ADRIAN MITROI:"Impozitul pe cifra de afaceri este, probabil, o lovitură pentru companii"

Ziarul BURSA #Politică / 30 iunie 2017

Impozitul pe cifra de afaceri este probabil o lovitură pentru companii, iar economia reală nu o să vadă cu ochi buni lucrurile astea, a declarat, ieri, Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE), citat de Agerpres.

Domnia sa a explicat: "Din punct de vedere al corelaţiilor economice, probabil că economia reacţionează la impozite mici şi la creştere economică mai puţin decât ne-am aşteptat. Pentru că se întâmplă asta, atunci trebuie să te orientezi către ceea ce teoria economică spune: impozitezi undeva mai sus, acolo în contul de profit şi pierderi, acolo unde manipularea, nu neapărat negativă, a cifrelor financiare este mai dificilă. Dacă taxezi cifra de afaceri nu mai faci loc de evaziune sau optimizare fiscală. Asta este cert. În schimb, din punct de vedere al business-ului şi al companiilor este probabil o lovitură. Economia reală nu o să vadă cu ochi buni lucrurile astea pentru că cifra de afaceri este conjuncturală, dependentă mult de factori externi".

El a precizat că guvernanţii au văzut că nu încasează conform aşteptărilor: "Pe guvernanţi îi înţeleg pentru că nu încasează conform aşteptărilor de creştere economică şi scăderilor de taxe şi impozite. Au şi ei dreptatea lor. Teritoriile în care noi operăm acum sunt necartografiate, în termeni de acomodare fiscală. Nu ştim cum funcţionează economia. Uitându-te la datele impecabile macroeconomice şi la datele fiscale care nu sunt deloc corelate cu cele macroeconomice, evident că nu a crescut evaziunea fiscală, mecanismul acţionează diferit de aşteptări. Probabil că trebuie să te gândeşti la o impozitare mai sus în contul de profit şi pierderi, dar care deşi este în trepte - nu mi-au plăcut niciodată treptele, poţi să manipulezi între distanţa foarte fină între trepte, ele sunt o invenţie administrativă şi nu au de-a face cu realitatea economică - trebuie ajustat aici, dar dacă impozitezi din teorie cifra de afaceri, cu cât urci mai sus în contul de profit şi pierderi, cu atât te adresezi unor conjuncturi care nu sunt întotdeauna în cea mai mare parte în controlul managerului. E drept că ele nu sunt manipulabile acolo sus şi optimizabile fiscal. Cifra de afaceri nu o poţi optimiza. Este doar o politică de încasare şi nu una pro business. Mi-ar fi plăcut să văd şi facilităţi la investiţii, de exemplu, pe termen lung pentru companii".

De asemenea, Mitroi a precizat că nu mai este loc de acomodare fiscală şi sunt necesare măsuri care să rezolve problema deficitului structural.

"De aici nu mai e loc de acomodare fiscală. Trebuie să vii cu măsuri care să se adreseze deficitului structural. Niciunul dintre noi, oricât de pricepuţi am fi, nu ştim, pentru că teritoriul politicilor este necartografiat acum", a precizat Mitroi.

Impozitul pe profit ar putea fi înlocuit cu un impozit pe cifra de afaceri în două sau trei trepte începând de anul viitor, potrivit noului Program de Guvernare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Impozitul pe cifra de afaceri este cel mai corect impozit,este practic o impozitare pe toate veniturile care se face in Romania si trebuie sa fie impuse in Romania,,,iar banii nu trebuie sa ia destinatia paradisurilor fiscale,

    Desi contextual international este favorabil in momentul de fata se pare ca actualul guvern a reusit sa bage tara in criza economica!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro