APC solicită retragerea de la comercializare a loturilor de rodii importate din Turcia

G.B
Miscellanea / 12 octombrie

APC solicită retragerea de la comercializare a loturilor de rodii importate din Turcia

Asociaţia Pro Consumatori (APC), solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să dispună retragerea de urgenţă de la comercializare a loturilor de rodii de provenienţă din Turcia din toate spaţiile de comercializare unde a ajuns acest fruct, potrivit unui comunicat al APC.

Ieri, pe platforma europeană a Sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje, România a fost notificată în legătură cu depăşirea limitei maxim admise la pesticidul Lambda-cyhalothrin în rodiile provenite din Turcia. Limita maxim admisă pentru acest pesticid este de 0,01 mg/kg, în timp ce în loturile respective valoarea identificată a fost de 0,048 mg/kg, respectiv de 4,8 ori mai mult decât limita maxim admisă.

Lambda-cyhalothrin-ul (LTC) este un insecticid foarte toxic pentru insecte şi mamifere, şi are o durată de persistenţă foarte mare în mediul înconjurător.

Lambda-cyhalothrin-ul provoacă îngustarea căilor respiratorii şi o diminuare a fluxului de aer în ţesuturile pulmonare, fapt care generează astm bronşic, emfizem pulmonar şi alte boli ale căilor respiratorii.

"Fructele şi legumele din Turcia au mari probleme în privinţa conţinutului ridicat de reziduuri de pesticide , valorile găsite fiind de câteva ori mai mari decât limita maxim admisă! Din păcate, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu doreşte să pună capăt acestui comerţ toxic pentru consumatorii din România aşa cum a făcut Bulgaria în anul 2020 când a transmis pe platforma europeană a Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (SRAAF) 162 de alerte referitoare la legumele şi fructele din Turcia. ANSVSA nu a transmis în anul 2020 nicio alertă cu privire la fructele şi legumele din Turcia! Conform raportului aferent anului 2020 privind situaţia alertelor de pe platforma SRAAF publicat de Comisia Europeană reziduurile de pesticide se situează pe locul 2 în top 10 pericole pentru produsele alimentare comercializate în ţările Uniunii Europene! În anul 2020 s-au transmis de către celelalte ţări membre ale Uniunii Europene 667 alerte referitoare la depăşirea nivelului maxim admis de reziduuri de pesticide din fructele şi legumele comercializate în Uniunea Europeană." Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte Asociaţia Pro Consumatori

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cine conduce ansvsa?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

26 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9476
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2587
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8750
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.8735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro