Claudiu Năsui: "Limitarea plăţilor cash nu este despre combaterea evaziunii sau a corupţiei, ci despre control"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 octombrie 2023

Claudiu Năsui: "Există argumente bune pro-card, aşa cum există argumente bune pro-cash. Nu există argumente bune pro interzicere/impunere a unuia sau altuia. Sunt banii dumneavoastră, munciţi de dumneavoastră, aveţi dreptul să-i cheltuiţi oricum doriţi dumneavoastră". (Sursa foto: facebook / Claudiu Năsui)

Claudiu Năsui: "Există argumente bune pro-card, aşa cum există argumente bune pro-cash. Nu există argumente bune pro interzicere/impunere a unuia sau altuia. Sunt banii dumneavoastră, munciţi de dumneavoastră, aveţi dreptul să-i cheltuiţi oricum doriţi dumneavoastră". (Sursa foto: facebook / Claudiu Năsui)

English Version

Limitarea plăţilor cash nu reprezintă o măsură de combatere a evaziunii fiscale sau a corupţiei, în condiţiile în care o serie de ţări occidentale nu au impus astfel de limitări, dar au o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor decât România, a afirmat, pe pagina oficială de Facebook, deputatul Claudiu Năsui (USR), fost ministru al Economiei în guvernarea Cîţu.

Claudiu Năsui a spus: "Limitarea libertăţii nu înseamnă să fii civilizat. Germania, Estonia, Austria, Cipru, Suedia, Olanda, Ungaria, Irlanda, Malta, Luxembourg, Anglia nu au nicio limită la plata cu cash. Toate aceste ţări nu doar că îşi lasă cetăţenii să-şi aleagă cum vor să-şi folosească banii, dar au şi evaziune mai mică decât România. Limitarea plăţilor cash nu este despre combaterea evaziunii sau a corupţiei. Şi acum sunt limitate la 10.000 de lei pe tranzacţie şi tot avem şi evaziune şi corupţie. Este despre control".

Fostul ministru al Economiei arată că sunt argumente bune în favoarea plăţii cu cardul, la fel cum sunt şi în favoarea plăţii în numerar, dar că o persoană are dreptul să aleagă cum îşi cheltuie banii.

Domnul Năsui a precizat: "Dacă eşti contra interzicerii cash-ului, eşti cu AUR. Dacă eşti pentru, eşti cu PSD. Pe orice parte a dezbaterii sunteţi, nu vă lăsaţi manipulaţi de oameni care gândesc tribal. Există argumente bune pro-card, aşa cum există argumente bune pro-cash. Nu există argumente bune pro interzicere/impunere a unuia sau altuia. Sunt banii dumneavoastră, munciţi de dumneavoastră, aveţi dreptul să-i cheltuiţi oricum doriţi dumneavoastră".

Amintim că premierul Marcel Ciolacu a declarat la mijlocul săptămânii trecute că măsura limitării plăţii în numerar pentru persoanele fizice, care este conţinută în legea de modificare a Codului Fiscal asumată în Parlament, vizează combaterea evaziunii fiscale, dar nu interzicerea banilor cash. Întrebat de jurnalişti ce părere are despre intenţia liberalilor de a renegocia măsura limitării plăţilor în numerar, şeful Guvernului a spus că propunerea a venit din partea experţilor şi nu reprezintă o iniţiativă personală. El a pledat pentru o "abordare sinceră" şi a adăugat că nimeni nu doreşte să scoată banii în numerar de pe piaţă. Potrivit acestuia, ţara noastră are "cea mai mare evaziune fiscală" din Uniunea Europeană, reprezentând 10% din PIB şi totalizând 160 miliarde lei.

Marcel Ciolacu a precizat: "Nu aveţi bani cash? Cu adevărat, nu am sacoul ăla făcător de bani, dar prin maşină am bani, ca să nu se mai întâmple... Cineva a interzis banii cash? Este vorba ca într-un singur loc să nu poţi cheltui mai mult de 5.000 de lei ca persoană fizică. Presupun că e o măsură de combatere a evaziunii, discutată nu de liderii politici, că nu suntem experţi în combaterea evaziunii fiscale. (...) Are cineva 5.000 de lei la el acum? Eu nu am. Ca să cheltui într-un singur loc 5.000 de lei este o nenorocire. Tu poţi să cheltui în zece locuri de 5.000 de lei. Deci, 50.000 poţi să cheltui de la un colţ al străzii până la celălalt colţ al străzii. (...) Nu mă aveţi client în acest joc. Un joc ipocrit, speculat de anumiţi politicieni, care nu are nicio treabă cu adevărul".

Tot la mijlocul săptămânii trecute, deputatul George Simion, preşedintele AUR, a anunţat demararea demersurilor pentru două referendumuri care vizează familia dintre un bărbat şi o femeie, respectiv plăţile în numerar. Liderul AUR a menţionat că ambele referendumuri se pot organiza în aceeaşi zi şi a spus referitor la plăţile în numerar: "Se va constitui un grup de iniţiativă la notar, conform legii, strângere de semnături pentru plăţile în numerar, pentru introducerea în Constituţie a plăţilor cu numerar. Am văzut şi în alte ţări că se întâmplă acest lucru, în Austria, în Elveţia".

Conform textului de lege asumat în Parlament la finalul lunii trecute, operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între persoanele juridice, persoane fizice autorizate, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 de lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 şi 2.500 lei, începând cu 1 ianuarie 2025. Nerespectarea acestei dispoziţii va fi sancţionată cu 25% din suma încasată sau plătită, care depăşeşte plafonul stabilit, dar nu mai puţin de 500 de lei.

Menţionăm că actul normativ asumat în Parlament de guvernul Ciolacu a fost contestat la Curtea Constituţională care va dezbate această speţă în şedinţa de miercuri, 18 octombrie.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. bineinteles, doar nu punem botul la explicatiile politicului penal.

    1. Simion vrea referendum numai pentru imaginea lui.

      Plata cu cardul nu reprezinta nicio limitare a libertatii pentru oamenii cinstiti, in schimb este o mare piedica pentru punerea in circulatie a banilor murdari, negrii, din spagi si afaceri necurate de tip interlop sau mafiot.

      Libertatea platii exista in continuare, numai ca se reglementeaza calea ei, asa cum exista reglementari pentru limitele de viteza. Sa spui ca plata cu cardul iti ia libertatea, este exact cu a spune ca limitarea vitezei pe drumurile publice iti limiteaza libertatea de a circula cu masina. 

      Haideti sa fim seriosi si sa nu mai punem botul la idioteniile politrucilor astia care profita de prostia maselor in interesul lor.

      Imaginati-va ca ati luat multi bani cash (ca prin transfer bancar se vad) din spagi sau din contracte acordate cu dedicatie firmelor de partid, sau din droguri, prostitutie si alte trazactii murdare si nu ii puteti folosi sa cumparati bunuri mobile si imobile cu ei pentru ca nu sunt permise platile cu cash la comercianti. Ce faci cu ei? Renunti la astfel de practici (si societea castiga) sau ii scoti la suprafata si astfel este usurata munca justitiei (societatea castiga iarasi). Plata cu cardul nu afecteaza omul cinstit, asa incat cine este cinstit nu are de ce sa se teama, dar in schimb se poate bucura pentru ca astfel va scadea numarul infractorilor din Romania. Omul cinstit nu pierde ci dimpotriva castiga de pe urma unei masuri de acest fel, asa incat nu inteleg de ce schelalaie domnul Nasui. Are bani negri si se teme ca nu ii va mai putea utiliza, sau doar vrea sa isi etaleze prostia in scop electoral? 

      atata timp cat exista bitcoin si restul unde tranzactiile sunt anonime totul e praf in ochi. iei spaga in coinuri. si apoi zici ca ai castigat banii din tranzactii cu criptomonede platesti 10% si ai spalat banii.

      spaga se ia sub tot felul de forme. una simpla, cumperi un teren cu 10 euro /mp , mita, si peste un an il vinzi cu 100 euro/mp. si altele. vezi masina asta din catalog? poimaine sa mi-o aduci in curte. etc. credeti-ma ca hotia gaseste solutii.

      cardul e ok pt ca oricum in mare parte e folosit dar nu va opri spaga si hotia. 

      Nu va opri coruptia, dar o va ingreuna si o va face mai riscanta.

      Este un pas inainte care alaturi de alti pasi facuti ulterior, va limita coruptia.

      Singurele probleme legate de platile cu cardul vor fi pentru varstnicii obisuiti de o viata sa primeasca veniturile cash, inclusiv pensia si apoi sa care teancul de bani la supermarket ca sa cumpere alimente. Pe unii ii mai vedem la Tv cum se plang ca le-au fost furate economiile cand le-au scos de la banca, sau ca au ramas fara portofele in mijloacele de transport. Pana la urma, chiar daca le va fi greu la inceput, pana cand se familiarizeaza cu cardurile, plata cu cardul este si pentru ei un mare castig deoarece nu vor mai ramane fara bani pe strada sau in mijloacele de transport in comun. Va fi mai usor si pentru postasi care nu vor mai cara genti de bani cu pensiile varstnicilor.  

      Comentariu 1.2 este cel puțin cretin și vine de la unul cu IQ 12....asta-i tara bahhhh...NUMAI CU PROSTI!

    limitarea platilor cash este pru si simplu despre banci!

    bancile turbeaza cand li se scoate cashul si fuge la saltea! 

    bancile su t indatorate pana in gat si au nevoie de cssh ca sa il tina in randamente bonduri! 

    limitarea platilor cash duce la cresterea randamentelor bancare in ro! 

    romania este recunoscuta pentru cash la saltele. 

    s c c r e t 

    1. o da incercati sa mergeti sa cereti o suma mai mare cash.

      de acord.

      in plus in caz de criza bancara, bancilor le va fi mai usor sa aplica bail-in, deci via bani deponenti (in loc de bail-out, via bani stat)  

      amarasteanul ... va fi si mai amar amarastean 

      Ban.Cher.Vali 

      Avand in vedere experientza Dv la Volksbank, putetzi da nishte exemple?

      De ce ar scoate cineva banii de la banci ca sa ii tina la saltea?

      Tu asa faci?

      Daca tu nu faci asta, de ce ar face-o altii? 

    Habarnistul asta de Nasui,habar nu are despre economie!

    Banii cash sunt cei ce intretin eludarea legilor! 

    Profi cum mai primesc banii de meditatii ?la fel toti micii meseriasi! 

    Tranzactiile imobiliare masluite care albesc banii,cumpara un teren cu 100 eur mp,pe care de fapt da 300,si peste un an ia 320 eur,albind banii! 

    La fel si la apartam,dar cu marje mai mici! 

    Prof,meseriasii,daca au venit de pana in 80000 pe an,pot face un imm,taxat ridicol cu 1%,dar la prof,multi castiga suma asta si ar trece la 16% si tva,o groaza de consultanti dde tot neamul ce ar trebui impozitati nu cu 3 ci minim 16 direct! 

    La fel cum trebuie impozitate progresiv salariile si pensiile,ce trece de sal presedintelui,cota 90%,sa scapam de imbuibatii di?n justitie,regii,ministere! 

    La privat,asemenea salarii de obicei se dau pe imm,deci nu sunt afectati,de la 1 la 3%,procentul e infim!

    Sa se ia cu Ghinea de mana si sa se duca in pelerinaj in .... de habarnisti! 

    1. "Banii cash sunt cei ce intretin eludarea legilor! "

      nu ma prostule!  

      bani cash = libertatea de decizie a cetateanului in cazul proprietatii sale 

      prostule, cu cat cash-ul e mai limitat, cu atat aria libertatii personale e mai mica!  

      Ban.Cher.Vali 

      Ce vorbesti?

      Mai cugeta ca inca nu ai ajuns la fundul putului gandirii tale. 

      Ce libertate ti se ia, mai concret? Iti interzice cineva sa cumperi ceva cu banii tai? 

      Daca legea te obliga sa mergi pe trotuar inseamna ca nu mai esti liber pentru ca tu ai vrea sa mergi pe carosabil ca sa te simti liber? 

      Daca legea te obliga sa mergi pe autostrada cu maxim 130 km/ora inseamna ca nu mai esti liber pentru ca tu ai vrea sa folosesti masina pe post de avion si sa zbori cu ea pe autostrada? 

      Nu te impiedica nimeni sa iti folosesti banii, dar prin plata cu cardul te obliga sa ii scoti la vedere. 

      De fapt, asta este marea problema pentru cei care "se dau liberi".

      Nu mai au libertatea de a fura pentru ca le-o limiteaza plata cu cardul. 

      inteligentule,tic tac tic tac pt abundenta de bani cash,eu am o afacere onesta,impozitata cu 16% si platitor de tva,o afacere curata si doresc o concurenta corecta,nu sifonari prin imm cu 1% din care se pot scoate banii numerar cu costuri minime si plati eludand taxele salariale si alte taxe!

      imi dau seama pe zi ce trece ca ,daca nu ar fi fost revolutia din 89,multi inteligenti de aici ar fi facut 13 clase la seral,ziua ocupandu-o cu activitatea productiva la unele din uzinele patriei,ca nu ar fi trecut de treapta si admiterea la facultate cu examen ,nu pe dosar! 

      Nu e o limitare a libertatii personale decat pt limitati,prin virament pot plati orice in aceasta tara si in lume,iar 20 lei pt o inghetata sau o pita,nu fac obiectul acestei restrictii a cashului!

      ori ai interes in acesta problema,ori nu te duce mintea! 

      Banii castigati cinstit si impozitati,

      de ce ar fi cu restrictii la persoane FIZICE ?? 

      NU ACOLO ESTE EVAZIUNEA MARE,

      ar fi o dictatura fiscala, inacceptabila 

      Nu am libertatea de a dispune de banii mei fără a trece printr-o bancă.

      Nu am libertatea de a dispune de banii mei fără a plati comision băncii.  

      Nu am libertatea de a plăti atunci când e până de curent sau nu funcționează sistemul.  

      Si, deși nu stiu să fi furat vreodată, nu-mi place să- mi facă alții profilul comercial (cât, unde cheltuiesc, la ce investigații medicale ma duc, etc). 

      Ajung argumentele astea?

      Iar dacă tu îți inchipui că hoții se împiedică  

      Iar dacă tu iti închipui că hotii, mai ales ăia mari, se impiedica de un card....

    ROMANIA E TARA CASH-ULUI !

    Trebuie sa isi treaca in Constitutie garantarea utilizarii cash-ului in orice relatie comerciala, fara impunerea nici unui plafon cantitativ in utilizarea cash-ului 

    Ban.Cher.Vali 

    1. Zise bancherul concediat.

      ma confunzi - eu nu am fost niciodata concediat din nici o banca. Nici macar invitat politicos sa plec. Nu mai abera. Sau poate ma confunzi.

      Ban.Cher.Vali 

    Domnule Nasui a cui libertate este incalcata atunci când plătesc cash la buticul din colt și nu primesc bon sau vânzătorul nu baga banul în casa, sau când nu primesc salariul pt ca nu sunt bani cash în casa.

    Da am înțeles, este încălcat dreptul hotului de-a fura, adică a celor ca dumneavoastra.

    1. Daca vrei sa cauti hoti si evazionisti,cauta prin multinationale si prin firmele politrucilor si ale securistilor.nici tu nici statul nu-i vedeti pe astia.magazinul din coltul strazii e problema.

    Ministrul Dezvoltării: 70% din localități nu sunt racordate la

    rețeaua de gaze, 57% nu au canalizare,de internet si bancomate la tara, 

    nu prea sa auzit, si noi vrem plati cu cardul ??!!

    dar Domnilor politicieni ma treceti si pragul provinciei si a mediului rural !!! 

    1. Nu le trebuie bancomat la Tara...unde pensia e 500 de Ron .... Trebuie sa stranga bani un an sa depaseasca limita (5 luni din ianuarie ...)

      Chestia e ca vor sa controleze ... De unde ai tu cash sa cumperi un apartament ? Sau o masina? Daca primesti bani munciti ii poti primi pe card si cheltui de pe card... Daca mergi cu sacosa de cash e un pic interpretabil de unde ii ai... Asa cu limita e clar de unde ii ai :) 

      limitarea cash ului e o masura impotriva evaziunii fiscale,zic unii.a evaziunii mici si foarte mici.daca ar fi asa,te-ai astepta sa apara una-doua masuri si impotriva marilor evazionisti.a vazut cineva asa ceva???ciolacu vinde gogosi cu aroma globalista de davos si prostimea le inghite pe nemestecate.

    Nu poti sa faci mare evaziune in Romania fara sprijinul autoritatilor. Daca nu ai spate politic care sa intervina pentru tine, sau vreo ambasada, esti victima sigura a ANAF, este doar o chestiune de timp.

    Doar evaziunea din piete, controlate de autoritatile locale - primarie, consilieri locali si functionari, ar aduce miliarde la buget. 

    La protestele si blocadele din Canada, autoritatile au blocat conturile celor care nu s-au dus acasa.

    Exemplul meu penibil: am reinoit buletinul, dar au fost cateva zile bune cand cel vechi expirase, cel nou inca nu a fost sculptat(15 zile dureaza).Banca fara sa ma anunte, mi-a blocat accesul la internet banking,si nu am putut alimenta cardul. Am ramas fara bani. 

    Idea este, daca tii banii in cont, este posibil sa pierzi accesul la ele. De ex. pana nu te vaccinezi, sau in caz de razboi, nu te inrolezi...

    Oamenii ar trebui sa aiba aur, si cash acasa. Dar daca statul, nu te lasa sa-l cheltui cum vrei, este o problema. Problema se numeste Control 

    Hmm, este prima oară când sunt complet de acord cu Dnul Năsui. Cu fiecare cuvânt.

    Uimitor ce a spus. Ori perdeaua de fum e groasă, ori cariera politică a domniei sale e pe cale să se incheie (in câțiva ani... unless abjureaza umil și susține contrariul).

    A spus ceva mult prea important si a spus- o mult prea clar - nu există scuze electorale pentru așa ceva. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb