A murit criticul literar Dan Cristea

T.B.
Cultură / 13 aprilie

A murit criticul literar Dan Cristea

Criticul literar Dan Cristea, director al revistei ''Luceafărul de dimineaţă'', a decedat la vârsta de 81 de ani, se arată într-o postare pe pagina oficială a Uniunii Scriitorilor din România.

''Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă tristeţe deosebită dispariţia dintre noi a criticului literar Dan Cristea, director al revistei 'Luceafărul de dimineaţă'. (...) Prin trecerea în eternitate a lui Dan Cristea, literatura română suferă o ireparabilă pierdere'', se arată pe pagina de Facebook a Uniunii.

Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, a transmis un mesaj la moartea criticului literar, conform paginii sale de socializare.

''Din pură întâmplare, l-am tot întâlnit pe criticul literar Dan Cristea în casa unui prieten comun de la Snagov. Era un om afabil, bine educat, ponderat şi uneori hazliu, oricum, o figură 'de modă veche', din generaţia de filologi ai anilor 60, care ascultaseră religios prelegerile lui Călinescu şi Vianu, profitând ulterior de mecenatul lui George Ivaşcu. Practica un hedonism inocent, arcadic, şi ştia să facă din orice dialog un ceremonial firesc, în care politeţea sprijină replica niciodată sardonică, aşa cum respectul faţă de Republica Literelor inspiră sobrietatea ideilor. Ştiu că a suferit mult în ultimii ani. Dumnezeu să-l odihnească!'', a scris pe Facebook Baconschi.

Dan Cristea s-a născut la 10 noiembrie 1942, în Bucureşti, conform Uniunii Scriitorilor din România.

În anul 1965 a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti. În 1992 a obţinut doctoratul (Ph.D.) în literatură comparată la Universitatea din Iowa (SUA), informează sursa.

A debutat publicistic în revista Contemporanul, în 1964. A fost redactor-şef al revistei ''Luceafărul'' (din 2008), apărută apoi cu numele ''Luceafărul de dimineaţă'', fiind director al acesteia. A debutat editorial în anul 1974, cu volumul Un an de poezie (Editura Cartea Românească), potrivit paginii de socializare.

Este autorul a numeroase volume de critică şi istorie literară: Arcadia imaginară (1977), Faptul de a scrie (1980 - Premiul pentru critică al Uniunii Scriitorilor din România), Version and Subversion - The Autobiographies of Benjamin Franklin, Henry Adams and Michel Leiris (1996), Versiune şi subversiune - paradoxul autobiografiei (1999; ediţia a II-a revăzută, 2012), Autorul şi ficţiunile eului (2004 - Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), Poezia vie (2008), Citind cărţile de azi (2014), Caii lui Ahile şi alte eseuri (2016); Cronicile de la Snagov (2017), Alte cronici de la Snagov (2020); Ultimul său volum a apărut în acest an: Noile cronici de la Snagov, arată Uniunea Scriitorilor din România, se mai arată în postare.

Pentru opera sa de critic literar a primit numeroase premii şi distincţii, între care Premiul Cartea Anului al Revistei România literară (2014), Premiul Naţional de Literatură (2019) şi Ordinul Naţional Serviciu Credincios în grad de ofiţer, menţionează sursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb