CONFERINŢA AGRI-BUSINESS PE PROFIT EDIŢIA A IV-A / DOINA TOPALĂ, CEC BANK:"Gradul de default la creditele agricole este cel mai redus"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 21 octombrie 2016

"Gradul de default la creditele agricole este cel mai redus"

Gradul de default la creditele agricole este cel mai redus în portofoliul CEC Bank, declară Doina Topală, director al Direcţiei IMM din cadrul CEC Bank, menţionând că afacerile fermierilor au un grad de default redus faţă de alte sectoare şi datorită subvenţiilor primite de aceştia în completarea surselor rezultate din valorificarea produselor proprii.

Doamna Topală afirmă: "Am observat că, în urma contractării finanţărilor bancare, bilanţurile fermierilor s-au îmbunătăţit de la an la an, la fel şi proporţia dintre capitalurile proprii şi datoriile totale. Toate acestea s-au întâmplat datorită unor finanţări găsite la timp. Contează, de asemenea, efortul propriu al fermierului în cofinanţare, mai ales dacă este de dimensiuni mari".

CEC Bank oferă, pentru sectorul agricol, linii de credit şi credite non-revolving pentru finanţarea activităţilor curente, dar şi credite de stocuri, împrumuturi pentru investiţii, pentru achiziţii de teren agricol, credite APIA, descoperit de cont pe card şi împrumuturi BEI/Jeremie (în baza parteneriatelor dintre CEC Bank şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 145 milioane euro sau Fondul European de Investiţii).

Pe lângă creditele standard pentru investiţii sau capital de lucru, CEC Bank dezvoltă şi produse dedicate anumitor categorii de clienţi (start-up-uri, tineri întreprinzători, microferme de familie etc).

CEC Bank finanţează proiecte precum construirea şi înfiinţarea de ferme animale: suine, bovine, ovine şi de păsări; construirea şi modernizarea halelor zootehnice, înfiinţarea de plantaţii pomicole, de afini, cătină şi construirea de unităţi de procesare, înfiinţarea de sere de legume şi fructe, ciupercării; construirea şi modernizarea de silozuri de cereale, unităţi de morărit şi panificaţie; achiziţia de echipamente agricole şi industriale, sisteme irigaţie, autospecializate, echipamente frigorifice; construirea/modernizarea de spaţii de procesare: lapte, carne, legume şi fructe, miere, sucuri, ape minerale/plate, centre de vinificaţie, potrivit doamnei Topală.

CEC Bank, care îşi desfăşoară activitatea prin 1.035 de unităţi teritoriale, are, în portofoliul său, o pondere a creditelor pentru agricultură acordate de 11-22%, comparativ cu situaţia la nivel naţional (7,25% la decembrie 2015). Totodată, numărul de credite noi acordate pentru agricultură a fost de 93% în totalul creditelor acordate în intervalul 2007 - 2015, conform datelor băncii.

CEC Bank: "88,6% din exploataţiile agricole din România au o dimensiune economică de până la 4.000 de euro. România înregistrează cel mai ridicat număr de exploataţii agricole la nivelul Europei, având un total de 3,8 milioane, mai mult decât dublu faţă de următoarea clasată, Italia, ce înregistra un total de 1,6 milioane exploataţii agricole. Dintre cele 3,8 milioane de exploataţii agricole, 88,6% au o dimensiune economică de sub 4.000 de euro, media fiind de 2.700 euro per exploataţie. România se clasează pe ultimul loc la nivelul UE în ceea ce priveşte dimensiunea economică a fermelor. Acest fapt intensifică fragmentarea sectorului agricol naţional, accentuează nevoia ca aceste exploataţii agricole să evolueze spre un nivel competitiv".

CEC Bank: "Alături de clienţii noştri am inaugurat zeci de ferme de animale în anul 2016".

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro