Conferinţa BURSA “Energia în priză”Conferinţa BURSA “Energia în priză”

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 MARTIEOMV Petrom - liderul randamentelor din BET

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

OMV Petrom - liderul randamentelor din BET

Afişând o creştere de 2,84%, în intervalul 11 - 18 martie, în raport cu moneda euro, acţiunile OMV Petrom (SNP) reprezintă titlurile care au marcat cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET, în perioada menţionată.

În cele şase şedinţe cuprinse în intervalul avut în vedere, cotaţia emitentului s-a tranzacţionat între o apreciere de 2,01%, apărută în şedinţa din 14 martie, când rulajul cu titlurile SNP a fost de 2,13 milioane de acţiuni, respectiv o depreciere de 0,29%, avută în data de 13 martie, pe fondul unui rulaj de 4,3 milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de 6,06 milioane de acţiuni. De menţionat totuşi că, în şedinţa din 14 martie, a mai fost încheiată o tranzacţie de tip ²deal² în cadrul căreia s-au mai schimbat 8 milioane de acţiuni SNP.

Este un parcurs în contradicţie cu cel avut de indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, care a scăzut cu 0,68% în intervalul avut în vedere, dar în tendinţă cu preţul ţiţeiului Brent la Bursa de la Londra, care a înregistrat o apreciere de 2,93%, în perioada 11 - 18 martie.

Recent, compania şi-a publicat bugetul pentru 2019, conducerea OMV Petrom estimând o diminuare a producţiei zilnice de hidrocarburi cu 4% faţă de 2018, la 146,6 mii de barili echivalent petrol pe zi (bep/zi), o scădere cu 5% a volumului vânzărilor de gaze în comparaţie cu 2018, dar o creştere cu 32% a producţiei nete de energie, faţă de producţia din anul anterior. În ceea ce priveşte vânzările de produse rafinate, compania se aşteaptă la o creştere cu 4% în acest an la acest capitol.

Profitul estimat pentru anul curent este în valoare de 3,202 miliarde de lei, în scădere cu 17% faţă de profitul realizat în anul precedent, în timp ce Capex-ul bugetat (cheltuielile de capital) a fost redus cu 24% faţă de 2018, iar veniturile estimate se ridică la 16,7 miliarde de lei.

Din punct de vedere tehnic, preţul titlului OMV Petrom se găseşte pe o tendinţă ascendentă, pe graficul zilnic, atât pe termen scurt şi mediu cât şi pe termen lung, SNP tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ) de 20, 50 şi 200 de zile, care definesc aceste orizonturi de timp.

OMV Petrom a realizat un profit net de 4,07 miliarde de lei, în 2018, în urcare cu 64% faţă de profitul net obţinut în anul 2017, în timp ce dividendul brut propus să fie redistribuit acţionarilor anul acesta este de 0,027 lei/titlu, valoare care, raportată la cotaţia de închidere a titlurilor SNP de ieri, respectiv 0,36 lei, oferă investitorilor un randament de 7,5%.

De la începutul anului şi până în prezent, titlurile SNP au marcat cel mai bun comportament din componenţa indicelui BET, cu o creştere de 17,64%, la o distanţă apreciabilă de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), care cu o apreciere de 10,31%, reprezintă al doilea randament al cotaţiei din BET în perioada 3 ianuarie - 18 martie.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 20,39 miliarde de lei.

Pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa locală, în intervalul 11 - 18 martie, s-au clasat titlurile Electrocontact (ECT), care au înregis­trat o creştere de 11,41%, în raport cu moneda unică europeană.

Pe locul al doilea în acest clasament au urcat titlurile Erste Group Bank (EBS), cu o creştere de 6,82%, în timp ce ultima treaptă a acestui podium este ocupată de acţiunile Prebet (PREB), cu un avans al cotaţiei de 6,11%.

Toţi cei trei indici analizaţi la aceas­tă rubrică, BET, BET-FI şi BET-XT, se situează în teritoriul negativ, în perioada 11 - 18 martie, cea mai accentuată depreciere fiind avută de indicele BET.

Indicele BET-XT, ce este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a consemnat o retragere de 0,53%, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri la care se adaugă Fondul Proprietatea, a înregistrat o scădere de doar 0,16%.

Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au marcat cel mai bun parcurs, cu o creştere de 2,93%, în raport cu moneda unică europeană.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 8 - 15 martie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 3,13%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Real Estate & Construction, cu o creştere de 1,29%, în timp ce titlurile Raiffeisen Benefit, care au urcat cu 1,01%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,24%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 11 - 18 martie, cu 0,02%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig identic.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 2,47%, în intervalul 11 - 18 martie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.967 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 71,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS