ZIARUL BURSA

07 decembrie
Cât de pregătită este alianţa NATO pentru o confruntare cu Rusia?

Cât de pregătită este alianţa NATO pentru o confruntare cu Rusia?

Călin RecheaInternaţional / 25 noiembrie

Călin Rechea

CNN a scris recent că producătorii americani de armament şi muniţii nu mai fac faţă comenzilor destinate susţinerii Ucrainei în războiul său contra Rusiei. În acest context, presa internaţională a scris că Statele Unite au comandat circa 100 de mii de obuze de 155 de mm în Coreea de Sud pentru a fi trimise în Ucraina.

Registrul Comerţului - digitalizat, dar cu mari hibe legislative

O NOUĂ LEGE CARE ÎNCURCĂRegistrul Comerţului - digitalizat, dar cu mari hibe legislative

George MarinescuCompanii / 25 noiembrie

Deficienţele privind înregistrarea emblemei societăţii comerciale, cele privind modelul tip de act constitutiv, neclaritatea anumitor dispoziţii şi problemele ce se pot ivi din digitalizarea şi simplificarea înregistrării societăţilor comerciale, din legea 265/2022 care va intra în vigoare mâine, 26 noiembrie, au constituit principalele teme de dezbatere ale conferinţei privind noua lege a Registrului Comerţului, organizată în parteneriat de Camera de Comerţ şi Industrii a României (CCIR) şi SCA Piperea şi Asociaţii.

În ce lume trăim?

Cornel CodiţăEditorial / 25 noiembrie

Cornel Codiţă

O lume în care Japonia învinge Germania, iar Arabia Saudită, Argentina. La fotbal! Japonia mai are "sub centură" şi alte isprăvi, cum ar fi victoria asupra Noii Zeelande la rugby, la un campionat mondial, asupra Statelor Unite la baseball, la Olimpiadă, ba chiar şi asupra Chinei, la tenis de masă. Japonia, dacă nu ştiaţi, este ţara aceea care, de departe, întrece pe oricine în materie de investiţii, programe şi cultură vie a tradiţiilor identitare, de la Sumo, trasul cu arcul, caligrafia picturală şi horticultura arhitectuală, pînă la meşteşugul hiperrafinat al olăritului artistic şi formele vechi, tradiţionale, ale teatrului, poeziei, muzicii, ţesăturilor sau artei culinare. Nu mai vorbim despre Monarhie, ca instituţie fondatoare, politică şi social-culturală, ale cărei origini coboară, documentat şi neîntrerupt, pînă la stirpea zeilor întemeietori!

Sursă foto: https://www.tcmb.gov.tr/

Turcia încheie ciclul de relaxare a politicii sale monetare

A.V.Internaţional / 25 noiembrie

Banca Centrală a Turciei a anunţat ieri că a ajuns la finalul ciclului de relaxare a politicii sale monetare, după ce s-a conformat solicitărilor venite de la preşedintele Tayyip Erdogan de a aduce nivelul dobânzilor în zona cu o singură cifră până la finele acestui an, transmite Bloomberg.

China - lider global pe piaţa IPO, în 2022

CONFORM DATELOR REFINITIVChina - lider global pe piaţa IPO, în 2022

A.V.Internaţional / 25 noiembrie

Companiile chineze au strâns 71,2 miliarde de dolari din IPO-urile lansate pe pieţele interne şi externe, în acest an, cele americane - 17,3 miliarde de dolari, iar societăţile europene - 16,4 miliarde de dolari 

Companiile chineze se află în fruntea clasamentului privind ofertele globale de acţiuni lansate în 2022, emisiunile acestora fiind stimulate de politica monetară relaxată din ţara asiatică, dar şi de lipsa de claritate cu privire la accesul lor pe pieţele de capital offshore.

Se modifică regulile pentru aplicarea facilităţilor fiscale de cercetare-dezvoltare

DIN 2023Se modifică regulile pentru aplicarea facilităţilor fiscale de cercetare-dezvoltare

ALINA ANDREI, PARTENER CABOT TRANSFER PRICINGConsultanţă juridică / 25 noiembrie

Acordarea stimulentelor fiscale pentru activităţile de cercetare-dezvoltare se va face, începând de la 1 ianuarie 2023, cu respectarea unor noi reguli, după ce Ministerul Finanţelor a publicat un ordin care reglementează condiţii suplimentare pentru aplicarea articolului 20 din Codul fiscal, cel care permite o deducere suplimentară de 50% a cheltuielilor legate de activităţi de cercetare-dezvoltare.

Dezbaterea privind criptomonedele emise de băncile centrale îşi face loc la BNR

Dezbaterea privind criptomonedele emise de băncile centrale îşi face loc la BNR

CRISTIAN DOGARUBănci-Asigurări / 25 noiembrie

Modul în care cerberul pieţei bancare autohtone se poziţionează faţă de posibilitatea introducerii monedelor digitale emise de băncile centrale este interesant din perspectiva sprijinului pe care o astfel de mutare l-ar putea primi în viitor.

Articolul la care ne referim - "Moneda digitală de bancă centrală (CBDC): între distopie şi realitate" - apare sub semnătura lui Cristian Bichi, consilierul Guvernatorului, şi este găzduit pe site-ul opiniibnr.ro.

Ajutor pentru rechizite şi îmbrăcăminte, acordat către 405.000 de preşcolari şi elevi

160.000 DE COPII AU PRIMIT VOUCHERE DE 500 DE LEIAjutor pentru rechizite şi îmbrăcăminte, acordat către 405.000 de preşcolari şi elevi

O.D.Miscellanea / 25 noiembrie

Numărul copiilor care au nevoie de ajutor este în continuă creştere. Fără sprijin, o parte dintre ei nu ar putea urma cursurile unei şcoli. Peste 160.000 de copii din medii defavorizate au primit vouchere de 500 de lei pentru îmbrăcăminte şi rechizite, în timp ce alte 200.000 carduri vor fi livrate în perioada următoare către inspectoratele şcolare judeţene pentru noi beneficiari, a anunţat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

"Am avut o strategie bazată pe creştere organică şi achiziţii"

JEAN DUMITRESCU, INVESTOR RELATIONS DIRECTOR, AQUILA:"Am avut o strategie bazată pe creştere organică şi achiziţii"

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 25 noiembrie

"Estimăm o creştere a cifrei de afaceri cu 8% faţă de cea de anul trecut", spune Jean Dumitrescu Doru Atomei, directorul de dezvoltare al companiei: "Resursa umană este cea mai importantă pentru noi" Aquila are o capacitate de depozitare de peste 124.000 paleţi, distribuţie în 67.000 puncte de vânzare şi 1.600 autovehicule  

Aquila Part Prod Com s-a bazat, în cei 28 de ani de la înfiinţare, pe o strategie de creştere organică şi achiziţii, a spus ieri Jean Dumitrescu, investor director relations în cadrul companiei, cu ocazia unui eveniment ce a marcat un an de la listarea furnizorului de soluţii integrate de distribuţie, logistică şi transport din FMCG la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Japonezii fac curăţenie în tribune şi "mizerii" pe gazon

Japonezii fac curăţenie în tribune şi "mizerii" pe gazon

daSport / 25 noiembrie

Japonezii vor să iasă cu orice preţ în faţă, chiar şi cu preţul unor eforturi personale. Cum ar fi zis un fost coleg de trăit viaţa prin redacţii de ziar, dacă nu am mai spus, repet: în general nu mă satur să mă uit la alţii cum muncesc. Ştiu, nu sunt singur, sunt şanse să devină sport naţional şi chiar avem ocazia să ieşim vicecampioni mondiali dacă nu va concura nimeni.

Source: WTTC Global Summit 2015 - Members Dinner / Author: World Travel & Tourism Council

Spaniolii, în vestiar cu regele

O.D.Sport / 25 noiembrie

Marile victorii au parte de tratament special. Uneori chiar regal, iar jucătorii Spaniei au avut parte de aşa ceva. Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a mers în vestiarul selecţionatei ţării sale pentru a-i felicita pe jucători pentru victoria zdrobitoare din partida de debut cu Costa Rica (7-0).

Nordul Europei se încălzeşte

Nordul Europei se încălzeşte

O.D.Miscellanea / 25 noiembrie

Lumea se încălzeşte, iar Europa iese în faţă şi la acest capitol. O zonă tradiţional rece, nordul continentului, a început de asemenea să se încălzească. Temperatura medie în Suedia a crescut cu aproape 2 grade Celsius de la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar stratul de zăpadă se menţine cu două săptămâni mai puţin pe măsură ce cantităţile de precipitaţii au crescut, potrivit unui nou raport privind schimbările climatice din ţara nordică.

Muzeul Satului găzduieşte un târg de cadouri

Muzeul Satului găzduieşte un târg de cadouri

O.D.Miscellanea / 25 noiembrie

Vremea goanei după cadouri a sosit. Oferta este bogată, mari sunt şi aşteptările. Seria de evenimente reunite sub genericul "Muzeul Satului în... sărbătoare. Târg de cadouri" va avea loc între 30 noiembrie şi 6 decembrie.

"Urmează o perioadă efervescentă, cu multe proiecte de relocare şi reamenajare a birourilor"

"Urmează o perioadă efervescentă, cu multe proiecte de relocare şi reamenajare a birourilor"

A CONSEMNAT EMILIA OLESCUCompanii / 25 noiembrie

(Interviu cu Mihaela Topor, Senior Workplace Consultant - CBRE Romania) 

Reporter: Cum a evoluat cererea pentru reamenajarea birourilor odată cu reîntoarcerea angajaţilor la birou?

Mihaela Topor: Reîntoarcerea angajaţilor la birou, fie complet, fie parţial - în regim hibrid, a influenţat cererea pentru reamenajarea birourilor, 2022 fiind un an cu o activitate intensă pe segmentul Office în ceea ce priveşte cererea pentru relocări şi amenajări de spaţii de birouri.

Municipiul Buzău îşi extinde intravilanul

UN NOU PUGMunicipiul Buzău îşi extinde intravilanul

ANA FELEACompanii / 25 noiembrie

Municipiul Buzău va avea un nou Plan Urbanistic General care va aduce oraşului un nou concept de dezvoltare ce presupune inclusiv mărirea intravilanului cu 15%. Varianta preliminară a documentului prezentată recent arată că noua viziune de dezvoltare a municipiului a fost structurată pe cinci capitole, fiecare dintre ele menită să răspundă nevoilor şi cerinţelor actuale ale locuitorilor.

Ediţia din 07.12.2022
AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 25 Noiembrie 2022

MACRO NEWSLETTER 25 Noiembrie 2022

Macroeconomie / 25 noiembrie

Comenzile pentru bunuri durabile din SUA şi-au temperat creşterea anuală în octombrie 2022, până la 10,7%, de la 11,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1%, după un avans de 0,3% în luna anterioară.

Aprecieri pentru indici

BVBAprecieri pentru indici

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 25 noiembrie

Tranzacţii de doar 32 milioane lei, sub media zilnică a anului 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în ton cu dinamica pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide 20 de...

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

PE SCURT

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo