Biden şi Macron arată forţa alianţei lor în pofida divergenţelor

G.D.
Internaţional / 1 decembrie 2022

Biden şi Macron arată forţa alianţei lor în pofida divergenţelor

Preşedintele american, Joe Biden, şi cel francez, Emmanuel Macron, au subliniat astăzi forţa alianţei dintre Statele Unite şi Franţa, ''două naţiuni surori în apărarea libertăţii'', în pofida divergenţelor, în special asupra proiectului american de relansare industrială, considerat ''agresiv'' de Paris, relatează AFP, conform Agerpres.

''Statele Unite nu ar putea cere un partener mai bun cu care să lucreze decât Franţa", a spus preşedintele american într-o scurtă declaraţie, subliniind că alianţa cu Franţa rămâne "esenţială".

''Destinul nostru comun este să răspundem împreună" la provocările lumii, a declarat şi preşedintele francez. ''Cele două naţiuni ale noastre sunt surori în apărarea libertăţii".

Emmanuel Macron şi soţia sa, Brigitte, au fost primiţi la Casa Albă de către preşedintele american, cu tot fastul asociat unei vizite de stat. Focuri de armă şi imnuri naţionale la sosire, întâlnire în faţa şemineului din Biroul Oval, o conferinţă de presă comună şi un dineu de gală: totul a fost atent calibrat pentru a demonstra buna înţelegere.

Macron este primul oaspete căruia preşedinte american îi rezervă un astfel de tratament de la învestirea sa în ianuarie 2021.

Democratul octogenar se străduieşte, după convulsiile preşedinţiei lui Donald Trump, să întărească legăturile cu partenerii tradiţionali ai Statelor Unite, inclusiv cu "cel mai vechi aliat", expresie folosită la Washington pentru a desemna Franţa.

Nu a început prea bine, totuşi, cu omologul său francez. În septembrie 2021, SUA au anunţat o nouă alianţă militară spectaculoasă cu Marea Britanie şi Australia (AUKUS), suflând Franţei un contract uriaş de submarine cu Canberra.

Joe Biden, fără a reveni câtuşi de puţin asupra fondului deciziei, a recunoscut o "stângăcie". De atunci, el a făcut totul pentru a-l linişti pe Emmanuel Macron, un proces care, potrivit analiştilor, culminează cu această primire solemnă la Washington. Preşedintele francez a subliniat la sosirea sa, joi dimineaţă, că Franţa şi Statele Unite ar trebui să ''devină fraţi de arme''.

În timpul acestei vizite ar urma să fie ridicate şi alte neînţelegeri. Astfel, Emmanuel Macron a deplâns ieri, pe un ton deosebit de ofensiv, deciziile economice "superagresive" pentru întreprinderile europene ale omologului său american.

Statele Unite şi Uniunea Europeană ''nu sunt pe picior de egalitate'' din cauza subvenţiilor acordate companiilor americane prevăzute în marele plan pentru climă al preşedintelui democrat, a deplâns el din nou astăzi, intervievat de ABC.

Joe Biden vrea să-şi revitalizeze industria şi să liniştească o clasă de mijloc zguduită de globalizare, în timp ce ţine piept Beijingului. Aceasta înseamnă apărarea intereselor americane, atât din punct de vedere militar - aşa cum este ilustrat de AUKUS - cât şi industrial, explică France Presse.

Preşedintele SUA a promovat în special un uriaş program de investiţii, Legea privind reducerea inflaţiei, care include subvenţii pentru maşinile electrice... atâta timp cât acestea sunt "Made in the USA".

''S-ar putea să vă rezolvaţi problema, dar o veţi înrăutăţi pe a mea", a declarat Emmanuel Macron în faţa parlamentarilor americani, insistând că şi Franţa trebuie să sprijine clasa de mijloc şi locurile de muncă.

Aceste alegeri "vor fragmenta Occidentul", a declarat el în faţa comunităţii franceze. Acestea "pot funcţiona doar dacă există o coordonare între noi, dacă decidem împreună, dacă ne resincronizăm".

După această acuzaţie, Emmanuel şi Brigitte Macron au mers la cină cu Joe şi Jill Biden la un restaurant italian din Washington pentru un moment privat şi "politic", potrivit unui consilier al Elysee.

Dincolo de aceste discuţii, cei doi lideri vor dori cu siguranţă să îşi arate acordul cu privire la răspunsul la invazia rusă în Ucraina. De asemenea, va fi interesant de aflat ce au de spus despre China: Washingtonul ar dori ca europenii să împărtăşească mai mult din îngrijorarea sa cu privire la ascensiunea totală a Beijingului, dar Franţa este dornică să-şi traseze propriul curs diplomatic.

Aceste probleme serioase vor fi lăsate deoparte momentan în timpul unei cine de gală care va avea loc astăzi seara.

Pe mesele încărcate cu sfeşnice şi flori în culorile celor două ţări, vor fi servite homar, carne de vită şi tort de portocale. Dar şi brânzeturi americane - prima doamnă Jill Biden a insistat în mod deosebit asupra acestui aspect. Printre aceste specialităţi, un Oregon blue - prima producţie americană care a câştigat Campionatul Mondial de Brânzeturi în 2019. Toasturile vor fi servite cu un vin spumant american. Dar în pahare fabricate în Franţa.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Alianta militara e una,

    dar profitul sfant e alta 

    Hienele intotdeauna ataca leul in haita. TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERA, YANKEES GO HOME. Plecati jefuitorilor din tara mea

    1. sa vina rusii inapoi, aia stiu cum sa jefuiasca de sa nu ramana nici caramida pe caramida

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro