Cititorului ( 44 )

 1. Sic volo, sic jubeo, sit pro ratione voluntas is, in turn, a slight misquotation of a line fr om the Satire VI of the Roman poet Juvenal (Decimus Junius Juvenalis). Juvenal wrote Hoc volo, "this I wish".

  Decizii decisive luate fără regret.

  1. Norbert Bodendorfer, a former student of Thiemann’s who is now at the University of Warsaw, has applied methods of LQG’s loop quantization to anti-de Sitter space. He argues that LQG can be useful for the AdS/CFT duality in situations whe restring theorists don’t know how to perform gravitational computations. Bodendorfer feels that the former chasm between string theory and LQG is fading away. “On some occasions I’ve had the impression that string theorists knew very little about LQG and didn’t want to talk about it,” he said. “But [the] younger people in string theory, they are very open-minded. They are very interested what is going on at the interface.”

   “The biggest difference is in how we define our questions,” said Verlinde. “It’s more sociological than scientific, unfortunately.” He doesn’t think the two approaches are in conflict: “I’ve always viewed [string theory and loop quantum gravity] as parts of the same description. LQG is a method, it’s not a theory. It’s a method to think of quantum mechanics and geometry. It’s a method that string theorists can use and are actually using. These things are not incompatible.” 

   Not everyone is so convinced. Moshe Rozali, a string theorist at the University of British Columbia, remains skeptical of LQG: “The reason why I personally don’t work on LQG is the issue with special relativity,” he said. “If your approach does not respect the symmetries of special relativity fr om the outset, then you basically need a miracle to happen at one of your intermediate steps.” Still, Rozali said, some of the mathematical tools developed in LQG might come in handy. “I don’t think that there is any likelihood that string theory and LQG are going to converge to some middle ground,” he said. “But the methods are what people normally care about, and these are similar enough; the mathematical methods could have some overlap.”

   Not everyone on the LQG side expects the two will merge either. Carlo Rovelli, a physicist at the University of Marseille and a founding father of LQG, believes his field ascendant. “The string planet is infinitely less arrogant than ten years ago, especially after the bitter disappointment of the non-appearance of supersymmetric particles,” he said. “It is possible that the two theories could be parts of a common solution … but I myself think it is unlikely. String theory seems to me to have failed to deliver what it had promised in the ’80s, and is one of the many ‘nice-idea-but-nature-is-not -like-that’ that dot the history of science. I do not really understand how can people still have hope in it.”

   For Pullin, declaring victory seems premature: “There are LQG people now saying, ‘We are the only game in town.’ I don’t subscribe to this way of arguing. I think both theories are vastly incomplete.” 

  criza de inspiratie, un text mediocru, sincer cu mult sub alte comentarii ale autorului. asta de acum e de nivelul unui fortat grup umoristic care se numea voua, nu noua :) sper totusi sa va reveniti, alaturi de calin rechea sunteti una dintre foarte putinele semnaturi de pe acest site pe care inca le citesc. multa inspiratie data viitoare!

  1. Nu intelegi teoria cuantica Biz... Mai studiaza si apoi sa faci evaluari! Esti superficial!... Articolul este adanc doar penteu initiati, din pacate.

   Te pot ajuta sa intelegi sau cumpara o carte de teorie cuantica, e esential sa incerci sa intelegi lumea in care fiintezi!

   din pacate, draga iubitor de teorie cuantica, articolul nu este despre teoria matale cuantica, respectiv a initiatului de la 3.1 :) este o privire simplificatoare, dar gresita, care pune in aceeasi oala a hazardului decizia lui Trump de retragere din Siria, a lui Johnson de a nu face un acord de Brexit cu deciziile oitelor noastre din politica. Insa, nimic mai fals!

   articolul incearca sa bagatelizeze schimbarea fundamentala a pozitiilor us-uk dupa venirea lui trump si a votului probrexit, evenimente de acum 3 ani. nu e o surpriza ca codita ca si majoritatea mainstream-ului local si international nu agreeaza noua linie, e de inteles de ce. nici pe la noi nu sunt chiar alea iacta est, tovarase cuantic! citeste mai bine concluziile, vezi ansamblul si mai vorbim atunci daca zici ca poti sa intelegi ce citesti! 

   Coloreaza-i, poate, poate ...

   Bine zice Cristi C; plotoneru' a cotizat si acum are pensia mică.

   Ce pretenții ai de la niște copii sa inteleaga teoria cuantica, nici chiar cei care o descriu nu au inteles-o.Multi o predau fara sa stie ce predau, nu e intuitiva. Doar geniile vad legatura lumii sociale cu lumea cuantică, nu e pentru neinițiați! Se numesc superpozitii in fizica cuantică aceste posibilități.Ai aratat deja ca nu esti initiat, nu spun paralel pentru ca paralele se pot intalni.Nu te intreb de legatura cu fractalii ar fi prea mult, pentru puterea ta de imaginatie.

   Nu e neobișnuit să citesc mesaje de la pasionaţi de fizică ce contestă mecanica cuantică și teoria relativității speciale. Admit că ideile prezentate de aceste teorii sunt stranii. Pentru unii sunt pur și simplu prea contraintuitive pentru a fi acceptate. Dar am o veste proastă pentru aceştia: fizicienii nu mai gândesc Universul în acești termeni simpli.

   Mecanica cuantică ne spune că un electron este atât particulă, cât și undă și nu poți fi sigur niciodată cum se va comporta. Relativitatea ne spune că timpul nu este absolut, distanțele depind de observator și că energia poate fi transformată în materie și invers. Aceste idei sunt încă corecte, dar sunt doar vârful aisbergului. 

   Fizicienii folosesc acum o clasă de teorii denumite teorii ale câmpului cuantic sau QFT (eng. quantum field theories), care au fost postulate pentru prima dată la sfârșitul anilor 1920 și care s-au dezvoltat în deceniile următoare. QFT sunt bizare, dar unii s-au obişnuit cu ele. 

   Pentru a începe, să ne gândim la electroni. Peste tot în Univers există un câmp numit câmpul electronic. Un electron fizic nu este câmpul, ci mai degrabă o vibrație localizată pe acest câmp electronic. De fapt, fiecare electron din Univers este o vibrație localizată similară a câmpului electronic. 

   Electronii nu sunt singurele particule care sunt vibrații localizate ale unui câmp; toate particulele sunt la fel. 

   Există un câmp fotonic, un câmp al quarcurilor, un câmp gluonic, un câmp miuonic etc. Iar ceea ce noi vizualizăm ca fiind particule sunt în fapt doar vibrații localizate ale acelui câmp. 

   Este o cheie...nu trebuie sa citesti ad literam...

   Gravitaţia cuantică în buclă (GCB) este o teorie cuantică propusă pentru spațiu-timp care îmbină împreună teoriile aparent incompatibile de mecanică cuantică și relativitatea generală. Ca teorie a gravitației cuantice, este principalul competitor al teoriei corzilor, deși adepţii corzilor sunt de cca zece ori mai numeroşi decât cei ai GCB. Principalele succese ale GCB sunt: o cuantificare neperturbativă a geometriei tridimensionale, cu operatori cuantizaţi ai suprafeţelor şi volumelor; un calcul al entropiei găurilor negre fizice; și o argumentare prin exemplu că nu este necesară o teorie finală pentru o teorie cuantică a gravitației. Principalele sale deficiențe sunt: nu are încă o imagine a dinamicii, ci doar a cinematicii; nu etse încă în măsură să includă fizica particulelor; nu este încă în măsură să acopere limitele clasice

   Sociologii reconciliat teoria corzilor GCB, ultima fiind metoda pentru prima. 

   Lecția fundamentală a relativităţii generale este că nu există niciun mediu spațiu-timp fix, așa cum se găsește în mecanica newtoniană și relativitatea specială. Deşi ușor de formulat în principiu, această idee a relaitivităţii generale este cel mai greu de înţeles, și consecințele sale sunt profunde și nu pe deplin înțelese, chiar și la nivel clasic. Într-o anumită măsură, relativitatea generală poate fi văzut ca o teorie complet relațională, în care singura informație relevantă fizic este relația dintre diferite evenimente în spațiu-timp.

   Pe de altă parte, mecanica cuantică încă de la început a depins de o structură cu un mediu fix (non-dinamic). În cazul mecanicii cuantice, timpul este dat și nu este dinamic, la fel ca în mecanica clasică newtoniană. În teoria câmpului cuantic relativist, la fel ca în teoria câmpului clasic, spațiu-timpul Minkowski este mediul fix al teoriei. În cele din urmă, teoria corzilor a început ca o generalizare a teoriei câmpului cuantic unde, în loc de particule punctiforme, obiectele-corzi se propagă într-un mediu spațiu-timp fix. 

   Teoria câmpului cuantic pe medii curbate (non-Minkowskiene), deşi nu este o teorie cuantică a gravitației, a arătat că unele dintre ipotezele de bază ale teoriei câmpului cuantic nu pot fi reportate în spațiul-timp curbat. În particular, vacuumul, atunci când acesta există, este dovedit că depind de calea observatorului în spațiu-timp. De asemenea, conceptul de câmp este considerat a fi fundamental peste conceptul de particule (care apare ca o modalitate convenabilă de a descrie interacțiunile localizate). 

   Din punct de vedere istoric, au existat două reacții la inconsistența aparentă a teoriilor cuantice cu independența necesară a mediului în relativitatea generală. Prima este că interpretarea geometrică a relativității generale nu este fundamentală, ci doar o calitate emergentă a unor teorii dependente de mediu. Acest lucru este menționat în mod explicit, de exemplu, în manualul clasic Gravitația şi cosmologia al lui Steven Weinberg. Punctul de vedere opus este că de independenţa mediului este fundamentală, și mecanica cuantică trebuie să fie generalizată astfel încât să nu existe niciun timp specificat a-priori. Punctul de vedere geometric este expus în manualul clasic al lui Misner, Wheeler și Thorne, Gravitaţia. Este interesant faptul că două cărți ai unor giganţi ai fizicii teoretice exprimă opinii complet opuse despre gravitație, deşi au fost publicate aproape simultan, la începutul anilor 1970. Motivul a fost că s-a ajuns la un impas. De atunci, însă, s.au făcut progrese rapide pe ambele fronturi, ceea ce a dus în cele din urmă la teoria corzilor și gravitaţia cuantică în buclă. 

   Gravitaţia cuantică în buclă este rodul efortului de a formula o teorie cuantică independentă de mediu. Teoria topologică a câmpului cuantic a oferit un exemplu al teoriei cuantice independente de mediu, dar fără grade locale de libertate, și doar cu un număr finit de grade de libertate la nivel global. Acest lucru este inadecvat pentru a descrie gravitația, care chiar și în vid are grade locale de libertate în conformitate cu relativitatea generală. 

   În GCB, structura spațiu-timpului este o rețea spumoasă de bucle care interacționează, descrise matematic de rețelele de spin. Aceste bucle au dimensiunea de 10-35 metri, numită scara Planck. Nodurile buclelor împreună margini, suprafețe, și vertexuri, asemănător cu bulele de săpun alăturate. Cu alte cuvinte, spațiu-timpul în sine este cuantificat. Orice încercare de a diviza o buclă, dacă ar avea succes, ar face ca acesta să se împartă în două bucle, fiecare cu dimensiunea originală. În GCB, rețelele de spin reprezintă stările cuantice ale geometriei spațiu-timp relativ. Privitî dintr-un alt unghi, teoria relativității generale a lui Einstein este (aşa cum Einstein a prezis) o aproximare clasică a geometriei cuantificate.

   Un principiu important în cosmologia cuantică la care aderă GCB este că nu există observatori din afara universului. Toți observatorii trebuie să fie parte a universului în care se observă. Cu toate acestea, deoarece conurile de lumină limitează informațiile disponibile pentru orice observator, ideea platonică de adevăruri absolute nu există într-un univers GCB. În schimb, există o consistență de adevăruri în care fiecare observator va raporta rezultate consistente (nu neapărat la fel), în cazul în care sunt sinceri.

   Un alt principiu important este problema constantei cosmologice, care este densitatea de energie inerentă într-un vid. Pentru că teoria corzilor / teoria M face uz de supersimetrie, fizica implică o constantă comsologică negativă sau zero. Acest lucru este în contradicție aparentă cu observația, care constată un rezultat pozitiv, dar foarte aproape de zero, al constantei cosmologice. Oricum, starea fundamentală în GCB este pozitivă, deși foarte mică; GCB, spre deosebire de rivalele sale, teoria corzilor şi teoria M, se pare că include o constantă cosmologică pozitivă în acord cu observația. 

  Albert Einstein a fost profund nemultumit de incertitudinea introdusa de teoria cuantica si a spus ca implicatiile acesteia seamana cu a-i cere lui Dumnezeu sa dea cu zarul. Nu accepta dualitatea unda- particula a luminii... unda in vid si particila atunci cand aceasta apare ca particila localizata acolo unde facem masuratori sau o observam noi fiintele. E vorba de constiinta universului, inteligenta universului, care este fundamentala, sau Dumnezeu, daca suntem credinciosi.Explicatia ar fi ca Dumnezeu este cel care priveste totul in jur si astfel sa localizeze o posibilitate din multimea tuturor posibilitatilor particulelor virtuale din vid sau din multiversuri. Si noi oamenii si alte fiinte, parte a constiintei, inteligentei universului avem aceasta putere de a co-crea, astfel putem sa localizam posibilitatea localizarii dorita dintre toate cele posibile. Conditia este sa ne dorim din toata inima, din suflet, acel lucru.Interesant ar fi de studiat si cuantica sufletului, poate asa ar fi inteles mai bine Einstein, in plus, de ce doua particule cuplate se influenteaza reciproc, la distanta, fara sa comunice vizibil intre ele. Experimentul cercetatorilor din Olanda, Marea Britanie si Spania, au demonstrat ca actiunea fantomatica la distanta a doua particule este reala.Fizicienii folosesc termenil de entanglement, incalcire, retea, intricare a firelor, pentru a se referi la doua particule generate de bosonul Higgs, particula lui Dumnezeu, fara spin, care creeaza doi electroni cuplati, fiecare cu jumatate de spin, unul in sensul acelor de ceasornic si celalalt contrar lor, astfel incat suma lor sa fie nula, asa cum este si bosonul Higgs care i-a creat, fara spin. Unii sustin ca exista mai multe particule cuplate in univers. Explicatia ar fi ca toate subt cuplate invizibil ochiului , la aceeasi sursa. Daca am intelege cu totii acest adrvar, am inceta sa ne mai facem rau noua insine, lovind in altul. Suntem cu totii cuplati la aceeasi sursa a constiintei universale. Asta este partea utila stiintelor sociale, din teoria cuantica, abordarea integrata si solutii integrate.

  1. Lipseste ceva in mesajul transmis. Unda are o frecventa pe care aparatele de masurat o determina. Aceasta frecventa este regasita la nivelul particulei adica inclusiv la neuronii ce constitue creierul tau. In momentul in care vrei sa te conectezi la constiinta universala, sau Dumnezeu cum vrei sa numesti pe intelesul tuturor, trebuie sa poti sa aduci frecventa neuronilor in acea frecventa universala continua a energiei despre care vorbesti. Aici este si legatura invizibila a acelor 2 electroni cuplati prin jumatate de spin. Aceste unde universale sint, trec, au energia continua universala. Intotdeauna latura pozitiva si negativa sint in echilibru mai devreme sau mai tirziu deoarece in cercul Yng-Yang totul se compenseaza iar timpul nu exista. Noi am inventat timpul. Energia universala, sau Dumnezeu pe intelesul tuturor este atemporal.

   Da, ai dreptate. Merci. Trebuie sa ne ridicam vobratia pentru a putea comunica..chiar asta am omis sa precizez, in graba, evident.

   Conform teoriei câmpurilor cuantice (denumită şi "teoria cuantică a câmpurilor") care încearca sa unifice teoria cuantică si pe cea a relativității generale, Universul nu este creat din particule, cum suntem obişnuiţi să considerăm (şi cum se predă, practic, în şcoli, vorbindu-se despre particule ca despre ingredientele din care este alcătuit cosmosul), ci din câmpuri. Această idee este una fundamentală în fizica modernă. Ceea ce numim "particulă" reprezintă ce "vedem" atunci când ne "uităm" la câmpurile cuantice. Atunci când vorbim despre un electron, vorbim în fapt despre o vibraţie a câmpului electronic.

   Deşi încă de pe vremea grecilor antici omul s-a gândit că Universul este creat din particule, astăzi considerăm "particula" o ficţiune convenabilă. Vorbim în continuare despre particule, dar, în fapt, ştim că lumea, la nivel fundamental, este formată din câmpuri. 

   Un câmp, spre deosebire de de o particulă, se găsește pretutindeni în Univers. Un câmp are o valoare în orice punct din spaţiu şi timp. În spaţiu gol câmpurile au valoarea zero, cu o excepţie notabilă: câmpul Higgs (acest câmp a fost demonstrat că există în cursul anului 2012, când, în fapt, a fost anunţată descoperirea bosonului Higgs - care indică existenţa câmpului Higgs). Câmpul Higgs are o valoare diferită de zero chiar în spaţiu gol.Câmpurile cuantice interacţionează între ele. Modul în care interacţionează este descris de diagramele lui Rich ard Feynman. Particulele precum quarcurile şi leptonii interacţionează cu câmpul Higgs, resimţind influenţa acestuia. Această "influenţă" explică două lucruri: de ce particulele au masă (ca urmare a interacţiunii cu câmpul Higgs) şi de ce forţa nucleară slabă acţionează doar la distanţe mici. 

    

   Câmpul Higgs interacționează cu particulele și le dă astfel acestora masă. Este dificil să observăm acest câmp direct. În schimb, furnizăm energie câmpului prin coliziuni de particule și-l facem astfel să vibreze.

   Când spunem că "am descoperit bosonul Higgs", ar trebui să înţelegeţi aşa: "am generat vibraţii ale câmpului Higgs și am observat aceste vibrații". 

   Această idee oferă o viziune complet diferită asupra modului în care funcționează lumea subatomică. Peste tot în spațiu există o mare varietate de câmpuri diferite, la fel cum un anumit lucru poate avea simultan miros, sunet și culoare. Ceea ce gândim ca fiind o particulă este pur și simplu o vibrație a câmpului său. 

   Teoria câmpurilor cuantice reprezintă într-adevăr un mod de gândire uluitor. Tot ce există este doar o consecință a vibrațiilor câmpurilor prezente pretutindeni în Univers. Întregul Univers este format din câmpuri care generează o vastă "simfonie" subatomică. Fizicienii încearcă să înțeleagă această simfonie.

   Esența de trandafir ne ajuta sa facem acest lucru....de aceea e și foarte scumpă. Ascultatul susurului izvoarelo, al valurilor marii sau al ciripitului pasarelelor, ionii benefici ridica vibratia noastra la nivelul ideal comunicarii eterice.

   Un foton poate forma o pereche de particule, un electron si un pozitron. Electronul are orientare dinspre trecut spre viitor iar pozitronul, antiparticula, dinspre viitor spre trecut, aceasta directie arată ca un vortex.. Electronul si pozitronul se anuleaza reciproc pentru a forma fotonul. Face parte din secretul Diagramei lui Feynman.

   Grija, de vibrație se ocupa Salomeea!.

   AFirmatia lui Einstein ca nu exista eter este gresita.Este greu de imaginat ca exista unde radio, dar nu exista nici un eter ca mijloc fizic care poarta acele valuri.Einstein a incercat sa explice miscarea luminii in absenta eterului folosind ipoteza cuantica a lui Planck.Interesant, cum poate explica Einstein, fara existenta eterica, fulgerul cu bile? Einstein spune- nu exista nici un eter, dar realitatea dovedeste existenta sa. Tesla foloseste vortexul eteric pentru a transporta particule.Generatorul lui actioneaza asupra eterului si reduce gravitatia Tesla incearca sa explice de ce lumina se misca in salt. In fizica moderna acest fenomen se numeste salt cuantic.productia de energie eterica se bazeaza pe faptul ca se bazeaza pe faptul ca exista o mare diferenta de presiune intre eter si lumea materiala.Datorita razboiiuluu din Europa Tesla nu a dorit ca inventiile sale sa omoare pe nimeni. Nu se stie niciodata cand lupta acesti nebuni! El spune ca ii este recunoscator chiar lui Einstein si celorlalti ca spuneau ca ei cu teoriile lor eronate au deviat lumea de la aceasta cale periculoasa pe care a fost . Poate peste 100 de ani cand mintile oamenilor vor prwvala peste instinctele animale, inventia sa va servi omenirii!

   Nu sint de acord cu orientarea definita drept pentru care nu intru in detalii fizice ca cel spus de tine despre electron. Nu cred ca descompunerea undei in diferite particule ajuta la definirea energiei universale despre care am mentionat anterior. Esti ca si mine 98% apa, format din particule "inchegate" cu energia universala intr-o anumita frecventa continua ce ne defineste ca fiinte. Tot ceea ce ne inconjoara este o unda de energie care ne influenteaza in mod pozitiv sau negativ si care duce intr-un final la descompunerea/distrugerea energiei care tine particulele din apa in fiinta ta dar asta nu inseamana ca ai disparut decit din starea actuala fizica. Te-ai reintors in energia continua despre care vorbeam intr-o anumita frecventa din straturile ei. Nu cred nici in Big-Bang, si nu cred ca a existat un moment initial in eter. Prin existenta eterului despre care vorbesti nu poti defini expansiunea continua a universului. In ce anume el se extinde ? In eter ? Nu. Este doar energie sub forma de unda intr-o anumita frecventa.

   Astrofizicianul german Christophe Vetterich de la Universitatea din Heidelberg a prezentat un concept nou, conform caruia exista si alte cauze decat cele legate de viteza, care pot determina deplasarea luminii observate spre zona rosie. 

   In conceptia sa, acelasi efect de deplasare a luminii spre rosu se poate produce si atunci cand nu se deplaseaza nimic, dar creste masa particulelor elementare din sistem, fara sa existe vreo expansiune. 

   Atomii emit fotoni incarcati cu un potential energetic mai mare sau mai mic, in functie de masa lor, iar energia poate deplasa frecventa razei luminoase spre zona rosie sau albastra a spectrului, in functie de respectiva incarcare. 

   Judecand astfel lucrurile, Christophe Vetterich lanseaza propria ipoteza, conform careia Universul s-a extins rapid doar un anumit timp dupa poducerea faimosului Bing Bang. Apoi, extinderea a incetat. Logica spune ca orice explozie scade in intensitate cu timpul si nu exista argument care sa sustina ca numai Explozia Primordiala face exceptie, crescand. 

   Mai curand, este de crezut ca expansiunea s-a oprit un timp, iar apoi a intervenit stagnarea sau chiar contractia, faza in care ne gasim astazi. 

   Deoarece avem de-a face cu o proprietate intrinsecă a spațiu-timpului, densitatea de energie a vidului este constantă în timp și spațiu. Trebuie să mai remarcăm că datorită expansiunii Universului, datorită „diluării” materiei și energiei din Univers, forța gravitațională tinde să scadă. Din acest motiv, o dată cu trecerea timpului, contribuția energiei vidului (altfel spus: a constantei cosmologice lambda) la expansiunea Universului devine din ce în ce mai importantă. De aici rezultă fenomenul la care asistăm acum: o expansiune accelerată a Universului.

   Toate bune și frumoase, numai că… din păcate nu s-a găsit, cel puțin deocamdată, o explicație pentru constanta cosmologică și nimeni nu a putut explica de ce aceasta are valoarea pe care o putem determina pe baza observațiilor. Această energie a vidului este tocmai „energia întunecată” care e de fapt transparenta, și reprezintă circa 68,3% din Univers. 

   Energia punctului zero este un alt termen pentru a defini energia vidului sau etherul cum îl numea Tesla. Existența energiei vidului a fost dovedita în nenumărate rânduri prin efectul „Casimir”. Acest fenomen a fost prevăzut pentru prima dată de către Hendrick Casimir în 1948. El a prezis faptul că două plăci conductoare, situate într-un mediu vidat la o foarte mică distanța una de alta, sunt împinse una spre cealaltă de către o forță misterioasă. Această forță apare din cauza fluctuațiilor Punctului zero, fluctuații care se manifestă ca urmare a particulelor virtuale ce apar și dispar în și din manifestare.

   ELI NP de la magurele si-a propus sa sparga peretele vidului ca sa poata ajunge la aceste

   2 particule virtuale. 

   Daca mai scriu ceva este ceea ce ma face sa ma repet: referirea la timp o facem noi oamenii. Noi am creat aceasta referinta. Nu poti lega spatiul definit prin constanta energetica sublima cu timpul nostru.

   Profesorul John Moffat are cea mai buna teorie existenta la ora actuala, Modified Theory of Gravity.

   Cred ca este singura teorie care nu foloseste "energia intunecata" dintre toti fizicienii de dupa Einstein. Este foarte credibila. 

   Eu am mai scris despre timp in alte postari si am ajuns la aceeasi concluzie. Exista doar diar transe de momente prezente intr-o carte a vietii fiecaruia, in bibliotecile akhasice. Asta nu tine de fizica cea clasica ci de cea a sufletului. Cu alta ocazie iti explic.

   Nu numai că timpul este unul din marile mistere, dar în acelaşi timp deţine cheia pentru rezolvarea celei mai ambiţioase provocări din fizica teoretică, aceea de a cuprinde complexa lucrare a acestui vast Univers într-o singură şi elegantă teorie: teoria totului.eoria totului ar trebui să unească teoria relativităţii generalizate, teoria gravitaţiei a lui Einstein, care descrie alcătuirea spaţiului şi timpului, cu teoria mecanicii cuantice, această stranie, dar atât de cuprinzătoare teorie care descrie fizica materiei. Şi aici se dă lupta de mai bine de un secol.

   Teoria relativităţii generalizate şi mecanica cuantică oferă descrieri diferite ale timpului şi această diferenţă este o primă sursă a unei aparente ireconcilieri dintre cele două teorii. Dacă ar fi să facem un progres, ceva în concepţia noastră ar trebui să se modifice, iar mulţi au convingerea că tocmai ideea noastră despre timp este cea care ar trebui să se schimbe. 

   Timpul în teoria relativităţii generalizate

   Acum aproape un secol, Einstein a arătat că timpul nu este ingredientul fundamental al realităţii, aşa cum noi credeam cândva că ar fi. Teoria acestuia, a relativităţii generalizate, a unificat spaţiul şi timpul într-o singură entitate numită spaţiu-timp, care poate să se contracte şi să se dilate în prezenţa materiei sau a energiei, producând curbura spaţiu-timpului pe care noi o simţim ca fiind forţa gravitaţională. Dar problema în ceea ce priveşte spaţiul-timp este faptul că acest concept nu mai poate fi dezvoltat. Spaţiul-timp, ca un întreg, nu poate evolua în timp pentru că este el însuşi timp - nici un ceas nu poate exista în afara Universului. 

   Potrivit relativităţii generalizate, ceea ce noi experimentăm ca fiind curgerea timpului este un fel de iluzie generată de drumurile ”peticite” în care diferiţi observatori taie spaţiul-timp unificat în spaţiu şi timp, cu diferitele lor puncte de vedere. 

   În mecanica cuantică situaţia se schimbă în mod radical. Spre deosebire de relativitatea generalizată, unde timpul este conţinut în sistem, mecanica cuantică are nevoie ca în afara sistemului să existe un ceas care să măsoare secundele Universului în exact acelaşi mod pentru fiecare observator. Aceasta deoarece sistemele cuantice sunt descrise de funcţiile de undă care cuantifică probabilitatea ca măsurătorile efectuate să dea anumite rezultate, iar aceste funcţii se dezvoltă independent de timp. 

   O regulă fundamentală a mecanicii cuantice spune că probabilităţile rămân aceleaşi chiar dacă timpul trece. Pentru a întări această regulă, timpul în care fiecare funcţie de undă evoluează trebuie să fie unul şi aceleaşi pentru tot şi pentru oricine. 

   Pentru a face un progres în încercarea lor de a uni teoria relativităţii generalizate cu cea a mecanicii cuantice, este nevoie să se lucreze cu o singură viziune asupra timpului. Dar care ar fi cea corecta? 

   Depinde pe cine întreabă. Mulţi cred că Einstein a avut dreptate şi teoria cuantică ar trebui să fie modificată. Carlo Rovelli, un fizician de la Centrul De Fizică Teoretică din Marsilia, Franţa, a rescris regulile mecanicii cuantice în aşa fel încât ele să nu facă nici o referire la timp. 

   “Pentru mine, soluţia la această problemă este aceea că la un nivel profund al naturii nu există timp deloc”, spune Rovelli. În viziunea sa, mecanica cuantică nu trebuie să descrie felul în care evoluează sistemele fizice în timp, ci doar cum evoluează ele relativ la alte sisteme, cum ar fi observatorii sau aparatele de măsură. “Fizica nu este despre “cum se mişcă Luna pe cer în timp?”, ci mai degrabă despre “cum se mişcă Luna pe cer în raport cu Soarele?”", spune acesta. “Timpul există doar în mintea noastră şi nu în realitatea fizică care ne înconjoară”. 

   Alţii nu sunt de acord cu acest punct de vedere. Fiziciana Fotini Markopoulou de la Institutul de Fizică Teoretică Perimeter din Waterloo, Ontario, Canada, a argumentat că timpul există la cel mai profund nivel al realităţii - dar pentru a putea încorpora timpul în teorie, spaţiul trebuie să dispară. În modelul ei, numit şi “desen cuantic” ("quantum graphity") ingredientele de bază ale realităţii sunt evenimentele cuantice ordonate în timp, iar din aceste eveniment, de la nivelul acesta, sunt aşteptate să emeargă spaţiul, gravitaţia şi teoria lui Einstein, la o scară mai mare şi la energii mai joase. În acest scenariu, teoria cuantica câştigă bătălia pentru timp şi teoria relativităţii generalizate este cea care ar trebui să se adapteze la noua viziune.

   Pentru alţii însă nu este suficient să declari mecanica cuantică sau teoria relativităţii generalizate câştigătoare în bătălia pentru timp. Potrivit lui Dean Rickles, un filozof al ştiinţei de la Universitatea din Sydney, New South Wales, Australia, nici una din ultimele teorii nu ar fi cea corectă. “Este foarte posibil ca ceea ce noi numim timp să rezulte dintr-o structură atemporală profundă şi mult mai primitivă”, spune el. 

   În ceea ce priveşte teoria totului, spune Rickles, “mai este un drum lung de parcurs până acolo, dar cu siguranţă conceptul de timp va juca un rol crucial în definirea acesteia”. 

   Teoria M este mult mai cuprinzătoare decât a corzilor. Aceasta conține obiecte de dimensiuni atât mai mari cât și mai mici. Aceste obiecte sunt numite p-brane, unde p reprezintă dimensionalitatea lor (astfel , 1-brane pentru o coardă, 2-brane pentru o membrană).Multe dintre obiectele p-brane sunt D-brane! Altele sunt legate de D-brane prin simetrii de dualitate, astfel încât pot fi aduse sub control matematic. Pentru D-brane s-au găsit multe aplicații utile, cele mai remarcabile fiind studiul găurilor negre. Strominger și Vafa au arătat că tehnicile D-brane pot fi folosite pentru a număra microstprile cuantice asociate configurațiilor găurilor negre clasice. Cel mai simplu caz explorat pentru prima dată a fost al găurilor negre încărcate static extremale în cinci dimensiuni. Strominger și Vafa au dovedit pentru valori mari ale sarcinilor că entropia S = log N, unde N este egal cu numărul de stări cuantice în care se poate găsi sistemul, este de acord cu predicția Bekenstein-Hawking (1/4 zona orizontului evenimentelor).

  Ca sa legăm teoria de practică.... teoria cuantica si starea politica invocata de autor, este "identica" cu asemănarea dintre paralelismul cailor ferate engleze si ciclul menstrual al broastelor țestoase din insulele Galapagos.

  1. Trebuie sa aduci argumente nu doar sa afirmi!Afla ca doua paralele se pot intalni. Sa raspunzi tu daca pot! Nu cred ca stii, asa cum nu stii nimic despre teoria cuantica sau cea a totului.

   Stiu, m-a dumirit Codita.

   Ai semnalizat deja!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

14 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9188
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0604
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5162
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7235
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.7733

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro