0% comision la tranzacţionarea de acţiuni şi ETF-uri rămâne cel mai căutat produs financiar de către investitorii români în ultimii 2 ani

Piaţa de Capital / 28 octombrie 2021

0% comision la tranzacţionarea de acţiuni şi ETF-uri rămâne cel mai căutat produs financiar de către investitorii români în ultimii 2 ani

Articol susţinut de XTB România

Investiţiile româneşti au devenit o preocupare tot mai accesibilă publicului larg, ieşind din sfera unei aşa-numite "exclusivităţi a specialiştilor", în ultimii doi ani. Oportunitatea care permite investiţii în acţiuni şi ETF-uri cu comision 0%, pentru un volum lunar de până în 100.000 EUR, a atras atenţia celor care înainte ezitau să se avânte în domeniul fascinant, dar nu lipsit de riscuri, al investiţiilor la bursă .

Deşi cu greu ne puteam imagina că 2021 ar putea aduce cu sine o volatilitate mai mare decât a generat-o începutul pandemiei, în aşa fel încât să ne apropiem cu uşurinţă de recordurile din 2020, anul acesta a venit cu surprize de proporţii. Acest fapt, împreună cu eliminarea comisionului de tranzacţionare de acţiuni şi ETF -uri cu deţinere (sub rulaj de 100.000 EUR), au atras un val nemaiîntâlnit de investitori noi la XTB.

În acest context, sucursala din România a atins noi recorduri istorice. Al cincilea broker din lume în ceea ce priveşte numărul de conturi active, XTB a înregistrat în 2020 peste 112.000 de clienţi noi, adică atâţia clienţi noi cât a înregistrat în toată perioada 2014-2019 cumulat.

Pentru cei care nu ştiu, XTB este un broker polonez autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) , dar care are prezenţă locală şi echipe locale în fiecare dintre ţările în care activează, fiind înscris în registrele de autorităţile de reglementare din fiecare din ţările respective. În cazul României, XTB este autorizată KNF şi înscrisă în registrul ASF România.

În România, XTB activează cu prezenţă locală şi echipe locale de încă din 2008 şi este cunoscut pentru calitatea serviciilor, având reputaţia de promotor al educaţiei financiare privind pieţele de capital în ţara noastră. Platforma educaţională Trading Academy de la XTB ajută investitorii să înveţe să tranzacţioneze în mod eficient, prin tutoriale video, cursuri de tranzacţionare, articole şi multe altele.

Iată, aşadar, mai jos cele mai frecvente întrebări ale clienţilor cu privire la oferta de 0% comision pe acţiuni şi ETF-uri cu deţinere (sub rulaj de 100.000 EUR):

1. Există sumă minimă pentru a deschide contul?

Nu există sumă minimă pentru deschiderea unui cont real. În plus, contul real poate să rămână nealimentat pe o perioadă nedeterminată de timp, până când clientul hotărăşte că a venit momentul potrivit pentru investiţii.

2. Cum pot alimenta contul? Care sunt metodele, care sunt costurile, cât durează?

Contul de investiţii poate fi alimentat prin transfer bancar (gratuit) sau cu cardul (există comision în funcţie de moneda contului).

3. Cum pot retrage bani din contul meu? Care sunt metodele, care sunt costurile, cât durează?

Retragerile din contul de investiţii pot fi realizate online prin xStation. Banii solicitaţi pentru retragere părăsesc contul de tranzacţionare în momentul solicitării şi pleacă spre contul bancar al Clienţilor în ziua lucrătoare următoare, în jurul orei 14:00.

4. Ce înseamnă limita de 100.000 euro rulaj lunar?

100.000 rulaj lunar reprezintă valoarea cumulată a tuturor tranzacţiilor realizate cu instrumente cu deţinere (acţiuni sau ETF-uri) într-o lună. Pentru mai multe detalii, precum şi un exemplu de calcul, investitorii pot consulta Tabelul de Comisioane şi Taxe .

Poţi afla şi care sunt cele mai populare ETF-uri la XTB.

5. Care este suma asigurată prin XTB ? Unde este asigurată (România, Polonia) ?

XTB este membră a Fondului de Compensare a Investitorilor gestionat de KDPW - Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare din Polonia. Suma acoperită de sistemul de compensare este 90% din valoarea contului în limita a 20.000 EUR pentru instrumentele CFD şi sumele de bani din conturi, iar instrumentele OMI sunt neincluse în patrimoniul XTB în situaţia unui faliment, astfel că deţinerile OMI nu sunt afectate de falimentul brokerului.

6. Exista comision de custodie? Care este suma la care am comision de custodie? Cât este acest comision?

Nu există niciun comision de custodie până în plafonul de 250.000 EUR valoare medie zilnică a portofoliului. Abia după depăşirea acestui plafon şi numai pentru ceea ce depăşeşte, se aplică o taxa de custodie de 0.2% minim 10 EUR.

7. Care este diferenţa între CFD-uri şi ETF-uri cu deţinere?

Prin tranzacţionarea CFD-urilor, nu deţii activul de bază - pur şi simplu speculezi modificarea preţului acestuia. Astfel, nu există costuri fizice de gestionare, cum ar fi taxa de timbru din Regatul Unit. Spre deosebire de Acţiunile si ETF-urile cu deţinere, CFD-urile sunt produse cu levier, ceea ce înseamnă că trebuie să depui doar o sumă iniţială mică pentru a putea dobândi o expunere pe piaţă mult mai mare. Aceasta este cea mai mare diferenţă dintre CFD-urile şi Acţiunile / ETF-urile cu deţinere.

8. Pot să am şi Euro şi USD într-un singur cont? Pot sa am mai multe conturi (unul pentru USD şi unul pt EURO)?

Investitorii nu pot avea şi EUR şi USD în acelaşi cont, dar pot avea mai multe conturi. Fiecare cont de investiţii este denominat într-o anumită monedă. La XTB, investitorii pot avea, concomitent, cont de investiţii în RON, EUR şi USD.

9. Cum se impozitează câştigul de capital?

Anual, XTB eliberează o fişă de portofoliu unde sunt cuprinse informaţii despre câştigurile sau pierderile înregistrate de Investitor în anul anterior. În baza acestei fişe de portofoliu, clientul trebuie să completeze o declaraţie unică pe care o depune la ANAF.

10. Îmi pot transfera poziţiile de la XTB la un alt broker (fără să vând, bineînţeles)?

Portofoliul de Acţiuni şi/sau ETFs poate fi transferat. În cazul în care Clientul hotărăşte să mute portofoliul de la noi la alt broker, se percepe o taxa per ISIN, mai multe detalii se găsesc în Tabelul de comisioane şi taxe la sectiunea Alte taxe. Dacă un Client doreşte să îşi mute portofoliul la XTB, această miscare este gratuită, din perspectiva XTB, însa este foarte probabil să existe taxe aplicate de brokerul de la care este transferat portofoliul.

11. În caz că sunt interesat de o acţiune care nu este disponibilă care este procedura?

Pentru adăugarea de noi instrumente în oferta XTB puteţi face o solicitare pe email, trimisă pe support@xtb.ro cu numele companiei, tickerul, ISIN-ul, bursa pe care este listat instrumentul şi moneda de tranzacţionare. Suntem un broker deschis la astfel de solicitări

12. Există vreun comision ascuns, taxă de administrare, inactivitate etc?

Nu există taxe sau comisioane ascunse, şi, foarte important, XTB nu a mărit nici spread-urile pentru instrumentele pentru care oferă comision 0. Toate informaţiile sunt disponibile pe website-ul XTB în Tabelele de Taxe şi Comisioane.

13. Oferta XTB de 0% comisioane pe Acţiuni şi ETF-uri cu deţinere este una temporară sau pe termen lung?

Noua ofertă cu comisioane 0 pe acţiuni este o ofertă pe termen lung şi XTB nu intenţionează să mărească comisioanele. XTB nu va mări spread-ul şi nici nu va introduce alte taxe ca să compenseze eliminarea acestor comisioane.

14. Care este lista completă de taxe pentru Acţiunile şi ETF-urile cu deţinere?

- 0.2% minim 10 EUR pentru rulajele ce depăşesc 100.000 EUR în interiorul unei luni.

- 0.2% minim 10 EUR acea valoare a portofoliului ce depăşeşte 250.000 EUR medie zilnică în interiorul unei luni.

- 0.5% taxă de conversie valutară în cazul în care se doreşte realizarea de tranzacţii în altă monedă decât moneda contului (taxă care poate fi evitată pentru majoritatea pieţelor principale prin deschiderea unui cont în EUR şi/sau USD).

- Alte taxe specifice de transfer, de eliberare documente sau impuse de bursele locale care se regăsesc în Tabelul de Comisioane.

15. Unde ţine XTB banii clienţilor? Aceştia sunt separaţi de fondurile companiei?

Fondurile Clienţilor sunt păstrate în România, în conturi bancare segregate special desemnate pentru Clienţii din România deschise la ING Bank NV Amsterdam - Sucursala Opera. Conturile segregate presupun o separare clară între fondurile Clienţilor şi fondurile societăţii şi recunoaşterea Clienţilor ca şi proprietari ai fondurilor chiar dacă din punct de vedere tehnic conturile au ca titular XTB. Asta mai înseamnă, de asemenea, că în cazul unor potenţiale probleme (popriri, executare silită, faliment, etc) fondurile clienţilor nu sunt considerate patrimoniu al XTB şi nu sunt afectate.

16. Cine este custodele pentru Acţiuni şi ETF-uri cu deţinere (spot)? Unde este sediul custodelui?

Custodele este KBC Securities NV cu sediul în Bruxelles, Belgia.

17. Cum pot evita taxa de conversie?

Această taxă poate fi evitată pentru acele pieţe pe care se tranzacţionează în EUR sau USD (SUA, Spania, Portugalia, Olanda, Italia, Germania, Franţa, Finlanda, Belgia) prin deschiderea unui cont în EUR sau USD.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 73% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.

(C)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro