BVB SI RASDAQ/SIMION TIHON:"Banii rămaşi în urma ofertei Electrica au contribuit la creşterea lichidităţii pieţei"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 iulie 2014

"Banii rămaşi în urma ofertei Electrica au contribuit la creşterea lichidităţii pieţei"

Tranzacţiile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au însumat 53,58 milioane de lei (12,21 milioane de euro), în şedinţa de ieri, indicii bursieri înregistrând evoluţii pozitive.

Brokerii pun optimismul înregistrat, în ultimele şedinţe, pe seama încheierii ofertei Electrica, în urma căreia investitorii au rămas cu bani.

"Banii rămaşi în urma ofertei Electrica au contribuit la creşterea lichidităţii pieţei în ultimele şedinţe", ne-a spus Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". Domnia sa a continuat: "Investitorii s-au concentrat cu precădere pe acţiunile companiilor din sectorul eneregetic, acestea fiind foarte probabil vizate atât de investitorii de retail, cât şi de cei instituţionali.

Accelerarea din ultima săptămână nu cred că are ca singur catalizator faptul că în portofolii au rămas bani de la oferta Electrica. Trecerea României la «investment grade» şi aşteptările privind renunţarea la statutul de piaţă de frontieră pentru cel de piaţă emergentă, generează în continuare optimism investitorilor".

Indicele de referinţă BET Plus, al celor mai lichide 37 de acţiuni cu excepţia SIF-urilor şi a companiilor străine, a avansat cu 0,7%.

Indicele BET-NG, al acţiunilor din sectorul energiei, a urcat cu 0,85%, cu creşteri de 2,94% ale acţiunilor Nuclearelectrica (SNN) şi 1,69% pentru titlurile Transelectrica (TEL).

Şi acţiunile SIF-urilor au crescut ieri, cu până la 2%, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea au închis în coborâre cu 0,18%, la 0,85 lei. În aceste condiţii, indicele BET-FI a urcat cu 0,79%. Indicele BET a crescut cu 4,33% în luna iunie şi cu 8,01% de la începutul acestui an. Indicele extins BET-XT a urcat miercuri cu 0,85%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 0,86%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Ieri au fost înregistrate tranzacţii "deal" şi acţiuni Fondul Proprietatea (16,41 milioane lei), Retrasib Sibiu (5,1 milioane lei) şi Petrom (649.500 lei).

Prin schimbul negociat, a fost transferet un pachet de 20% din acţiunile RTRA, la un preţ cu 14,81% sub cotaţia de referinţă, de 0,256 lei/acţiune.

Acţiunile Electrica (EL) vor fi listate pe bursă vineri, 4 iulie, după cea mai mare ofertă publică derulată vreodată pe piaţa românească, prin care compania a atras 444 milioane euro.

Pe piaţa regular, acţiunile FP au înregistrat schimburi de 10,79 milioane de lei, cotaţia coborând cu 0,18%, la 0,85 lei/unitate.

Locul al doilea în topul rulajelor a fost ocupat de SNP Petrom, cu o lichiditate de 5,63 milioane de lei, pe fondul unei aprecieri de 0,52%, la 0,4835 lei/acţiune.

Cu acţiunile "Romgaz" (SNG) au fost realizate schimburi de 3,76 milioane de lei, preţul fiind în urcare cu 0,29%, la 34,7 lei/unitate.

Acţiunile NEPI au avut cea mai mare creştere, în şedinţa de ieri, urcând cu 9%, la 32,7 lei/unitate, în urma unor schimburi de numai 359,7 lei.

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI; simbol: NEP) a anunţat, recent, că are în plan investiţii de 460 milioane de euro. NEPI a spus că va "continua să exploreze şi să dea curs noilor oportunităţi de achiziţie şi dezvoltare în România", conform unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Astfel, NEPI va dezvolta, în acest an, trei centre comerciale şi o clădire de birouri. Cea mai importantă investiţie pe segmentul de retail este construcţia centrului comercial Mega Mall Bucureşti, care va fi realizat pe locul fostei platforme industriale Electroparataj, prin colaborarea cu grupul austriac Real4You.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine putea sa aprobe costul lucrarii de listare ELECTRICA productivitate nu gluma ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro