BVB şi RASDAQ"Deal"-urile au salvat iar rulajul

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 mai 2014

"Deal"-urile au salvat iar rulajul

Bursa a crescut cu 0,17%, într-o piaţă unde investitorii au continuat să vizeze acţiunile de regulă lichide şi mai multe deal-uri realizate de investitori instituţionali cu pachete mai mari de titluri Fondul Proprietatea (FP), SIF Oltenia (SIF5) şi BRD (BRD) au dus lichiditatea la 46,7 milioane lei.

Piaţa a fost pe verde încă de la deschidere, revenind pe creştere după ce în precedentele două zile indicele general, BET-C, a scăzut cumulat cu aproape 1,3%. Indicele BET-C reflectă evoluţia acţiunilor companiilor listate pe primele două categorii ale BVB, mai puţin SIF-urile.

Şedinţa de ieri a consemnat un rulaj mai ridicat decât cele din prima parte a săptămânii, evoluţie care a fost în ton cu cea din marile burse europene, ne-a declarat Andrei Rădulescu, senior investment analyst în cadrul SSIF Broker. "Se remarcă un impact pozitiv al datelor macroeconomice venite din SUA asupra bursei de la Bucureşti, în a doua parte a şedinţei", precizează domnia sa.

În timp ce sectorul energetic a avut un parcurs negativ, ieri, cel bancar a consemnat o evoluţie divergentă, în condiţiile în care BRD a avut o creştere de 3,66%, una dintre cele mai mari de pe bursă, iar Banca Transilvania (TLV) a înregistrat o scădere de 1,15%, arată Andrei Rădulescu.

Analistul se aşteaptă să vedem, în curând, corecţii pe pieţele externe, ţinând cont că acestea au fost amânate, deşi perioada raportărilor financiare aferente primului trimestru al anului s-a terminat.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost pe plus cu 0,26%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,12% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în creştere cu 1,27%. Titlurile celor cinci SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 0,44% şi 2,59%, în timp ce acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut nesemnificativ, cu 0,06%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a avansat cu 0,54%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,6%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Atenţia investitorilor a fost direcţionată în special spre acţiunile de regulă lichide, astfel că tranzacţii de peste 1 milion de lei au înregistrat titlurile Fondului Proprietatea (5,9 milioane lei), BRD (2,7 milioane lei), Romgaz (1,5 milioane lei), Banca Transilvania (1,5 milioane lei), OMV Petrom (1,4 milioane lei) şi Transelectrica (puţin peste 1 milion de lei). Tranzacţii de peste 500.000 de lei au consemnat şi acţiunile Transgaz (TGN), SIF Transilvania (SIF3), SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Oltenia (SIF5) şi Erste.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 46,7 milioane lei (10,5 milioane euro), aproape dublu faţă de rulajul de miercuri, de 23,9 milioane lei (5,4 milioane euro). Circa jumătate din lichiditatea bursei a fost asigurată de două deal-uri cu pachete egale de acţiuni Fondul Proprietatea (în total de 15,9 milioane lei) şi tranzacţii negociate cu titluri SIF Oltenia (4 milioane lei) şi BRD (aproape 3 milioane lei).

Totodată, au fost realizate deal-uri şi cu acţiunile Antibiotice Iaşi (1,7 milioane lei), Romgaz (1,3 milioane lei), BVB (536.000 de lei), OMV Petrom (446.000 de lei) şi Transgaz (354.000 de lei).

Acţiunile BRD au consemnat cea mai vizibilă creştere, de 3,66%, şi au ajuns la preţul de 8,645 lei, cotaţia fiind uşor peste cea la care au fost transferate cele mai mari pachete din această şedinţă, de 8,5 lei/titlu. Deal-urile au fost realizate la scurt timp după ora 12:30, iar la imediat după acest moment cotaţia din piaţa principală a ajuns pe plus cu peste 3%, de la plus 1,9%. Cele mai mari tranzacţii cu acţiuni BRD pe piaţa principală au fost făcute după ora 15:50.

Pe piaţa Rasdaq, au fost transferate titluri de 550.000 de lei, faţă de 222.000 de lei în ziua anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro