ADRIAN TĂNASE, BVB:"Companiile listate au fundamente solide pentru a contribui la creşterea pieţei"

Melania Agiu
Piaţa de Capital /

Adrian Tănase

Adrian Tănase

"Pentru ca bursa să aibă o reprezentativitate mai mare în economie, eforturile BVB vor trebui dublate de sprijinul autorităţilor statului", spune directorul operatorului pieţei noastre. 

Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au fundamente solide pentru a contribui la creşterea generală a pieţei şi în acest an, susţine Adrian Tănase, directorul general al operatorului pieţei noastre de capital, într-un comunicat al BVB.

Directorul Bursei a spus: "Trăim într-un context internaţional marcat de volatilitate, care izvorăşte din incertitudinile investitorilor cu privire la poziţiile pe care să le adopte în pieţe. Dincolo de factorii externi, pot aparea şi elemente interne care să cauzeze decuplări de la trendul pieţelor internaţionale. Este greu, în acest moment, să ne imaginăm că în 2020 vom avea un an cu o rată de creştere similară celei din 2019, de 35% pentru BET sau 47% dacă luăm în calcul dividendele. În lipsa unor factori perturbatori şi dacă economia românească nu decelereaza, companiile româneşti listate au fundamente solide să contribuie la creşterea generală a pieţei şi în acest an".

Adrian Tănase a adăugat că, la finalul anului trecut, BVB împreună cu o serie de parteneri din domeniul energetic şi financiar a demarat cel mai ambiţios proiect de dezvoltare a infrastructurii bursiere din ţara noastră, odată cu înfiinţarea companiei care va opera Contrapartea Centrală.

"După încheierea procesului de autorizare, vom putea relansa şi piaţa derivatelor. Dincolo de acest proiect dedicat eficientizării pieţei secundare, am stabilit şi cadrul pentru creşterea lichidităţii oferind posibilitatea emitenţilor să încheie contracte de market making cu participanţii la piaţă, iar această posibilitate începe să fie tot mai des fructificată. Pentru a putea vorbi de o mai mare reprezentativitate a bursei în economie, eforturile BVB vor trebui dublate de sprijinul autorităţilor statului pentru susţinerea listarilor companiilor şi stimularea populaţiei să economisească în portofolii de valori mobiliare", spune Adrian Tănase.

În prima lună din 2020, indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a oscilat în jurul pragului de 10.000 de puncte, ce a fost depăşit în data de 13 ianuarie 2020, cea mai mare valoare înregistrată de indicele pieţei noastre în ultimii doisprezece ani.

În acelaşi timp, în plan internaţional, indicii de referinţă ai principalelor burse au testat niveluri record, fără a lipsi însă corecţiile declanşate de incertitudinile globale, care şi-au facut simţită prezenţa în pieţele externe.

Totodată, valoarea medie zilnică de tranzacţionare a depăşit zece milioane de euro în ianuarie, în timp ce valoarea totală de tranzacţionare aferentă segmentului de acţiuni a fost de peste 200 de milioane de euro, în prima lună din 2020.

Conform datelor BVB, la finalul lunii ianuarie, valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la bursă era de 110 miliarde lei, echivalentul a 23 miliarde euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. CE SPUI D-TA , DOMNULE TANASE ??? AM CITIT BINE ??? EFORTURILE BVB , VOR TREBUI DUBLATE DE ''''''' SPRIJINUL AUTORITATILOR STATULUI '''''' ??? CARE STAT ??? CE-I INTERESEAZA PE COMUNISTII ASTIA , CARE AU RAMAS MAJORITARI , IN GUVERN SI PARLAMENT , DE BURSA ??? CE STIU EI , CE-I AIA BURSA ??? EI STIU , DE BURSA DE STUDII !!! CUM A SPUS , TOVARASUL DRAGNEA , CAND A FOST INTREBAT DE JURNALISTI , IN IANUARIE 2019 : D-LE DRAGNEA , CE SPUNETI DE CADEREA CATASTROFALA A BURSEI ROMANESTI , IN URMA MASURILOR LUATE DE GUVERNUL DUMNEAVOASTRA ??? ZICETI CA , A CAZUT BURSA ??? NU STIU !!!!!! PE MINE MA INTERESEAZA , SA NU CADA ECONOMIA !!!! CE VORBESTI MA ??? STII TU , CE E AIA , ECONOMIE ??? ASA SI ASTIA !!! DACA SEFUL LOR , E UN TEMBEL , CE PRETENTII SA AI , DE LA CEILALTI , MAI MICI ??? DOMNULE TANASE , ESTI MIC COPIL , DACA AI SPERANTE DE LA ''''''' ASTIA ''''' !!! EI VOR , CEAUSISMUL DIN NOU IN ROMANIA , SI NU BURSA DE VALORI !!!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS