DIKE

ARCPA solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale retragerea din circuitul legislativ a "OUG calamitate"

A.P.
Comunicate de presă /

ARCPA solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale retragerea din circuitul legislativ a "OUG calamitate"

Membrii Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) au luat act cu îngrijorare de postarea pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în dată de 23 octombrie, a noului Proiect de ordonanţă de urgenţă privind declararea stării de calamitate de către Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă pentru fenomenul de seceta pedologica, conform unui comunicat de presă.

ARCPA constată că soluţiile propuse de membrii săi pe parcursul discuţiilor purtate cu MADR nu se regăsesc în nouă propunere legislativă - respectiv, asigurările agricole pentru toate tipurile de culturi, acoperind majoritatea situaţiilor neprevăzute, la preţuri similare celor din alte state europene, micro şi macro - creditarea comercială cu garanţii de stat, fondul mutual agricol funcţional şi reabilitarea sistemului naţional de irigaţii.

Demersul MADR este cu atât mai surprinzător, cu cât, în cursul întâlnirilor avute, s-a agreat că reprezentanţii legitimi ai lanţului cerealelor, reuniţi în Organizaţia Interprofesională pe Produs "Cereale, Oleaginoase şi Produse Derivate", din care ARCPA face parte, să fie consultaţi înainte de postarea noii variante a "OUG calamitate" pe site-ul instituţiei.

Nouă propunere legislativă extinde posibilitatea exonerării debitorilor de răspunderea contractuală şi la partenerii comerciali ai producătorilor agricoli: furnizori de input-uri, comercianţi, depozitari şi procesatori primari. ARCPA întreabă: cum va funcţiona piaţă agricolă din România, în absenţa bazei liberale a relaţiilor de piaţă - contractul economic?

ARCPA considerea că adoptarea "OUG calamitate" în nouă variantă propusă de MADR echivalează cu întoarcerea agriculturii româneşti la epoca primitivă a comerţului cu cereale. Riscul eliminării contractelor de tip forward, principalul efect pe termen mediu şi lung al legislaţiei propuse, este semnificativ şi va avea ca efect eliminarea ofertei de produse de origine română de pe pieţele internaţionale pentru cea mai mare a parte a anului.

Cele 13 companii membre ale ARCPA consideră iniţiativa de repunere în circuitul legislativ a unei variante alterate a "OUG calamitate" drept un accident regretabil, care nu reflectă bunele relaţii construite cu între MADR şi companiile membre ale ARCPA, care, de peste două decenii, construiesc parteneriate durabile cu fermierii români.

Prin urmare, fiind în interesul public general evitarea destructurării ireversibile a pieţei cerealelor din România, membrii ARCPA solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale retragerea din circuitul legislativ a "OUG calamitate" şi reluarea discuţiilor cu toate părţile implicate, considerând că soluţiile necesare depăşirii situaţiilor speciale trebuie identificate în interiorul lanţului de aprovizionare cu cereale, şi nu în afară acestuia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DIKE

Supliment dedicat activităţii de drept
DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

04 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8725
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0024
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3819
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.6932

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Boromir
Erfi
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie