BVB şi RASDAQBursa a închis în creştere, în urma unor tranzacţii de la finalul şedinţei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 ianuarie 2015

Bursa a închis în creştere, în urma unor tranzacţii de la finalul şedinţei

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi alte titluri lichide au urcat ieri în ultimele tranzacţii ale zilei şi au ajutat bursa de la Bucureşti să treacă pe creştere, după ce aproape întreaga şedinţă, piaţa a stat în teritoriu negativ din cauza companiilor din sectorul energetic.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au închis în urcare cu 0,5%, după ce la mijlocul zilei se aflau în declin cu 0,3%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Ordinele introduse în cele cinci minute cât durează perioada de preînchidere, când nu se operează tranzacţii, au trecut piaţa de la o scădere de 0,3% pe urcare cu 0,5%. În ultimele zece minute ale şedinţei tranzacţiile sunt perfectate la cotaţiile stabilite la finalul celor cinci minute de preînchidere.

Valoarea schimburilor cu acţiuni s-a situat la 28,5 milioane de lei (6,3 milioane de euro), reprezentând aproximativ jumătate din media unei şedinţe obişnuite de anul trecut.

Acţiunile din energie s-au aflat aproape întreaga şedinţă pe minus, ca urmare a declinului preţului petrolului pe pieţele externe, dar au revenit în ultimele tranzacţii, iar indicele BET NG a închis în urcare cu 0,8%, mai puternic decât piaţa.

Titlurile OMV Petrom s-au aflat pe parcursul zilei în scădere cu până la 1,3%, dar au revenit în ultima jumătate de oră, iar în urma ordinelor introduse în preînchiderea pieţei preţul a sărit cu 2,6%. La această cotaţie au fost perfectate în ultimele zece minute tranzacţii în valoare de 237.700 de lei.

OMV Petrom a consemnat marţi cel mai mare rulaj, cu operaţiuni totalizând 6,43 milioane de lei, potrivit Mediafax.

O lichiditate ridicată au înregistrat şi acţiunile Transgaz (TGN), cu 6,6 milioane de lei, inclusiv un transfer deal de 4,15 milioane de lei, dar şi Fondul Proprietatea (FP), cu 5 milioane de lei, Banca Transilvania (TLV), cu 4 milioane de lei, şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 1,9 milioane de lei.

Titlurile BRD au crescut cu 0,7%, iar Fondul Proprietatea a scăzut cu 0,6%, în timp ce Transgaz şi Fondul Proprietatea au stagnat.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,1%.

Indicele BET XT a crescut cu 0,4%, iar BET BK cu 0,3%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro