ACŢIUNE ÎN INSTANŢĂ"Lloyds" vrea despăgubiri de 420 milioane lire de la RBS

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 mai 2014

"Lloyds" vrea despăgubiri de 420 milioane lire de la RBS

"Lloyds Banking Group" Plc, cel mai mare creditor ipotecar britanic, se alătură procesului colectiv iniţiat împotriva "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), solicitând despăgubiri de 420 de milioane de lire sterline (518 milioane de euro) pentru felul în care această bancă a administrat o emisiune de drepturi de 12 miliarde lire, anunţă cotidianul Herald Scotland.

Potrivit acestei publicaţii, "Lloyds" acţionează în instanţă RBS prin nouă dintre subsidiarele sale de administrare a pensiilor şi investiţiilor, alături de 40.000 de persoane fizice şi investitori instituţionali care au solicitat deja despăgubiri de la cea mai mare bancă britanică deţinută de stat.

Despăgubirile cerute de "Lloyds" duc totalul compensaţiilor solicitate de reclamanţi la aproape 5 miliarde lire sterline. Reclamanţii pretind că, în aprilie 2008, board-ul RBS, condus de preşedintele Tom McKillop şi directorul executiv Fred Goodwin, i-a înşelat prin faptul că i-a îndemnat să pompeze miliarde de lire sterline în acţiunile băncii, după ce le-a prezentat o imagine "exagerat de pozitivă" a sănătăţii financiare a instituţiei.

Conform reclamanţilor, RBS nu le-a dezvăluit slăbiciunea poziţiei de capital a băncii, nici faptul că modul de gestionare a riscurilor şi controalele au fost fundamental greşite, respectiv că partea din "ABN Amro" cumpărată de RBS era supraevaluată în contabilitate.

La îndemnul băncii, acţiunile RBS au fost cumpărate de investitori la două lire fiecare, în iunie 2008, după care acestea au ajuns la 11 pence în ianuarie 2009, preţ cu 94,5% mai mic decât cel de la momentul investiţiei. În prezent, investiţia reclamanţilor este depreciată cu 83,6%.

RBoS Action Group, care reprezintă cel mai mare grup de acţionari, a depus plângeri împotriva RBS săptămâna trecută şi a anunţat că numărul acestora va creşte în săptămâna curentă.

Din cei 25 de investitori de top ai RBS, din 2008, doar câţiva nu au acţionat banca în instanţă: "Barclays", F&C, "Fidelity", "Norges Bank Investment Management", "Schroders" şi "State Street Global Advisers".

RBS respinge acuzaţiile care i se aduc.

"Aceste lucruri vor fi stabilite în instanţă mai degrabă decât într-o înţelegere amiabilă. Avem o bună apărare în acest caz", a declarat conducerea RBS.

RBS a anunţat, ieri, că va obţine 2,2 miliarde dolari din vânzarea unor obligaţiuni cu maturitatea la zece ani, emisiunea fiind programată pentru data de 28 mai. Potrivit RBS, suma astfel obţinută va fi folosită în scopuri generale. Dobânda titlurilor va fi de 5,125%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro