ALEXANDRA SMEDOIU, PREŞEDINTE CFA ROMÂNIA:"Estimăm că ratingul României va fi menţinut şi anul viitor"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Analiştii CFA România estimează pentru anul viitor menţinerea ratingului de ţară de către agenţiile internaţionale, a declarat, ieri, Alexandra Smedoiu, preşedintele CFA România, în cadrul unei conferinţe organizate de publicaţia Piaţa Financiară. Smedoiu a mai spus că reducerea inflaţiei va aduce linişte pe costurile de finanţare ale statului român, iar menţinerea ratingului este condiţionată de lipsa unor derapaje fiscal-bugetare.

Alexandra Smedoiu a precizat: "Aşteptările noastre (ale analiştilor financiari - n.r.) pentru anul următor se leagă foarte mult şi de estimările privind ratingul de ţară al României. În prezent estimăm că ratingul va fi menţinut, sigur că asta înseamnă că trebuie să nu existe derapaje fiscale şi bugetare. Credem că este foarte important să venim cu o poveste credibilă privind sursele de acoperire a deficitului bugetar. S-a vorbit despre o colectare mai bună a taxelor, este clar că acesta este un aspect foarte important pe care trebuie să îl grăbim, să ne grăbim în aplicarea lui. Bineînţeles mai există şi subiectul listărilor companiilor de stat care credem că va reveni pe masa de discuţii".

Preşedintele CFA România a mai notat că, potrivit sondajului lunar realizat de asociaţie, tendinţa de încredere în economie este în creştere în acest final de an, analiştii financiari aşteptându-se la o îmbunătăţire a condiţiilor macroeconomice. Pentru anul viitor CFA România estimează în medie o dinamică pozitivă a PIB de +3%, după o contracţie estimată în 2020 de -5%. După cum a spus şi Alexandra Smedoiu, estimările acestea sunt bazate şi pe menţinerea ratingului.

"Tendinţa de încredere în economie este uşor în creştere după ce, bineînţeles, a fost în scădere abruptă în primul trimestru, dar şi în al doilea. Analiştii se aşteaptă la o îmbunătăţire a condiţiilor macroeconomice. (...) La evoluţia PIB-ului ne aşteptăm pentru finalul acestui an la o scădere de 5 puncte procentuale, în consens cu majoritatea economiştilor, iar pentru anul viitor o revenire de până la 3 puncte procentuale. Deci o revenire dar nu o chiar o recuperare a valorilor de dinainte de criza coronavirus. În ceea ce priveşte şomajul ne aşteptăm la o uşoară înrăutăţire pe piaţa muncii. Uşoară pentru că cifrele de şomaj nu sunt spectaculoase, însă dacă ne uităm la valoarea estimată, undeva între 6 şi 7 puncte procentuale, faţă de datele curente un punct procentual sau câteva zecimi de procent pot face o diferenţă foarte mare pentru economie. În ceea ce priveşte inflaţia ne aşteptăm să se situeze foarte aproape de ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale, undeva între 2 şi 3%, probabil 2,5%, ceea ce aduce o oarecare liniştire pe zona de costuri de finanţare ale bugetului de stat. În ceea ce priveşte cursul de schimb, estimările analiştilor (CFA) situează cursul, într-un orizont de 12 luni, foarte foarte aproape de punctul de inflexiune de 5 RON pentru un euro", a spus Smedoiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

 1. imi pare rau, conform celor observate in viitor nu pot confirma acest fapt.

  dar nici nu dau mai multe detalii. 

  p.s. am observat niste nene si niste tanti foarte puternici care vor si ei o feliuta de Romania.  

  o sa fie un fenomen de dump and pump in a doua jumatate a pandemiei, pe a doua curba de scadere (din W-ul anticipat de mine in martie-aprilie 2020 , aici pe Bursa) ... pump-ul apare in sem.2 / 2022 si continua ani de-a randul. 

  am citit ca 4 din 10 investitori straini plaseaza Romania PE PRIMUL LOC pentru ISD-uri (investitii straine directe) imediat dupa finalizarea pandemiei (anticipata de mine ca avand loc in perioada finalului de sem.1 / 2022 ).  

  Va curge cu bani spre Romania dupa pandemie, sfatuiesc BNR sa beleasca maxim ochii sa nu se confrunte cu fenomenul intrarii masive de valuta care a avut loc in perioada 2004-2007. Sa controleze lichiditatea si masa monetara in sens larg (M3) in mod adecvat pentru a nu aparea aprecieri cretine ale leului.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

19 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0186
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5297
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4736
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.3750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro