ADRIAN VASILESCU, CONSULTANT DE STRATEGIE ÎN BNR: "Dacă vine recesiunea în zona euro nu ne va fi bine"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 iulie 2022

"Banca Naţională a avut în strategie să nu coboare dobânda de politică monetară sub 1% pentru că ajungem în situaţia să nu o mai putem folosi", spune Adrian Vasilescu.

"Banca Naţională a avut în strategie să nu coboare dobânda de politică monetară sub 1% pentru că ajungem în situaţia să nu o mai putem folosi", spune Adrian Vasilescu.

Dacă vine recesiunea în zona euro, României "nu îi va fi bine", spune Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). Potrivit acestuia, recesiunea va aduce în primul rând scăderi de locuri de muncă, activităţi încetinite şi scăderea cererii pentru exporturile româneşti. Vasilescu a mai punctat că ciclurile inflaţioniste succesive din anii 1970 s-au accentuat pentru că intervenţia puternică a Federal Reserve (Fed) a venit abia spre finalul deceniului respectiv, după venirea lui Paul Volcker ca preşedinte al Fed. Volcker a ales să împingă economia în recesiune pentru a combate inflaţia din SUA, pornită în 1969 odată cu cheltuielile sociale mai mari ale administraţiei Lyndon Johnson şi cheltuielile militare asociate războiului din Vietnam.

Vasilescu ne-a declarat: "Volcker a lovit puternic inflaţia, plătind asta cu o recesiune mare. Este un reper ce s-a întâmplat atunci - inflaţia a fost plătită cu o recesiune mare. Acum deocamdată suntem încă în stadiul în care se acţionează - şi Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fed şi restul băncilor din Uniunea Europeană şi din zonă acţionăm încă în ideea de a lovi inflaţia fără să stârnim recesiunea. (...) Cert este că în România funcţionează. Dar să fim totuşi atenţi pentru că dacă vine recesiunea în zona euro nu ne va fi bine pentru că noi exportăm în zona euro foarte mult. Recesiunea va aduce în primul rând scăderi de locuri de muncă, activităţi încetinite (în zona euro) şi bineînţeles cerere (mai slabă) de importuri, pentru noi de exporturi. Aşteptăm ziua de 11 august când va veni comunicatul INS-ului privind inflaţia, aşteptăm ziua de 18 august când o să vină raportul Eurostat cu inflaţiile în cele 27 de ţări, acelea vor fi ultimele date, cele mai recente şi vom vedea ce strategie va urma".

Acesta a punctat că "Banca Naţională a avut în strategie să nu coboare dobânda de politică monetară sub 1% pentru că ajungem în situaţia să nu o mai putem folosi", cum s-a întâmplat cu Banca Centrală Europeană care a dus la începutul deceniului trecut cele trei dobânzi de referinţă la -0,50%, 0% şi la 0,25%.

"Fed-ul tot mai des face apel la muncitorul american - vorbeşte despre el şi îl priveşte în ochi când ia decizii. Cu faţa la acest reper - muncitorul american şi desigur societatea în general - Fed a făcut o politică agresivă, spre deosebire de BCE care abia joia trecută a acţionat, sigur că mai drastic decât se credea şi cât a afirmat - afirmase că va ridica o singură dobândă, facilitatea de depozit, care era la -0,50%, să o ridice cu 25 de puncte de bază şi să ajungă la -0,25%, adică tot negativă. Iată că nu a fost aşa şi a acţionat pe toate cele trei dobânzi, ridicate cu 0,50% toate trei", a spus Vasilescu.

Acesta a adăugat: "Fereastra de oportunitate (a BCE) se poate închide în felul următor: să nu mai funcţioneze speranţa că (...) nu stârneşti balaurul recesionist. Să ajungi să plăteşti căderea inflaţiei cu o recesiune".

Amintim că "joaca" cu dobânzile din anii 1970 din partea Fed a provocat mai multe cicluri inflaţioniste, de fiecare dată fiind nevoie de dobânzi şi mai mari, care au fost însă reduse mult prea devreme. Această situaţie a ciclurilor inflaţioniste l-a adus ca preşedinte Fed pe Paul Volcker, care a majorat dobânzile în 1981 până la 20% şi şomajul la 10,8% pentru a "omorî" inflaţia.

"Mai mult decât ne-am aşteptat vreodată", sunt cuvintele lui Volcker, legendarul preşedinte Fed din acea perioadă.

Într-un interviu cu Ray Dalio din februarie 2019, publicat cu câteva luni înainte să treacă în nefiinţă, Volcker povesteşte cum a trăit acea perioadă şi cum inflaţia a fost foarte "încăpăţânată": "A fost mereu acest conflict, care există de altfel de fiecare dată: nu întări politica monetară prea mult pentru că o sa ai nişte şomaj (şi este o problemă din punct de vedere social şi politic). Aşa că am mers aşa un deceniu şi am avut şi mai multă inflaţie şi mai mult şomaj. Când am preluat eu Federal Reserve, la finalul administraţiei Carter, preşedintele (Jimmy) Carter era total frustrat pentru că nu putea să ia nicio iniţiativă din cauza inflaţiei, nu putea să facă nimic în buget, nimic pe energie, toate lucrurile pe care ar fi vrut să le facă erau întârziate de această frică de inflaţie, care era foarte reală la vremea respectivă. Şi mi-a cerut să fiu preşedintele Federal Reserve. Ei bine, era evident că politicile existente nu funcţionau, eu eram deja în Federal Reserve şi votam împotriva acelor politici. Dar am decis că trebuie să schimbăm abordarea şi trebuie să nu ne mai îngrijorăm că vom creşte şomajul, ci trebuie să rezolvăm inflaţia asta pentru că altfel va fi din ce în ce mai rău, accelera şi am ajuns la o rată anuală de (aproape) 15%. Daca ne mai fâstâceam mult urma să fie 20%. Iar oamenii erau cu adevărat îngrijoraţi cu privire la stabilitatea ţării. Deci am întărit (politica monetară). A durat chiar o perioadă foarte lungă pentru ca rata şomajului să crească. A fost foarte încăpăţânată, iar rata inflaţiei a fost foarte încăpăţânată. Am făcut câteva, una-două, mişcări false pe care a trebuit să le retragem şi procesul a durat mai mult decât am crezut, dar nu am văzut nicio altă cale de a aborda problema decât a arunca un bulldog să o muşte din start. În 1982 am fost foarte îngrijorat când am început să avem şomaj dar rata inflaţiei nu cobora şi masa monetară nu scădea cum voiam noi. Dar simţeam că eram blocaţi, nu puteam ceda pentru că tot efortul pe care l-am făcut ar fi fost pentru nimic. Din fericire, deja în vara lui 1982 lucrurile... Masa monetară a scăzut, rata inflaţiei a început să scadă. Am avut o recesiune, dar până la finalul anului părea că recesiunea se putea încheia, sau măcar să nu fie mai rău, si s-a terminat într-adevăr destul de repede. Dar a fost nevoie de acel an final, de a păstra acea poziţie pentru a face ce trebuia făcut".

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Aici nu vorbim despre "dacă" vine recesiunea în zona euro.

    Vorbim dacă va fi recesiune sau colaps economic. Recesiunea e garantată. 

    1. nu vine recesiunea inca!!

      curba randamentelor arata ca prin 2023(final) 2024 este schimbare de perceptie pe platou de bula financiara. 

      Domnul Isarescu a preferat sa duca gradul de intatorare pe noi culmi; provocand pe moment inflatia in timp ce capuseaza generatia urmatoare la plata scumpa si va genera deflatia plasata in viitor. 

      Oricum imobiliare deflat pe CPI arata pentru Romania o bula nesimtita de mare ce va avea o nota reala grasa de plata dupa 2025-2026... vedem ce face clujul care o sa cada in teasta primul; sa vede cui ii vor face “astia” file iar lui Boc!! 

      Atentie!!! o nota grasa de plata urmeaza sa vina dupa fiecare ciclu de credit boom imobiliar!!! la fel ca in “89 “08 “26-27... deci ciclul “inflatiei si a creditului nu este inca consumat!!! 

      Ciclul creditului nu a atins inca arcuirea parabolica din “89 si “08... in timp ce doar 20% din cei cu putere de indatorare se indatorau!!! da pentru ca in bula de credit puterea de indatorare se tranteste...  

      Costurile vor continua sa urce la deal salbatic YOY!!! 

      ps: a vazut cineva eugenia; petitul (biscuitii), pretul la apa calda necalda, gaz curent? 

      Care este inflatia cumulata la ele din 2009 2022? 

      s c cret  

      Vine depresiunea, e planificata. Unul din board-ul BCE (din pacate nu i-am retinut numele) spunea acum 2-3 luni ca obiectivul este "suprimarea cererii". Cererea o suprimi prin inflatie, inflatie deja este, si prin somaj, acesta va urma.

      vor mai avea bani bugetarii, care vor trebui sa si tina si odraslele si pensionarii....in rest ciocu mic, la votare de la 6 dimineata si la liturghie duminica.....asta va fi viata...pt mai putina omenire, buna.

      Imediat după alegeri, guvernul PNL-USR a reușit să la arate antreprenorilor cum funcționează economia fara ei. :))

      Fara intervenția PSD, fara consumerismul pesedist, toți ați fi gâjâit de foame. Nu mai puteți de dreapta, dar sunteți lemn. Și protaru de mai sus e rangă de economie. 

      cu o populatie in scadere nu ai cum sa ai crestere economica sustenabila. sporurile negative anuale de 50,000-100,000 incep sa isi arate coltii

      Romania urmeaza sa inveseze curba!!!

      in timp ce valul deceselor buseste in trend: politic de migrare forta de munca ieftine in tara respectiva, capital nominal / de lucru /tehnologic /etc intra in tara respectiva / tineri castiga PUTERE RE CUMPARARE la PARITATE MARE fata de BATRANII CE MOR! (PPP); se elibereaza stocuri cu duiumul si se construiesc noi stocuri cu duiumul, momuri regionale de migrati incel sa loveasca in trepte (intre orase si regiuni); preturile nominale continua sa urce la deal atat timp cat generatia productiva nu mai face hording ca pondere procentuala din totalul populatiei productive si neproductive). 

      Romania uremaza sa UMPLE CARTIERE CU COPII + MAMICI + CARUCIOARE!!! 

      Se da boom in asimetrie : decese in valuri pe urmatorii 10 ani 

      MAsteri in valuri plus migratie plus instabilitate mare interna plus risc alimentar ridicat!! Foarte RIDICAT!! RIS RIDICAT DE SALTARI NOMINALE!!! DACA nu se livreaza capacitati rapide re oferta productivitate si livrare sa faca fata noului ciclu de cerere pe consum = cresteri copi si ingropari batrani!!! 

      Avem : ATENTIE !!!: 10% tineri ce urmeaza sa buseasca piata in "someri"!!! tineri neproductivi ce vor deveni productivi!! cu forta! 

      avem alt fal mai in spate ce cei 10% la o diferenta (ca medie) de 8-10 ani mai mcic ce umplu cartierele pe anumite regiuni!!! deci ROMANIA urmeaza sa intre BOOM BOOM BUST!!! dar nu va scapa de URMATOARE DEFLATIE SEVERA CE ARE SA VINA prin 2026=2028 cu resimtire in piata reala!! 

      Acum este "asteptata" recesiunea din SPRE BULA FINANCIARA (bula financiara din depresia trendului lung al Imobiliarelor exprimate in GRAME AUR); Adica este BULA IN NOMINAL (lei-euro=dollari=venituri nominale= si CPI real DEFLAT fata de Nomianl IMOBILIARE => rezulta in viitor CPI real INFLAT fata de IMOBILIARE => cost REAL CU TRAIUL RIDICAT ca sa se plateasca distractia din trecut = proces de delevrage real pe spinarea cetateanului de rand in tim ce gov si bancheri culeg roadele detinerilor de active si flux viitor de cash). 

      Romania de astazi seamana cu romania anilor 1920-1935-1940 si cv pana a maturat comunismul migrantii si pana sa inversat iar trendul lung de dobanzi!!! Astazi dobanzile cad pe trend ca in anii de atunci... pe urma dobanzile se urmca pe trend si duce la intarire interna de moneda fata de extern (pe trend); duce la crestere interna de productivitate, duce la livrari reale de capacitati pe baza capitalului nominal produs creat intern - nu prin migrare externa ca pondere; duce la scadere cotatie sau urcare inceata a aurului intern; duce la boom minerit metale; duce la concurent ainterna pe industrii fapt ce da real deflatie in venit nominal sau stagnare).  

      Cum sa anticipezi Politicul la vorbe: "adevar devine intotdeaua dezinvormarea livrata de acum sase luni"!!! 

      PS: Economiile lumii urmeaza sa cada in cea mai lunga DEPRESIE !!!! REALA nu MASLUITA NOMINAL prin GDP!!! 

      DEPRESIILE REALE se calculeaza si observa real in PIATA RELA - in vechile capacitati, in noile capacitati, in schimbari rapide de obiceiuri consum, in infrastuctura pe cartiere, in disparitie perioadele de "VESELEI"; in disparitie impins carucioare cu o mana si cu alta stat pe facebook sau tic toc; in uzura accelerata a masinilor vechi, uzura accelerata a vestimentatiei, in scoatere la vanzare in masa a "tablelor / masinilor de lux; in lipsa fenomen schimbari joburi ca pe sosete; in disparitie argumente "imi dau demisia ca imi gasesc rapid de lucru"; in consum mai mare de: sare, paine, ceapa, cartof si oua in detrimentul LUXULUI GASTRONOMIC!!! 

      ROMANIA este plina de TABLE DE LUX!!! - acest lux este fortat sa intre la "incinerare in masa" si devenit "conserve alimentare" pentru hranirea urmatoarei generatii de copii!!! 

      Oamenii vor fi fortati sa intre in : transport comun si bicilcete!! 

      Oamenii vor fi ASUPRITI de POLITICA GOV DE CARTE PRET ENERGIE / ETC NOMINAL pana va sufoca puterea de CUMPARARE / CREDITARE!!!!  

      Anii 80 urmeaza sa revina pentru ROMANIA pana in 2028-2030 maxim 2032!!! - ciclul GENERATIILE arata CLAR ca piata se umple de NEPRODUCTIVITATE !!! in timp ce vecea prodcuctivitate ca pondere moare sau scade in randament real!! 

      Este interesan ca prin anii 40-47 alta balta de bani cu multe zerouri in piete.... pe ro... prin 2000 si cv alta balta de bani cu multe zerou... prin 80 alta balta de bani cu multe zerouri!!! 

      Atentie se da LIBER LA ZEROUR!!! 

      NU STATI PE BANI!!! = Banii sunt CRETIE!!! trecut in existenta prezent! 

      Si deci daca: este Boom specula imobiliara acum = credit prezent in existenta bani in viitor = costuri ridicate in viitor in timp ce activele se duc real in cap!! 

      De ce ar fi interesul Govului sa cada ACTIVELE IMOBILIARE? 

      Pentru ca periodic se da bommuri economice in diferite cadrane economice si nise economice! 

      Un activ mai ieftin va avea o dobanda mai scumpa (cost mai scump); un cost mai scum va recapitaliza banca / piata; recapitalizarea va circula banul in economie; banul recirculat va da boom in alta prodcutie /forma de productivitate ; alta forma de productivitate da boom tehnologic in piata reala; boomul tehnologic genereaza alta val de interes consum; alt val de interes consum genreaza proituri superioare; profituri superioare genreaza deregularizare sistem financia si alt ciclu de boom speculatie imobiliara!! alt boom de speculatie imobiliara genereaza alt boom de inflatie finala; alt boom de inflatie finama buseste pe nas consumul "saracului"; alat busitura pe nas duce la plansete urlete si chinuri in piata (infractionalitate pe ascendent, consum alcool mai mare ca productivitatea, consum de drogur pe ascendent - drocurile urate nu drogurile din voia buna; degradarea regionala si maxgalituri pe ascendent; mame "zdrenturoase" ce umbla prin cartier pe ascendent; urlete de barbati si femei batute pe ascendent;  

      s c cret 

      Când estimezi că va fi lăsat să cadă Clujul, ,,the top of the top"??? Bucureștiul presupun că nu poate cădea câtă vreme sunt blocate planurile urbanistice ale sectoarelor și blocate autorizațiile de construire. Dar nici în Cluj nu se dau autorizațiile decât pe ochii frumoși portocalii (Udrea, etc.) transformați în galbeni pentru cei de la urbanism. Deci suntem blocați peste tot și, ciclic vorbind, prin blocajele autorizațiilor, se echilibrează forțat oferta cu scăderea cererii.

      "Romania uremaza sa UMPLE CARTIERE CU COPII + MAMICI + CARUCIOARE!!! " o sa umple din parti...in toate tarile dezvoltate natalitatea se duce in cap. se adauga la asta niste inflatie mare, recesiune, un pic de emigrare si siguuur o sa se bage lumea la 2-3 copii.

    & Cu vreo sută de ani în urmă nu era așa, ? Cu și mai mult timp în urmă nici nu se punea problema de așa chestii, inflaționiste, recesioniste, alte spețe, ?

    pai nu ne salveaza yankeii, ca doar executam cuvint cu cuvint toate ordinele.....chiar contra rusiei acum?????

    Ce afirmație este asta? Dacă vine recesiunea o sa ne fie greu. Acesta este mesajul BNR? Pai Hagi o zicea la fel. Îl toleram pe Vasilescu asta in considerarea vârstei dar prea mult cu gafele (calcule eșuate și Bâlbe penibile in emisiuni televizate), prostiile și truismele de doi bani.

    1. pe șleau, va fi vai de puța noastră

    iar daca nu vine recesiunea ne va fi bine :))

    Cu toții ieșiți la vot ,procentul votanților in țara noastră este foarte mic.Sa fiți uniti in credință la sfânta liturghie și în toată fapta cea bună"si toate celelalte vi se vor adăuga vouă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb