CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 IUNIE - 8 IULIE SIF Muntenia - cea mai mare apreciere din BET-FI

Gabriela Mărăcineanu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 iulie 2014

SIF Muntenia - cea mai mare apreciere din BET-FI

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au marcat cea mai mare creştere dintre titlurile incluse în indicele BET-FI, în perioada 8 iunie-8 iulie 2014, subclasând astfel SIF Moldova (SIF2), care a ocupat prima poziţie, în ultimele săptămâni, potrivit calculelor ziarului BURSA.

SIF4 a înregistrat o creştere de 6,88%, fiind urmată îndeaproape de SIF Oltenia (SIF5), cu o evoluţie pozitivă de 6,13%, raportată la moneda euro.

Indicele BET-FI include cele cinci societăţi de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea (FP).

Adrian Bărbulescu, director general adjunct la "Prime Transaction", consideră că SIF Muntenia nu a beneficiat de anumite condiţii speciale care să determine un comportament atipic faţă de restul SIF-urilor.

În ultimele luni, s-a observat o scădere a interesului în sectorul financiar, intrând mai degrabă în atenţia investitorilor sectorul energetic şi de utilităţi. "Odată ce s-a reîndreptat atenţia către sectorul financiar, cam toate cele cinci SIF-uri, cu excepţii, desigur, au reuşit să recupereze după scăderile din perioada februarie-aprilie", precizează Adrian Bărbulescu.

Domnia sa se aşteaptă ca, în următoarea perioadă, SIF Muntenia să urmeze linia generală a evoluţiei sectorului financiar, în partea de fonduri, şi anume să urmeze o consolidare la nivelurile actuale şi, ulterior, o apreciere.

SIF4 a raportat un profit de 106,5 milioane lei pentru primul semestru al acestui an, de cinci ori mai mare decât rezultatul înregistrat în primele trei luni ale anului trecut.

Acţiunile cu cel mai bun randament, în intervalul 8 iunie - 8 iulie 2014, au fost cele ale "Impact" (IMP), care au urcat cu 36,64%, raportat la euro. Pe cea de a doua poziţie s-au situat titlurile "MJ Maillis" (MJM), cu o creştere de 18,61%, iar pe al treilea loc s-a clasat "Retrasib" Sibiu (RTRA), cu + 16,45%.

Dintre fonduri, cea mai mare creştere, raportat la euro, a avut-o "Certinvest BET-FI Index" (+ 4,90%), urmat de "Fortuna Clasic" (+ 3,96%) şi de "Omninvest" (+ 3,60%).

"Fortuna Clasic" este un fond cu plasamente diversificate, ce investeşte atât în acţiuni lichide, cotate la BVB, cât şi în valori mobiliare şi instrumente ale pieţei financiare româneşti (obligaţiuni, titluri de stat, AOPC-uri), iar "Omninvest" investeşte în special în acţiuni listate, care în mod sistematic, au înregistrat rate de creştere a profiturilor mari, dar sunt subevaluate de piaţă.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de pe bursa, a marcat, în perioada analizată, o evoluţie pozitivă de 3,33%.

Dintre companiile ce intră în componenţa indicelui, "Transelectrica" (TEL), a crescut cel mai mult faţă de euro, cu 16,42%. Următoarele două poziţii au fost ocupate de BVB, cu un avans de 9,19%, respectiv de "OMV Petrom" (SNP), ale cărei titluri au urcat cu 8,36%.

"Romanian International Bank" a oferit cel mai bun randament al depozitelor în lei (0,34%), iar "Marfin Bank", cel mai bun randament al depozitele în euro (0,18%).

Aurul a urcat, în perioada 8 iunie - 8 iulie 2014, cu 5,36% faţă de moneda europeană, în timp ce leul s-a apreciat cu 0,04% faţă de euro.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Randamentul acțiunilor IMPact în perioada analizată se explică pru și simplu prin cumpărările masive făcute de IACIU! Atât și nimic mai mult! Toată lumea poate să vadă urmărind Rapoartele curente că IACIU a făcut achiziții masive (și)în această perioadă. Desigur ca pentru el nu conta că dă pe o acțiune cu 10-20% mai mult. Sau mai exact conta dar doar spre a-i servi interesele proprii ÎMBUNĂTĂȚIREA CÂT DE CÂT A IMAGINII ȘIFONATE A IMPact-ului și astfel, crearea unei baze pentru atragerea unor investitori(respectiv înfrumusețarea artificială a procesului de majorare a capitalului social). Numai că, ce să vezi, taman când ZMEUL ZMEILOR se dădea peste cap pentru a-și atinge scopurile de mai sus, izbucni un scandal internațional care dezvăluie partea necurată a afacerilor IAC-iste cu HSBC! Să vedem ce va ieși! Mai sunt câteva zile până la încheierea primei etape a majorării și, dat fiind faptul că IACIU deține un super procent înseamnă că el va subscrie și va vărsa cea mai mare parte a capitalului(pentru majorare). Interesant de urmărit atât procesul de majorare cât și deznodământul scandalului internațional în care este implicat(și)IMPact-ul, acest dezvoltator cu probleme peste tot pe unde „ a dezvoltat”(sau intenționa să dezvolte) în țară(București, Constanța, Oradea, Cluj Napoca).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5749
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1357
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9082
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.1460

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb