Angajaţii din sistemul sanitar au început protestul, urmat de greva de avertisment, iar apoi greva generală

T.B.
Miscellanea / 15 iunie 2023

Angajaţii din sistemul sanitar au început protestul, urmat de greva de avertisment, iar apoi greva generală

Angajaţii din sistemul sanitar, care joi au protestat, solicitând majorări salariale pentru personalul mediu şi majorarea tarifului pentru gărzile suplimentare efectuate de medici în spitalele publice, anunţă că nu vor renunţa la calendarul protestelor, calendar care include o grevă de avertisment în 27 iunie, urmată de declanşarea grevei generale, începând cu 1 iulie, conform news.ro. Medicul Florin Chirculescu, de la Spitalul Universitar, a afirmat că, în timpul programului normal de lucru, ziua, medicii primesc 100 de lei pe oră, iar după ce încep garda primesc doar 40 de lei pe oră. "Eu nu ştiu dacă mai există vreun loc pe pământul acesta, unde cu cât munceşti mai mult cu atât să fii plătit mai puţin", a comentat el.

"Principalele revendicări sunt cele de natură salarială. Cele pe termen scurt se referă la aplicarea integrală a Anexei 2, respectiv anexa sănătăţii. Într-adevăr, săptămâna trecută Guvernul a adoptat pentru personalul auxiliar sanitar creşterea salariilor de bază la nivelul anului 2022, a rămas însă o restanţă, cea referitoare la acordarea salariilor de bază aferente anului 2022 şi pentru medicii care efectuează gărzi suplimentare. A doua categorie de solicitări pe termen scurt se referă la sporurile pentru condiţii de muncă pentru infirmiere brancardieri şi aşa mai departe, respectiv sporurile pentru zilele nelucrătoare şi sporul de tură pentru asistentele medicale şi de asemenea pentru infirmiere şi brancardieri, acestea trebuind aduse la nivelul actual al salariului de bază. Pe termen mediu discutăm despre aplicarea viitoarei legi a salarizării, aşa cum noi am negociat-o cu Ministerul Sănătăţii, respectiv acordarea unei creşteri de cel puţin 50% din diferenţa între viitorul salariu şi cel al actual al tuturor salariaţilor din sectorul sanitar", a declarat, joi, vicepreşedintele Federaţiei sindicale "Solidaritatea Sanitară", Gabriel Predică.

Medicul Florin Chirculescu a explicat care sunt revendicările colegilor săi cu privire la plata gărzilor suplimentare, el arătând că fiecare oră de gardă din afara contractului de muncă este plătită cu 30 de lei, în condiţiile în care orele din contractul de muncă sunt plătite cu 100 de lei.

"În primul rând, vreau să fie un lucru foarte clar: nu este o solicitare de creştere a salariilor. Noi avem două contracte, un contract pentru programul normal de lucru pe care îl are orice cetăţean care lucrează din ţara asta. La medici este particular faptul că trebuie să facă, în afara programului, nişte gărzi. Ei bine, în timpul programului normal de lucru, cum ar veni, ziua primim 100 de lei pe oră, iar după ce începem garda primim doar 40 de lei pe oră. În acest spital se fac cinci-şase gărzi pe lună. Sunt colegi care fac însă mult mai multe şi în acest spital, şi nu vorbesc despre ce se întâmplă în teritoriu, unde poate să se ajungă la 150 de ore chiar 200 de ore pe lună. Imaginaţi-vă că toată această muncă în plus, în afara programului, este plătită cu doar 40% din cât suntem plătiţi în cursul zilei. Eu nu ştiu dacă mai există vreun loc pe pământul acesta, unde cu cât munceşti mai mult cu atât să fii plătit mai puţin", a declarat , joi, medicul Florin Chirculescu, de la Spitalul Universitar Bucureşti.

Conform acestuia, un al doilea contract semnat de medici este cel pentru gărzile efectuate în spitalele publice.

Acesta a precizat că, în cursul săptămânii, garda durează 19 ore, iar în weekend o gardă durează 24 de ore, iar pentru gărzi plata se face la doar 40% din tariful de 100 de lei. Conform lui Chirculescu, această situaţie trenează de mai mulţi ani, deşi li s-a promis medicilor că va creşte şi tariful cu care sunt plătite gărzile. El spune că aceste contracte au fost semnate cu ministere, nu cu conducerile spitalelor, iar problema nu îşi poate găsi rezolvare la nivelul managerilor unităţilor sanitare, fiind "o problemă politică".

Florin Chirculescu a precizat că nu se pune problema unei greve, medicii putând să renunţe la contractele de gărzi pe care le au. Medicul susţine că "majoritatea colegilor" săi ar fi de acord să renunţe la aceste contracte, indiferent dacă sunt sau nu membri ai unor sindicate care să îi reprezinte.

"Nu este grevă, ce vă spun eu acuma, cu gărzile, este mult mai grav. Ştiţi de ce? Pentru că pentru grevă trebuie să parcurgem nişte paşi. Pentru a ne da demisia din contractul de gărzi nu trebuie decât să spunem: "Am rupt contractul, pentru că nu mai sunt de acord, pentru că tu, care te-ai angajat să mă plăteşti într-un anumit fel, nu mă plăteşti cum ai spus acum cinci ani. (...) Nu dorim să ne dăm demisia, nu dorim război, nu dorim conflict social, dorim doar s fim plătiţi aşa cum statul român a zis că ne plăteşte de cinci încoace. Atât!", adaugă medicul.

După protestul de joi, urmează o grevă de avertisment, în data de 27 iunie, între orele 10:00 şi 12:00, iar din 1 iulie salariaţii din sistem sunt decişi să declanşeze greva generală, a precizat vicepreşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Eu cred,ca toate platile solicitate trebuie raportate la performanta la toate nivelele.Valabil si pentru profesori.Numai asa se creaza concurenta si plusvaloarea,care sunt valabile in sectorul privat.Va doresc o zi frumoasa

    Sistemul sanitar este varza desii au salarii babane…. Nesimtirea este maxima in sistemul sanitar since toti umbla dupa spaga…. Nu dai nu primesti ingrijiri medicale…..

    ... maicamia si-o rupt mana acu catva ani (vo 15) ... a stat in spital 5 zile pe banii statului degeaba ... pana nu o "impins" ceva nu a fost operata ... drept rasplata era invitata odata la trei zile pentru schimbat pansamentul (350 lei sedinta) ... la cabinetul particular al chirurgului ... m-am enervat si i-am spus ca o pansez eu ... singurul motiv pentru care as intelege aceasta greva ... esta acela ca posturile se cumpara ...

    100 lei pe ora normală de lucru? Net? Sper sa fie o greșeală că altfel revendicările astea cu gărzile ar fi cinism curat.

    Fiica mea, medic rezident, face 4-5 garzi pe luna , bineînțeles neplatite! La ce contract sa renunte, ca nu are asa ceva pentru acest serviciu? Iar daca medicii specialiști si primari renunta la a mai face garzi, pot scrie cu litere mari CA AU BELIT-O PACIENTII...Solutia cea mai buna ne-a oferit-o Basescu si anume italienii, francezii, nemtii, spaniolii, ungurii, turcii, asteapta cu bratele deschise medici! Statul a platit scolarizarea si pregatirea lor , iar cei din vest vor profita de rezultate. Solutii??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6356
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2368
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9010
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.0661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb