BVBBET urcă la un nou maxim post-criză

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

BET urcă la un nou maxim post-criză

Rulaj de 51 milioane lei, peste media zilnică a anului trecut  

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au cunoscut creşteri, în ultima săptămână bursieră, care la noi a avut numai patru şedinţe de tranzacţionare, evoluţie diferită de cea din pieţele externe, care au fost afectate de apariţia în China a unui virus care a făcut deja zeci de victime, în zonele afectate.

BET, referinţa pieţei noastre de capital, a urcat în ultima săptămână cu 1,31%, la 10.219,75 de puncte, un nou maxim post-criza globală din perioada 2007-2008.

Cu excepţia şedinţei de luni, lichiditatea s-a situat peste media zilnică a anului anterior, de 40 milioane de lei, în ultima zi de tranzacţionare a săptămânii valoarea transferurilor ridicându-se la aproape 51 milioane de lei (10,66 milioane de euro).

Brokerii de la Prime Transaction au comentat astfel evoluţia de joi a bursei noastre: "În ultima şedinţa de tranzacţionare din această săptămână (n.r. săptămâna trecută), toţi indicii BVB au înregistrat creşteri. Acestea au fost cuprinse între 0,16% pentru indicele BET-NG şi 0,87% în cazul indicelui BET. Ca şi în şedinţele precedente, Banca Transilvania (TLV) rămâne locomotiva emitenţilor după valoarea tranzacţionată, astăzi (n.r. joi) realizând aproape 30% din rulajul zilei. Din cadrul indicelui BET, creşteri mai mari de 1% au fost înregistrate de acţiunile societăţilor: Alro (ALR), 3,45%, Fondul Proprietatea (FP), 1,95%, BRD - Groupe Societe Generale (BRD), 1,87%, Transgaz (TGN), 1,67% şi MedLife (M), 1,39%. La polul opus, niciun titlu nu a scăzut cu mai mult de 1%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, ultima cotaţie a instituţiei de credit fiind de 2,63 lei, în creştere cu 0,57%, rulajul cu titlurile băncii ridicându-se la 14,95 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile Romgaz (SNG), care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul de 37,15 lei/titlu, în depreciere cu 0,8%, valoarea schimburilor cu acţiunile SNG însumând 8,23 milioane de lei.

Titlurile FP au angrenat un rulaj de 6,97 milioane lei, cotaţia Fondului încheind şedinţa bursieră la un nou maxim istoric, de 1,305 lei, cu 6,51% sub preţul de 1,39 lei la care se va derula oferta publică de cumpărare pentru cel mult 2,62% din capitalul emitentului, operaţiune ce va demara săptămâna viitoare.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile OMV Petrom (SNP), a căror valoare tranzacţionată a fost de 6,04 milioane de lei, ultima cotaţie a grupului petrolier fiind de 0,449 lei, în creştere cu 0,45%.

Prin piaţa "deal" nu au fost derulate tranzacţii.

Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 37 de emitenţi ai bursei noastre, s-a apreciat cu 0,83%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut o creştere de 0,38%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi FP, a urcat cu 0,23%, iar indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei noastre s-a apreciat cu 0,62%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Mecanică Fină" (MECE): +14,29%

2. "Turism Felix" (TUFE): +6,78%

3. "Zentiva" (SCD): +4,14%

4. "Alro" (ALR): +3,45%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +3,13%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Ves Sighişoara" (VESY): -12,88%

2. "Electroputere" (EPT): -5,56%

3. "Condmag" (COMI): -4,76%

4. "Cemacon" (CEON): -2,99%

5. "Antibiotice" (ATB): -2,61%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS