ZIARUL BURSA

14 martie 2023
Ediţia din 23.10.2024
Analiştii: Şocul financiar din SUA nu ne afectează direct, dar o panică în piaţă nu va avea soluţie

Analiştii: Şocul financiar din SUA nu ne afectează direct, dar o panică în piaţă nu va avea soluţie

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 14 martie 2023

Dan Suciu, BNR: "Sistemul nostru bancar nu este influenţat de criza bancară din SUA" 

Valentin Lazea, BNR: "Indicatorii de lichiditate, cei de profitabilitate din sistemul nostru bancar sunt mai buni decât media europeană sau internaţională"

Aurelian Dochia: "Situaţia de la Silicon Valey Bank nu era atât de dramatică, dar nu s-a mai putut face faţă din cauza presiunii deponenţilor; dacă apare panica, aproape că nu există soluţie"

Adrian Codirlaşu, CFA Romania: "Reglementările sunt mult mai stricte şi capitalizarea sistemului bancar este mult mai bună decât în 2008"

Marcel Murgoci, Estinvest: "O corecţie generalizată a burselor era cumva aşteptată şi cred că acesta a fost evenimentul perfect pentru a o declanşa"

Crizele bancare pornesc întotdeauna de la activele considerate sigure

Crizele bancare pornesc întotdeauna de la activele considerate sigure

Călin RecheaBănci-Asigurări / 14 martie 2023

Călin Rechea

În Europa s-a dat undă verde pentru amplificarea "buclei distrugerii" dintre guverne şi bănci  

Colapsul Silicon Valley Bank a adus în faţa investitorilor o realitate crudă: activele promovate ca deosebit de sigure de autorităţile de reglementare ascund riscuri care te pot trimite foarte rapid în faliment.

În această categorie intră creditele acordate guvernelor, prin intermediul obligaţiunilor, dar şi creditele ipotecare şi obligaţiunile ipotecare.

Scăderi puternice ale acţiunilor băncilor, pe pieţele lumii

Scăderi puternice ale acţiunilor băncilor, pe pieţele lumii

V.R.Internaţional / 14 martie 2023

Declinul continuă pe fondul temerilor generate de criza din SUA Fed anunţă un nou program de împrumuturi de urgenţă Eurogrup: "Expunerea zonei euro la Silicon Valley Bank este limitată" 

Acţiunile băncilor au scăzut şi ieri, pe pieţele internaţionale, continuând cursul descendent pe care s-au înscris la finele săptămânii trecute, după colapsul unor instituţii financiare din SUA - Silvergate Bank, Silicon Valley Bank, Signature Bank.

Inflaţia ne-a înşelat aştepările

Inflaţia ne-a înşelat aştepările

Emilia OlescuMacroeconomie / 14 martie 2023

Chiar dacă preţurile de la raft ne arătau contrariul, ne-am încăpăţânat să ne bazăm pe aşteptările specialiştilor şi să sperăm că nici inflaţia nu va mai fi ce-a fost. Dar ne-am înşelat, sau mai bine zis inflaţia ne-a înşelat aşteptările şi ne-a arătat ca poate creşte mai mult decât ne-am fi gândit. Astfel, rata anuală a inflaţiei a ajuns, în februarie, la 15,5%, după o creştere de 15,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,98%, după ce înregistrase un avans de 0,34% în ianuarie. Cifrele Institutului Naţional de Statistică (INS) vin în contextul în care aşteptările din piaţă indicau o accelerare a inflaţiei de până 15,3%.

Un Preşedinte de lux

CĂTĂLIN AVRAMESCUEditorial / 14 martie 2023

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Am văzut multe cât timp am fost - opt ani şi jumătate - consilier de stat sau ambasador. De la austeritatea oficialilor din ţările scandinave, până la luxul în care călătoresc despoţii din Asia sau Orientul Mijlociu. Dar niciodată ceva atât de ostentativ precum avionul cu care a călătorit Klaus Iohannis în Japonia şi Singapore.

"2023 va fi anul infrastructurii, al reabilitărilor şi consolidărilor"

"2023 va fi anul infrastructurii, al reabilitărilor şi consolidărilor"

A CONSEMNAT EMILIA OLESCUCompanii / 14 martie 2023

(Interviu cu Dragoş Vlagali, director comercial în cadrul Bauindustry DC) 

Reporter: Cum v-aţi hotărât să investiţi pe piaţa construcţiilor într-un moment în care aşteptăm o criză imobiliară?

Dragoş Vlagali: Bauindustry Dc a intrat pe piaţa comercializării şi distribuţiei materialelor de construcţii în iunie 2021, moment în care piaţa era pe un trend crescător, dar în acelaşi timp fluctuant din punctul de vedere al creşterii şi scăderii preţurilor, creştere motivată de perioada post-pandemică, de crizele economice care se prevedeau, iar în 2022 de războiul de la graniţă.

Sursa foto: facebook / Raiko Transilvania

ASF l-a amendat pe fondatorul Raiko Transilvania cu 13.800 de lei

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 14 martie 2023

Acesta nu a raportat scăderea deţinerii sub pragurile relevante, conform legislaţiei în vigoare Fondatorul Raiko a motivat lipsa informărilor anterioare prin faptul că "nu a înţeles obligaţiile de raportare"; ASF a respins argumentul  

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a sancţionat pe Tomasz Kurcin, fondatorul şi administratorul unic al producătorului de sisteme pluviale Raiko Transilvania (RKOT), cu o amendă de 13.800 de lei, pentru că nu a raportat scăderea deţinerii în companie sub pragurile indicate de legislaţia în vigoare, conform unui anunţ al supraveghetorului pieţei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

TradeVille: HoReCa - prioritară pentru Aquila şi în 2023

TradeVille: HoReCa - prioritară pentru Aquila şi în 2023

E.O.Companii / 14 martie 2023

Strategia Aquila este orientată spre achiziţionarea de distribuitori de bunuri de larg consum 

Orientarea spre piaţa HoReCa, în încercarea de a profita de trendurile post-pandemice, în care turismul a renăscut după o lungă perioadă de restricţii sanitare, a contribuit la generarea unor rezultate peste estimările companiei, Aquila încheind anul 2022 cu un profit record, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

ASF - instituţia tăcerii

ASF - instituţia tăcerii

GEORGE MARINESCUPiaţa de Capital / 14 martie 2023

Autoritatea de Supraveghere Financiară se pare că este guvernată de legea tăcerii, atât timp cât instituţia publică subordonată Parlamentului refuză să ofere explicaţiile cerute de opoziţie privind creşterea preţurilor la poliţele RCA, dar şi să ofere informaţii în legătură cu veniturile angajaţilor şi ale conducerii ASF.

Alex Florenta - captura video interviu MJ

Alex Florenţa, la un pas de numirea în funcţia de Procuror General

I.GHE.Politică / 14 martie 2023

Alex-Florin Florenţa se află cu un pas mai aproape de numirea în funcţia de procuror general al României, după ce, ieri, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii l-a avizat, în unanimitate, pozitiv, după audierea în faţa membrilor acesteia. Alex Florenţa, procuror DIICOT, a fost propus de Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, pentru funcţia de procuror general al României în 27 februarie 2023, în urma interviului susţinut în faţa comisiei din ministerul de resort, fiind preferat în locul Gabrielei Scutea, cea care a deţinut funcţia respectivă în ultimii trei ani.

Senatul desfiinţează, practic, păcănelele

Senatul desfiinţează, practic, păcănelele

GEORGE MARINESCUPolitică / 14 martie 2023

Senatorii au interzis amplasarea sălilor de jocuri de noroc în cafenele şi baruri, precum şi în apropierea şcolilor, a locurilor de joacă, instituţiilor culturale, bisericilor, băncilor, caselor de amanet Camera Deputaţilor este for decizional  

Senatul a adoptat, ieri, cu 97 voturi pentru şi un vot împotrivă, proiectul legislativ prin care se interzice amplasarea sălilor de jocuri de noroc la mai puţin de 300 metri de unităţile de invăţământ, instituţiile de cultură, locurile de joacă, bisericii, spitalelor, instituţiile bancare, casele de amanet, precum şi amplasarea aparatelor de jocuri de noroc în baruri şi cafenele. Cu toate acestea, unul dintre amendamente prevede că jocurile de noroc pot fi organizate în cinematografe, săli de spectacole, săli de sport, case de cultură şi altele cu condiţia să fie asigurate cumulativ următoarele condiţii: acces separat pentru jucători, celelalte activităţi să nu fie deranjate în vreun fel şi accesul minorilor să fie total restricţionat.

Deprecieri pentru indici, pe fondul unui rulaj peste media zilnică a anului

BVB Deprecieri pentru indici, pe fondul unui rulaj peste media zilnică a anului

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 14 martie 2023

Tranzacţiile cu titlurile Banca Transilavania - pe prima treaptă în topul lichidităţii 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) s-au depreciat în prima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, într-un context general negativ pentru activele riscante, alimentat de situaţia din Statele Unite creată de prăbuşirea Silicon Valley Bank. Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai tranzacţionate 20 de titluri ale bursei noaste, a avut un declin de 0,81%, la 12.255 de puncte, în timp ce indicele compozit BETPlus a coborât cu 0,8%, până la 1.830 de puncte.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 14 Martie 2023

MACRO NEWSLETTER 14 Martie 2023

Macroeconomie / 14 martie 2023

Numărul locurilor de muncă din Statele Unite a crescut peste aşteptări în februarie 2023, cu 311 mii, după o creştere de 504 mii în luna precedentă, conform datelor ajustate pentru sezonalitate de la nivelul companiilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo