16 startupuri ce dezvoltă soluţii inovatoare au fost selectate la BlackSea ClimAccelerator 2022

G.D.
Companii / 25 octombrie 2022

16 startupuri ce dezvoltă soluţii inovatoare au fost selectate la BlackSea ClimAccelerator 2022

La începutul lunii octombrie a avut loc jurizarea pentru categoriile MVP şi Growth din cadrul ediţiei 2022 a Black Sea ClimAccelerator, conform unui comunicat remis redacţiei. În total, 63 de startupuri s-au înscris în program, din care juriul a selectat 6 startupuri la categoria MVP şi 10 la Growth care vor beneficia de finanţare totală de 120.000 euro şi de o perioadă intensă de mentorat, networking, consultanţă şi workshop-uri dedicate.

Potrivit sursei citate, la categoria MVP, adică business-uri cu un protip deja validat pe piaţă, s-au înscris 44 de startupuri, toate având în comun dezvoltarea unor soluţii verzi, inovatoare care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice prin inovaţie, tehnologie şi instrumente de economie circulară. La categoria Growth s-au înscris 19 startupuri greentech, care sunt în faza de scalare a afacerii şi care, în prezent, au nevoie de mentorat şi sprijin pentru a stabili relaţii cu investitorii şi pentru a accesa fonduri pentru creşterea impactului soluţiilor lor.

"Dacă ar fi să mă uit comparativ la cele două categorii, competiţia puternică a fost pentru categoria MVP, unde am primit 44 de înscrieri şi am oferit 6 locuri pentru participarea în program. Dar mai ştim, de asemenea, că în sectoare precum inovaţia competiţia este binevenită. Ne bucurăm să le fim alături finaliştilor din program, să putem contribui activ la dezvoltarea ideilor lor prin mentorat, consultanţă, workshopuri şi finanţare totală de 120.000 euro. Aşteptăm cu nerăbdare şi încredere să vedem impactul soluţiilor propuse asupra reducerii emisiilor de dioxid de carbon.", a declarat Raluca Grigore, Program Manager Sustainability & Climate, Impact Hub Bucharest.

Programul Black Sea ClimAccelerator este la ediţia a doua şi este organizat de Impact Hub Bucharest cu sprijinul EIT Climate-KIC şi partenerii principali Raiffeisen Bank România şi OMV Petrom, GRF+ ca partener de consultanţă creativă precum şi Innovation Starter în Bulgaria.

Juriul care a selectat startupurile participante la ediţia 2022, categoriile MVP şi Growth, a fost format din Adina Creţu (Director Programs & Entrepreneurial Growth, Impact Hub Bucharest), Ionuţ-Cristian Ciubotaru (Vice President Business Development, Gas & Power Division, OMV Petrom), Raluca Nicolescu (SME Director, Raiffeisen Bank), Mido Talhouni (Investment Portfolio Manager, EIT Climate-KIC), Iulian Cîrciumaru (Managing Partner, V7 Capital), Dan Călugăreanu (Partner, Early Game Ventures) şi Mihai Tudor (Facilitator Design Thinking & Expert inovare, Urbanize Hub).

Criteriile pe baza cărora au fost selectate cele 16 startupuri finaliste au fost inovaţie, fezabilitate, echipă, impact climatic (în cel fel soluţia propusă constribuie la construirea unui viitor mai verde), scalabilitate, perspectivă pe termen lung şi startup/program fit, adică evaluarea oportunităţii participării în program a startupului versus nevoile afacerii în momentul prezent.

Categoria MVP

Startupurile selectate pentru a merge mai departe la categoria MVP sunt cele care au un prototip validat în piaţă. Acestea vor beneficia de sprijin în atragerea clienţilor şi de consultanţă de specialitate în funcţie de nevoile lor punctuale şi, suplimentar, fiecare startup va primi o finanţare de 20.000 euro şi extra servicii din partea EIT Climate-KIC, sub forma unui acord de investiţie denumit Climate-SAFE, subliniază sursa citată.

3WLabel s-a născut din dorinţa de a reduce risipa deşeurilor textile de tip pre-consum. Când se vorbeşte despre sustenabilitate în modă, toată atenţia se îndreaptă în prezent către reducerea risipei deşeurilor de tip post-consum (haine purtate). 3WLABEL este un brand sustenabil, cu o filosofie aparte: realizarea de ţinute elegante, atemporale, minimaliste din materiale de calitate rămase nefolosite în uriaşă industrie a modei. Ediţiile sunt limitate şi fiecare produs este numerotat.

Bluana Foods este un startup foodtech cu misiunea de a crea un produs alternativ la fructele de mare pe bază de plante, pentru sashimi de ton şi somon. Făcând acest lucru, compania îşi propune să-i mulţumească pe gurmanzi şi pe cei flexitarieni şi speră să reducă presiunea asupra pescuitului excesiv al Oceanului.

Cruze este prima aplicaţie de carpooling pentru corporaţii din România, cu ajutorul căreia angajaţii companiilor mari pot găsi colegi cu rute similare cu care să împartă maşina către şi de la serviciu, făcând naveta mai plăcută, mai rapidă şi mai sustenabilă. Cruze este, de asemenea, echipat cu un sistem de gamificare pentru a recompensa utilizatorii şi cu un calculator de emisii de carbon.

Recycllux este o platformă end-to-end de reciclare a plasticului marin, care foloseşte tehnologii de ultimă oră pentru a dezvolta un lanţ de reciclare optimizat, pentru produsele din plastic care ajung în mări şi oceane. Soluţia propusă utilizează datele furnizate de sateliţii de observare a Pământului şi algoritmi de învăţare automată pentru a identifica zonele sufocate de plastic marin, care impun măsuri urgente. În pasul al doilea, cu ajutorul tehnologiei blockchain, platforma stimulează colectorii şi încurajează reciclarea din zonele-problemă identificate.

The Climate Change Company a dezvoltat un nou material de construcţie a drumurilor realizat din deşeuri de plastic şi sticlă numit Littar®. Littar reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemei deşeurilor de plastic şi sticlă, care reduce drastic emisiile de carbon, contribuind în acelaşi timp la construcţia unor drumuri mai ieftine şi mai durabile, creând o economie circulară autosusţinută în care toată lumea câştigă, inclusiv mediul.

Vintello este o platformă de fashion resale pe care oricine poate vinde articole pre-loved din garderobă, iar clienţii pot face shopping smart şi sustenabil. Disponibilă atât pe web cât şi în app, platforma oferă posibilitatea listării de articole din confortul casei, transport integrat gratuit şi plată în cont pentru vânzări, iar cumpărătorii beneficiază de plată cu card sau ramburs, precum şi de retur gratuit. Vintello îşi propune astfel construirea unei comunităţi de persoane interesate de sustenabilitate.

Categoria Growth

10 startupuri cu soluţii scalabile au fost selectate de juriu şi vor beneficia de sesiuni de consultanţă de specialitate pe nevoile lor specifice. Activităţile dedicate acestora au un focus special pe stabilirea relaţiilor cu investitorii şi accesarea fondurilor de care au nevoie pentru creşterea impactului soluţiilor lor.

CityDock este o reţea de staţii inteligente, universale de încărcare şi securizare a trotinetelor electrice care îşi propune să rezolve una dintre cele mai importante problemele ale acestora: încărcarea. Concentrându-se pe tehnologie inovatoare, CityDock transformă industria de micro-mobilitate cu un produs adaptabil, fiabil, sigur şi eficient.

CooperativaDeEnergie.ro este singurul furnizor de energie regenerabilă certificată din România. Cooperativa de Energie este o cooperativa europeană care accelerează tranziţia spre energia verde, prin democratizarea accesului la energie. Oricine poate deveni membru al cooperativei, poate avea putere de decizie şi poate investi în viitoarea producţie şi furnizare de energie regenerabilă. Scopul Cooperativei este de a ajuta consumatorii obişnuiţi să devină participanţi activi pe piaţa energiei.

Digital Dryads foloseşte imagini surprinse din satelit cu ajutorul programului european Copernicus pentru a monitoriza pădurile. Proiectul are ca scop combaterea defrişărilor ilegale şi diminuarea schimbărilor climatice globale ireversibile.

Logistia este planificatorul smart al rutei de livrare care nu are nevoie de un specialist în logistică pentru a fi utilizat. Cu ajutorul aplicaţiei, clienţii pot gestiona eficient comenzile, clienţii, rutele de livrare şi şoferii, pot optimiza adresele dintre şoferi în funcţie de mai mulţi parametri, inclusiv intervalul de livrare sau zonele preferate ale şoferilor, cu un singur click.

NIDUS Home este un concept unic de locuinţă modulară şi sustenabilă, construită în armonie cu natura. Fiecare casă NIDUS este proiectată având la bază principiile de eficienţă energetică ale unei case pasive, construită în fabrică folosind materiale prietenoase cu mediul, şi apoi asamblată în şantier ca un joc de lego. Obiectivul NIDUS este să ofere pieţei locuinţe configurabile, cu suprafeţe cuprinse între 45-150 mp, având costuri minime de întreţinere şi impact redus asupra mediului.

pod.ish este un magazin-online manifest, care pune la dispoziţia cumpărătorilor produse sustenabile, fără plastic, din materiale naturale. Pe rafturile virtuale ale magazinului pod.ish se regăsesc produse utile, de calitate, prietenoase cu sănătatea oamenilor, bunăstarea animalelor şi mediul înconjurător.

PolyMore este o soluţie care abordează problema sortării deşeurilor de la rădăcină, făcând procesul mai eficient şi mai puţin costisitor în instalaţiile de gestionare a deşeurilor. Polymore foloseşte computer vision şi componente hardware dedicate maşinilor de colectare pentru auditarea tuturor punctelor de colectare a deşeurilor municipale reciclabile, compostabile şi menajere. Acest lucru permite companiilor de colectare să identifice toate procesele sub-optime de pe durata traseelor de colectare, datorate acţiunilor operatorilor sau gradului de implicare în colectarea separată a deşeurilor.

Rastel.io este un startup care rezolvă problema lipsei locurilor de parcare securizate pentru biciclete, prin crearea unei reţele de parcări sigure, accesibilă prin intermediul unei aplicaţii. Tot prin intermediul aplicatiei, companiile au şansa de a se promova către comunităţiile de biciclişti prin crearea de campanii de motivare şi recompensare a acestora.

Savables este un startup care îşi propune să reducă risipa alimentară prin conectarea localurilor din industria alimentară cu clienţii, printr-o platformă digitală şi vânzarea surplusului de mâncare la un preţ avantajos către utilizatorii platformei.

Solmag este primul marketplace de energie regenerabilă din Romania, care pune în legatură firmele instalatoare de panouri solare cu viitori prosumatori şi facilitează un proces simplu şi transparent pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Solmag oferă cea mai simplă metodă de a trece la energie solară şi construieşte cea mai mare comunitate de prosumatori din Europa. Producţia cumulată de electricitate este agregată într-un cloud de energie descentralizat, guvernat prin blockchain cu ajutorul comunităţii.

Programul Black Sea ClimAccelerator vizează trei categorii de startupuri aflate în etape diferite de dezvoltare (Early stage, MVP, Growth). Înscrierile şi activităţile de mentorat pentru cele 16 startupuri selectate la categoria Early Stage s-au încheiat.

Până la finalul anului continuă activităţile de sprijin şi consultanţă de specialitate pentru startupurile selectate în categoriile MVP şi Growth, iar pe data de 7 decembrie finaliştii ediţiei 2022 vor participa la Demo Day, în cadrul căruia îşi vor prezenta business-ul şi evoluţia în faţa unor investitori şi actori cheie, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb