Catastrofa energetică egal catastrofa guvernamentală

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 25 august 2022

Sorin Rosca Stanescu

Într-o cadenţă accelerată şi din ce în ce mai aiuritoare, ministrul PNL al Energiei aruncă pisica moartă în grădina ministrului PSD al Finanţelor. Şi viceversa. Iar responsabili cu pasele şi cu fentele sunt, pe de-o parte, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi care care se pregăteşte, după cum spune, să se instaleze premier, şi preşedintele PNL, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, încă premier. Românii sunt prinşi practic într-un foc încrucişat şi urmează să fie seceraţi. Pentru că, de fapt, nu se ia nicio măsură pentru uşurarea facturilor pe energie.

Este vorba de milioanele de gospodării de la oraşe şi sate, dar este vorba şi de sutele de mii de societăţi comerciale şi microîntreprinderi, care sunt expuse falimentelor în lanţ. Toţi decidenţii politici afirmă acum că este o situaţie extrem de ameninţătoare şi de periculoasă şi că trebuie luate măsuri. Asta în condiţiile în care autorităţile guvernamentale din alte state europene s-au pus de mult în mişcare şi au adoptat diferite strategii.

Concret, în ce situaţie ne aflăm? Producătorii de energie au câştigat în acest an, până acum, din creşterea preţurilor, 43 de miliarde de lei. Cei mai mulţi producători de energie şi în orice caz cei mai relevanţi sunt societăţi ale statului român. Deci controlate şi gestionate de stat. Adică de Guvern. Şi concret de către Ministerul Energiei. S-au realizat deci câştiguri fabuloase. Pe seama cui? Pe seama beneficiarilor de energie electrică. Adică pe seama cetăţenilor şi societăţilor comerciale. Care, pentru a ajuta de fapt statul român, aflat în stare de terapie intensivă, au fost puşi în situaţia să se sacrifice într-un mod mai dramatic decât s-a întâmplat vreodată. Şi cine a mai fost beneficiarul? Cu certitudine, au mai beneficiat de venituri uriaşe, create la fel de artificial, adică doar prin jocul preţurilor, membrii comitetelor de direcţie şi ai consiliilor de administraţie. La rând vin intermediarii. Traderii din energie. Sau băieţii deştepţi, cum le zic unii. Aceştia au cumpărat, după cum spune Marcel Ciolacu, de câteva ori mai ieftin în acest an decât preţul cu care urmează să vândă. Cui să vândă? Tot nouă. Singurii din lanţ care se dau de ceasul morţii şi poate că au parţial dreptate sunt furnizorii de energie. Adică cei care ne aduc energia electrică în case şi în societăţile comerciale. Aceştia încep să refuze în masă achiziţionarea la preţuri exorbitante a energiei, pentru că, până când vor încasa de la cetăţeni şi societăţi comerciale, nu au bani să o plătească. Am utilizat termenul de "parţial" când m-am referit a dreptatea lor, întrucât necontrolaţi fiind de instituţiile statului, care nu şi-au făcut nici la acest capitol datoria, furnizorii de energie nu au făcut investiţiile la care s-au angajat pentru modernizare, astfel încât înregistrează mari pierderi pe reţea. Pe care în final tot noi trebuie să le acoperim.

Economia este pe cale de a intra în picaj, până când încetează ciondăneala politică şi decidenţii adoptă, după model occidental, măsurile necesare. Dar până atunci fiecare dintre beligeranţi, beligeranţii unei coaliţii aflate la guvernare se arată mai degrabă interesaţi să se ciomăgească reciproc. Şi mai ales în mod public. De ce? Pentru că, pe fondul disperării generale, cetăţenii sunt extrem de sensibili la semnalele politice şi pot fi zdruncinaţi şi reorientaţi sub aspect electoral.

Totul este aşadar o mare mizerie. Pentru că totul este circ. Pentru că, până una alta, niciunul dintre decidenţi nu pune piciorul în prag şi nu oferă o soluţie benefică şi viabilă. Când se va întâmpla, va fi poate prea târziu. Catastrofa guvernamentală se transformă într-o catastrofă energetică. Iar catastrofa energetică scoate la lumină catastrofa guvernamentală.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In Romania nu exista catastrofa. *Orice* situatie poate fi gestionata. Si daca pica nucleara si reveni la oamenii pesterilor vin partidele mari si organizeaza treaba. Nu stie politicianul nostru multe dar la controlul mizeriei umane poate sa isi dea doctorate de bune (fara plagiere).

    1. Si daca nu, au batele Jandarmeriei...

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

20 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9219
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6021
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9593
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6180
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.9991

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro