CONFERINŢA AGRIBUSINESS PE PROFIT / ACHIM IRIMESCU, MADR:"CE nu aprobă proiectul privind vânzarea terenurilor către persoanele fizice"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 16 octombrie 2013

"CE nu aprobă proiectul privind vânzarea terenurilor către persoanele fizice"

Comisia Europeană nu este de acord cu proiectul promovat de autorităţile noastre referitor la vânzarea terenurilor către persoanele fizice, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), subliniind că oficialii europeni ne vor asista în elaborarea unui document mai bun în domeniu.

Achim Irimescu a menţionat: "Noi propuneam, printre altele, limitarea la 100 de hectare şi experienţă în domeniu de minimum cinci ani. Producătorii au fost de acord cu noi, dar Comisia Europeană are o altă abordare, dar ne-a asigurat că ne vor asista să avem un act acoperitor".

Proiectul de lege prevede faptul că persoanele fizice vor putea cumpăra terenuri agricole situate în extravilan numai dacă fac dovada că au cunoştinţe în domeniul agricol.

În prezent, străinii persoane fizice nu pot achiziţiona terenuri agricole în ţara noastră, această interdicţie urmând să expire la 1 ianuarie 2014.

Achim Irimescu a subliniat că autorităţile trebuie să acorde o atenţie deosebită tinerilor agricultori şi să-i sprijine în demersurile lor de dezvoltare, considerând că "fără tineri în agricultură, mâine nu vom avea mâncare".

Domnia sa consideră, de asemenea, că băncile nu mai pot continua să neglijeze sectorul agricol, atât de important pentru dezvoltarea economică a ţării.

Potrivit oficialului, finanţarea este una dintre marile probleme ale sectorului: "Dacă înainte aveam un buget de 300-400 de milioane de euro, acum am ajuns să alocăm anual de zece ori mai mult, adică 3-4 miliarde euro, însă tot este puţin".

Domnia sa consideră că ar fi bine ca ţara noastră să aibă un singur fond mutual pentru asigurarea fermierilor în cazul unor calamităţi naturale sau al unor dăunători, astfel încât capitalul strâns să fie considerabil.

O ameninţare cu care se confruntă agricultura noastră priveşte condiţiile artificiale. Legat de acest fapt, domnul Irimescu a precizat: "Există un mare risc ca CE să apeleze la o penalizare forfetară. Sunt cazuri, la noi, de condiţii artificiale pe mai multe măsuri. Este o nouă marotă folosită de Comisia Europeană pentru a penaliza şi recupera banii de la statele membre, iar România este un caz edificator în acest sens".

Autorităţile din domeniu intenţionează să lanseze Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în cea de-a doua parte a anului viitor, până atunci trimiţând fiecare capitol Comisiei Europene spre avizare.

Potrivit domnului Irimescu, instabilitatea de la nivelul ministerului de resort, unde miniştrii au fost schimbaţi foarte des, este nocivă pentru buna desfăşurare a activităţii de la nivelul echipei din instituţie, afectând, în consecinţă, şi dezvoltarea sectorului agricol.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cea mai mare tampenie>promovam tinerii,dar nu poti cumpara fara 5 ani experienta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro