ZIUA UNIVERSALĂ A IEIExpoziţie de artă populară la Roma

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 24 iunie

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în 48 de ţări, peste 100 de oraşe din întreaga lume. Cu această ocazie, Accademia di Romania in Roma, Consiliul Judeţean Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte "Carmen Saculare" - Neamţ, în parteneriat cu Ambasada României la Roma, organizează în perioada 24-26 iunie evenimentul "Ziua Universală a Iei Sărbătorită la Roma". Anul acesta, Ziua Universală a Iei va fi un prilej de descoperire sau de redescoperire a uneia dintre zonele României cu un patrimoniu folcloric, cultural şi spiritual deosebit de bogat: zona Neamţului, informează Institutul Cultural Român.

Expoziţia de artă populară dedicată Zilei Universale a Iei 2021 va fi inaugurată azi în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma şi va cuprinde ii vechi şi noi specifice zonei Neamţ; figurine din lut care reprezintă personaje din lumea poveştilor lui Ion Creangă şi întruchipează figura simplă a ţăranului român; linguri sculptate cu simboluri milenare (simbolul solar, cocoşul, soarele rotitor, şarpele); ştergare, adevărate podoabe ale gospodăriei ţărăneşti, dar care au şi cu rol funcţional (ştersul feţei, a mâinilor, a veselei); covoare, scoarţe, păretare; podoabe lucrate manual.

Expoziţia va fi completată de o serie de fotografii care ilustrează ii lucrate manual în toate cele trei subzone etnofolclorice ale judeţului: Valea Muntelui, Piatra-Neamţ şi subzona de câmpie a Romanului.

În deschiderea expoziţiei, meşterul popular Ionela Lungu şi membri ai ansamblul folcloric "Floricică de la munte" vor purta costume tradiţionale, vor discuta şi vor face fotografii cu publicul invitat.

Meşterul popular Ionela Lungu este recunoscută pentru arta sa de a modela lutul şi de a (re)crea lumea poveştilor lui Ion Creangă, prin personajele sale devenite celebre. Fondat în 1971, în Piatra-Neamţ, ansamblul "Floricică de la munte" este adesea prezent pe scena unor prestigioase festivaluri din ţară şi din străinătate: Franţa, Italia (Sicilia şi Sardinia), Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia sau Olanda.

Conform reglementărilor în vigoare, atât la vernisajul expoziţiei de azi, cât şi pe toată durata desfăşurării acesteia, respectiv 25-26 iunie, accesul vizitatorilor se va efectua doar pe bază de rezervare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9183
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1388
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7564
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.8930

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro