CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 - 20 MAIPurcari - liderul randamentelor din BET

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Purcari - liderul randamentelor din BET

Acţiunile Purcari Wineries (WINE), ultima companie listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au urcat cu 3,84%, în intervalul 13 - 20 mai, reprezentând titlurile cu cea mai bună evoluţie din indicele BET, reperul pieţei noastre de capital, care a cunoscut un avans de 0,5%, pentru aceeaşi perioadă.

În data de 15 mai, producătorul de vinuri şi-a publicat rezultatele financiare pentru primele trei luni ale anului curent Purcari obţinând, la finele lunii martie, un profit net de 8,67 milioane de lei, cu 46,5% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2018, în condiţiie în care, la finele lunii martie 2019, veniturile companiei s-au ridicat la 42,22 milioane de lei, cu 28,8% peste cele prinse în situaţiile financiare de la 31 martie 2018.

Piaţa a reacţionat, în acea zi cotaţia WINE marcând un avans de 1,54%, până la 19,8 lei, pe fondul unui rulaj de 14.719 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 4.000 de unităţi.

Totuşi, cea mai bună evoluţie a preţului acţiunii companiei din intervalul menţionat a apărut în data de 17 mai, când cotaţia WINE a urcat cu 2,53%, la 20,3 lei, în condiţiile în care au fost transferate 145.565 de titluri, echivalentul a 0,73% din companie, dimensiunea volumului indicând mai degrabă achiziţii făcute de investitori instituţionali.

Ieri, la ora 13:00, titlurile Purcari erau în urcare cu 3,45%, până la 21 de lei, fiind tranzacţionate 167.836 de acţiuni WINE, echivalentul a 0,84% din companie.

Pentru acest an, compania va distribui către acţionari un dividend de 0,95 lei care, la ultima cotaţie WINE din data de 20 mai, de 20,3 lei, oferă un randament brut de 4,7%.

La finele lunii februarie a acestui an, Purcari a finalizat achiziţia activelor cramei Vismos din Moldova, inclusiv 263 hectare viţă de vie şi o platformă de producere pentru vinificaţia primară, ce poate procesa până la 8.000 tone de struguri (echivalentul a circa 5 milioane litri de vin sau 6,7 milioane de sticle). Plata se va realiza în două tranşe, 0,76 milioane de euro fiind plătite la încheierea tranzacţiei şi 1,49 milioane de euro urmând a fi achitate până în martie 2020.

La finalul anului trecut, Victor Bostan, fondatorul şi directorul general al Purcari, avea de o deţinere de 25,03% din companie, în timp ce Lorimer Ventures Limited controla 22,7% din producătorul de vinuri.

Alţi acţionari importanţi ai societăţii sunt Franklin Templeton Investments, Magna Umbrella Fund PLC, SEB SICAV 2 şi IFC (International Financial Corporation).

Ponderea titlurilor producătorului de vinuri în indicele BET este de 0,7%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,01%, în perioada 13 - 20 mai.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), a căror cotaţie a urcat cu 1,46%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Importanţa titlurilor societăţii de investiţii financiare cu sediul în Craiova în indicele financiar este de 18,21%.

Indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a cunoscut un o creştere de 0,27%, în perioada menţionată, cea mai bună evoluţie din cadrul său fiind avută de acţiunile Cemacon Zalău (CEON), a căror cotaţie a urcat cu 9,29%, în raport cu moneda euro, în intervalul 13 - 20 martie.

Ponderea titlurilor producătorului de materiale de construcţii în indicele extins este de doar 0,1%.

Tot acţiunile Cemacon se află pe primul loc în topul rentabilităţilor de la BVB, poziţia a doua a topului randamentelor titlurilor tranzacţionate la bursa noastră fiind ocupată de titlurile Prebet (PREB), a căror cotaţie a urcat cu 8,7%, în perioada 13 - 20 mai.

Podiumul rentabilităţilor de la BVB este completat de acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) cu o creştere de 7,57%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 10 - 17 mai, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, ce au raportat o creştere de 1,87%.

Podiumul rentabilităţilor fondurilor de investiţii este completat de Fortuna Classic cu un plus de 1,5%, în timp ce titlurile OTP Real Estate & Construction au marcat un avans de 0,57%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,03%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a stagnat, în intervalul 13 - 20 mai.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,03%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 3,03%, în intervalul 13 - 20 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 7.960 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 141 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS