Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 IULIE - 2 AUGUSTElectroargeş urcă pe podiumul randamentelor

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Electroargeş urcă pe podiumul randamentelor

Înregistrând o apreciere a cotaţiei de 7,85%, în raport cu moneda euro, în intervalul 26 iulie - 2 august, acţiunile Electroargeş (ELGS) au urcat pe locul al doilea în topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Este o evoluţie care apare în contextul în care cotaţiile de la BVB au fost caracterizate de volatilitate ridicată în intervalul menţionat, iar emitentul a anunţat, în timpul şedinţei de tranzacţionare din data de 2 august, pe site-ul BVB, că grupul Renault - Nissan a efectuat recent un audit ASES în cadrul Electroargeş, care a vizat, printre altele, potenţialul societăţii din punctul de vedere al capacităţii de producţie şi al proceselor de calitate, ca potenţial furnizor pentru Dacia.

Piaţa a reacţionat, acţiunile emitentului încheind şedinţa de tranzacţionare de vineri în creştere cu 3,39%, pe fondul unui rulaj de 95.983 de acţiuni, peste media ultimei luni de tranzacţionare situată la circa 40.000 de titluri.

Standardul ASES (Alliance Supplier Evaluation Standard) este folosit de către grupul francez Renault, care deţine brandul Dacia, pentru a evalua calitatea produselor unui potenţial furnizor.

Comunicatul transmis BVB mai arată: "În urma punctajului obţinut, Electroargeş are dreptul de a oferta, produce (prin injecţie), monta şi livra componente de mase plastice, direct pentru Dacia".

Ieri, în jurul orei 14:00, cotaţia companiei afişa o apreciere de 0,41%, în contextul unui rulaj modest, de doar 3.850 de acţiuni.

În restul celor trei zile bursiere cuprinse în intervalul 26 iulie - 2 august, în care s-au efectuat tranzacţii cu titlurile ELGS, cotaţia producătorului de aparatură electrocasnică s-a tranzacţionat între două stagnări, apărute în şedinţele din 26 şi 30 iulie, şi o apreciere de 3,51%, survenită în data de 1 august, în contextul unui volum tranzacţionat de 102.159 de unităţi, cel mai ridicat din perioada analizată.

În ultimele nouă luni, compania şi-a majorat de mai multe ori valoarea programului de investiţii, iar cel mai recent, la începutul lunii iulie, compania a anunţat că şi-a majorat programul de investiţii al anului 2019, la suma de 5,169 milioane de euro. Compania şi-a vândut în acest an participaţia de 98,41% din capitalul social al Mercur SA şi deţinerea de 42,16% din producătorul de îmbrăcăminte Brainconf, de asemenea în scopul susţinerii programului de investiţii.

Într-un alt comunicat al companiei se mai menţionează: "Calitatea produselor fabricate de Electroargeş a permis ieşirea directă pe pieţe externe exigente din Europa şi din toată lumea, cât şi indirectă, prin realizarea de echipamente auto înglobate în autoturis­mele exportate".

În primele trei luni ale acestui an, Electroargeş a obţinut un profit net de 1,278 milioane de lei, în scădere cu 75% faţă de profitul net obţinut în perioada similară a anului anterior, de 5,239 milioane de lei, în condiţiile în care cifra de afaceri s-a redus cu mai mult de 10%, de la 58,53 milioane de lei, la 52,3 milioane de lei în primele trei luni din 2019.

Constantin Relative Investments are 36,84% din producătorul de electrocasnice în timp ce Dumitru Tudor deţine 12,85% din capitalul companiei.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB se ridică la circa 85,11 milioane de lei.

Pe prima poziţie în topul randamentelor de la bursa locală, în intervalul 26 iulie - 2 august, s-au clasat titlurile Armatura (ARM), care au înregistrat o creştere de 11,04%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce locul al treilea a fost ocupat de titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au apreciat cu 1,9%. Parcursul ARM, în perioada analizată, a venit pe fondul a doar două tranzacţii, câte una realizată în fiecare din cele două şedinţe în care s-au efectuat schimburi cu titlurile emitentului, anume în 26 iulie şi 2 august.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la bursa locală, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat un avans de 1,06%%, în raport cu moneda euro, iar indicele extins BET-XT a urcat cu 0,83 %, în perioada menţionată.

Din rândul ambelor coşuri de acţiuni, cel mai bun comportament al cotaţiei a fost înregistrat de titlurile SNP.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut o depreciere minoră de 0,22%, în raport cu moneda euro, în intervalul 26 iulie - 2 august, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) urcând cu 1,28%, aceasta fiind cea mai performantă evoluţie din rândul societăţilor care compun indicele BET-FI.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 26 iulie - 2 august, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 1,53%.

Pe următoarele două locuri în acest clasament se află titlurile Certinvest BET Index şi BT Index Romania ROTX, cu o creştere de 1,41%, respectiv 1,2%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,76%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 26 iulie - 2 august, cu 0,14%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,11%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 14,24%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:15, criptovaluta se tranzacţiona în creştere cu 8,54%, în jurul nivelului de 11.650 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 208,53 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS