ZIARUL BURSA

07 decembrie 2022
Ediţia din 03.02.2023
Albirea baniilor. Ilustraţie de MAKE

INTERDICŢIE STABILITĂ DE CJUE, IGNORATĂ DE LUXEMBURGRegistrul beneficiarilor reali, accesibil profesioniştilor financiari şi jurnaliştilor

George MarinescuCompanii / 7 decembrie 2022

CJUE a decis în 22 noiembrie că unele dispoziţii din directiva europeană privind combaterea spălării banilor şi finanţarea terorismului încalcă Carta Drepturilor Fundamentale în Uniunea Europeană Dispoziţiile respective din directivă permiteau liberul acces la informaţiile privind acţionarii reali ai companiilor După decizia CJUE, Luxemburg a decis să permită accesul la informaţiile respective doar anumitor categorii profesionale Măsura este luată până când Comisia Europeană va modifica directiva în urma deciziei CJUE 

Directiva europeană privind combaterea fraudelor financiare şi a spălării banilor pare lipsită de consistenţă în privinţa transparenţei datelor în urma deciziei din 22 noiembrie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (într-o cauză privind autorităţile din Luxemburg), care a stabilit, pe considerente ce ţin de directiva privind protecţia datelor personale şi pe dispoziţiile Cartei Drepturilor Fundamentale în UE, că accesarea de către public a datelor din registrul beneficiarilor reali ai activităţii unei companii nu este legală. Astfel, în 22 noiembrie, CJUE a invalidat dispoziţia prevăzută în directiva europeană care prevedea că informaţiile privind beneficiarii reali ai societăţilor comerciale înfiinţate pe teritoriul statelor membre să fie accesibile în toate cazurile oricărui cetăţean.

Un putinian la Paris

Cornel CodiţăEditorial / 7 decembrie 2022

Cornel Codiţă

Domnul Macron, Preşedintele Franţei, a făcut-o iar de oaie. A tras o fugă pînă în America, să se facă de rîs pe marea scenă politică a lumii. Nu de alta, dar aici, prin Europa, nu mai spun prin Franţa, nu-l mai bagă aproape nimeni în seamă.

"Industria HoReCa - barometrul stării de bine a economiei"

CĂLIN IONESCU, DIRECTORUL GENERAL AL SPHERA FRANCHISE GROUP:"Industria HoReCa - barometrul stării de bine a economiei"

A CONSEMNAT ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 7 decembrie 2022

"Resimţim efectele indirecte ale războiului, de exemplu prin creşterea preţurilor materiilor prime"  

"Am adus circa 250 de angajaţi din Sri Lanka, dar necesarul este mult mai mare"

"Probabil că vom avea circa 60 de unităţi noi în următorii cinci ani pentru toate brand-urile"

Reporter: Ce impact a avut războiul din Ucraina asupra activităţilor Sphera Franchise Group?

Călin Ionescu: Din păcate, războiul din Ucraina este un eveniment nefericit iar oamenii suferă din cauza acţiunilor unui lider. În ceea ce priveşte partea economică, pentru noi toate efectele sunt indirecte. Ne confruntăm cu mai multe crize, care au început odată cu pandemia.

Datoria guvernamentală, sub 50% anul viitor

PROIECT PRIVIND PLAFOANELE BUGETAREDatoria guvernamentală, sub 50% anul viitor

G.M.Macroeconomie / 7 decembrie 2022

Plafonul pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, va fi de 49,8% din Produsul Intern Brut, conform proiectului de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023, publicat de Ministerul Finanţelor. La stabilirea datoriei guvernamentale, au fost luate în considerare potenţialele prefinanţări ce vor putea fi atrase în condiţiile favorabile ale pieţelor financiare, precum şi eventualele evoluţii sub aşteptări atât ale indicatorilor macroeconomici, cât şi ai pieţelor financiare, se arată în documentul citat.

Se conturează o decadă mai puţin propice pentru pieţele de acţiuni

DUPĂ PERFORMANŢELE EXCEPŢIONALE DIN ULTIMII ANISe conturează o decadă mai puţin propice pentru pieţele de acţiuni

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 7 decembrie 2022

În ultimii zece ani, randamentul anualizat al indicelui S&P 500, ajustat cu inflaţia, a fost de 12,7%, conform Moneychimp 

Mihai Căruntu, AAFBR: "Ne îndreptăm către o perioadă în care profiturile companiilor vor fi mai puţin predictibile şi mult mai volatile faţă de ultimii ani"

Florian Munteanu, consultant de investiţii: "Cred că va apărea o diferenţă mare de performanţă între acţiunile de tip value şi cele de tip growth"

Ultima decadă a fost excelentă pentru pieţele de acţiuni. Politica relaxată a băncilor centrale, în frunte cu Rezerva Federală - ce a ţinut dobânzile la minime istorice, creşterea economică stabilă, inflaţia scăzută şi liniştea din plan geopolitic au conturat climatul propice dezvoltării multor companii care, prin rezultatele obţinute sau perspectivele de creştere, au susţinut preţurilor acţiunilor.

Casa Miclescu, Şoseaua Kiseleff | Sursa foto: Facebook / Via Bucureşti / Alberto Groşescu

Dialog la distanţă între un ministru şi un primar, cu un monument istoric pe post de "fileu"

O.D.Politică / 7 decembrie 2022

Casa Miclescu, un imobil cu valoare istorică, este prinsă în păienjenişul legislativ şi riscă să dispară dacă autorităţile nu rezolvă mai rapid siutuaţia sa juridică. Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, afirmă că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, îi solicită să încalce legea în cazul unui litigiu aflat în recurs la ÎCCJ şi spune că edilul citează o adresă neînregistrată şi nedatată de instituţia pe care o conduce, "încurcată" de complexitatea problematicii privind declararea utilităţii publice a imobilului Casa Miclescu.

Investitorii nu se înghesuie să cumpere titluri de stat Fidelis

Investitorii nu se înghesuie să cumpere titluri de stat Fidelis

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 7 decembrie 2022

Dobânzi de 7,65% şi 8% pentru tranşele în lei, respectiv de 2,7% şi 3,7% în cazul celor în euro Prin oferta precedentă, Finanţele au strâns un miliard de lei de la populaţie 

Subscrierile ultimei oferte de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei se ridicau, după o zi şi jumătate de la lansare, la mai puţin de 50 de milioane de lei, conform datelor strânse de ziarul BURSA din platforma unui broker de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

COP15, un nou cadru global pentru protecţia naturii

COP15, un nou cadru global pentru protecţia naturii

O.D.Miscellanea / 7 decembrie 2022

Protejarea naturii este fundamentală pentru viitorul planetei. Crizele climatice şi de biodiversitate sunt indisolubil legate şi deci există o "necesitate urgentă de a acţiona", a afirmat Elizabeth Maruma Mrema, şefa Convenţiei ONU privind diversitatea biologică (CBD), într-un interviu acordat AFP.

Legal am intrat în... Zilele colindului

Legal am intrat în... Zilele colindului

O.D.Miscellanea / 7 decembrie 2022

Întreaga ţară a intrat sub cod de ...colinde, legal. Zilele colindului din România sunt marcate anual în perioada 6-31 decembrie, conform Legii nr. 171 din 23 iunie 2021 pentru instituirea Zilelor colindului din România.

Campioni la cercetători angajaţi în sistemul guvernamental

Campioni la cercetători angajaţi în sistemul guvernamental

O.D.Miscellanea / 7 decembrie 2022

Există un clasament în care suntem şi fruntaşi pe o direcţie, dar şi codaşi pe alta. Numărul cercetătorilor în Uniunea Europeană angajaţi cu normă întreagă (FTE) a crescut cu 45,57% în ultimul deceniu, ajungând la două milioane în 2021 de la 1,38 milioane în 2011, arată datele publicate Eurostat.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
MACRO NEWSLETTER 7 Decembrie 2022

MACRO NEWSLETTER 7 Decembrie 2022

Macroeconomie / 7 decembrie 2022

Comenzile industriale noi din Germania şi-au temperat scăderea anuală în octombrie 2022, până la 3,2%, de la 9,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%, după o scădere de 2,9% în luna anterioară.

Rulaj de 44 milioane lei, sub media zilnică a anului

BVBRulaj de 44 milioane lei, sub media zilnică a anului

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 7 decembrie 2022

BETAeRO - singurul indice în scădere  

Valoarea tranzacţiilor derulate ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la numai 44,09 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului, de 86,3 milioane de lei, în condiţiile în care piaţa...

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo