CONDUCEREA INTERAGRO, TRIMISĂ ÎN JDUECATĂ DNA: "Ioan Niculae voia Hotărâre de Guvern pentru facilităţi fiscale"

C.I.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 27 aprilie 2016

DNA: "Ioan Niculae voia Hotărâre de Guvern pentru facilităţi fiscale"

Niculae a încercat să-i corupă pe Bunea Stancu, Said Baaklini, funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului

Procurorii anticorupţie îl cercetează pe Said Baaklini în dosarul Interagro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, ieri, trimiterea în judecată a omului de afaceri Ioan Niculae, în prezent aflat la închisoare, administrator al INTERAGRO şi INTERVITT SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, dar şi a conducerii InterAgro, respectiv Toncea Nicoleta, preşedinte la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, Bărac Viorel, director general, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Însăşi INTERAGRO a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, iar INTERVITT SRL, SC LIBAROM AGRI SRL şi SC MIKE TRADING & INVESTMENT SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Bunea Stancu, la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, a fost şi el trimis în judecată în acelaşi dosar pentru trafic de influenţă.

Procurorii susţin că, în perioada august 2008 - martie 2009, între INTERAGRO şi SC LIBAROM AGRI SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

Potrivit procurorilor, în baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei INTERAGRO SA operaţiuni nereale, în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat: "Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru Interagro SA. Concret, în urma încheierii şi derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei.

În aceeaşi perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis şi coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operaţiuni fictive, prin firmele faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice, scopul fiind acela: de a externaliza veniturile firmei "mamă" (INTERAGRO SA), pentru a nu fi supuse taxării/impozitării; de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenţei unor datorii, de a finanţa unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obişnuite (împrumuturi, credite bancare, etc.). În acest fel a fost finanţată cu 5.000.000 euro firma INTERVITT SRL (divizia de vinificaţie a grupului INTERAGRO), prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce îşi desfăşoară activitatea în Cipru, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae.

Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. şi societatea respectivă, s-a făcut prin intermediul inculpatului Bărac Viorel, care a semnat contractul şi ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către SC LIBAROM AGRI SRL.

Inculpaţii au beneficiat şi de ajutorul preşedintelui SC INTERAGRO SRL, Toncea Nicoleta Mariana, care, din dispoziţia inculpatului Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plăţilor către firma SC LIBAROM AGRI SRL şi de reintroducerea sumelor de bani «spălate» în circuitul civil".

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iniţiat şi coordonat de inculpatul Ioan Niculae, a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei, mai spun procurorii.

Un comunicat de presă al DNA mai arată că, în perioada ianuarie - martie 2009, patronul grupului Interagro S.A., Ioan Niculae, a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini şi a unei alte persoane, a unor funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice: "Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei INTERAGRO de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrăşămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse. Adoptarea unei asemenea hotărâri era ilegală, atrăgând sancţionarea României de către Comisia Europeană prin procedura de «infringement», pentru încălcarea normelor privind concurenţa neloială şi ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atât în mod direct cât şi indirect (agricultorii ar fi trebuit să restituie ajutorul de stat - 600 milioane euro, iar România pierdea peste 150 milioane euro ca urmare a blocării altor programe în domeniul agriculturii).

În acest context, inculpatul Ioan Niculae i-a promis suspectului Said Baaklini suma de 2.000.000 euro, persoanei respective suma de 1.000.000 euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obţinut în urma distribuirii îngrăşămintelor livrate de INTERAGRO SRL în judeţele din jurul Brăilei".

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin SC INTERAGRO SA şi SC INTERVITT SRL până la concurenţa sumei de 11.438.169 lei.

De asemenea, a mai fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra părţilor sociale ale SC INTERVITT SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, faţă de inculpata Guţă Adriana, fost director economic al Interagro, a fost dispusă soluţia clasării.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de suspectul Said Baaklini, reprezentant al firmei SC Libarom Agri SRL, şi faţă de inculpatul Rajef Sharif Mohammad, reprezentant al SC Mike Trading & Investment SRL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro