CONFERINŢA AGRIBUSINESS PE PROFIT / LAURENŢIU BACIU, LAPAR:"Încă lucrăm cu utilaje care ar trebui să fie la muzeu"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 16 octombrie 2013

"Încă lucrăm cu utilaje care ar trebui să fie la muzeu"

Mai există agricultori în ţară care lucrează cu utilaje ce ar trebui să fie la muzeu, potrivit lui Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), care a precizat că, deşi toţi spun că este cel mai important sector, agricultura noastră este încă rudimentară, fiind departe de ceea ce ar trebui să fie.

Domnia sa consideră: "Dacă nu gestionăm eficient puţinii bani pe care îi avem rămânem undeva la nivelul anilor "21. Încă mai avem în dotare utilaje care ar trebui să fie la muzeu. De asemenea, în România, încărcătura pe tractor este de circa 55 de hectare, în timp ce Ungaria are o încărcătură de 15 hectare pe tractor, iar Austria - 5 hectare. Şi acesta este un criteriu care contribuie la o agricultură performantă. Noi încă avem o agricultură rudimentară, departe de ceea ce ne dorim să fie".

Potrivit domnului Baciu, printre alte inconveniente ale sectorului se numără volumul importurilor, care este cu 15-20% mai mare decât în alte ţări, dar şi preţul motorinei, care se ridică la 1,2-1,3 euro pe litru, la noi, faţă de 70-80 de cenţi litrul, în alte ţări europene.

Creditarea reprezintă în continuare o problemă pe care agricultorii o întâmpină în activitatea lor, întrucât dobânzile bancare ajung la 10-12%, comparativ cu nivelul de 4-5% practicat la împrumuturile acordate de alte ţări sectorului agricol.

Preşedintele LAPAR a declarat: "S-a trâmbiţat mult că anul acesta a fost foarte bun din punct de vedere agricol. Un raport european arată că producţia din 2013 a crescut cu 2,5-13% faţă de cea din 2012. Nu înţelegem de ce preţurile din agricultură au crescut cu 50%, în timp ce în celelalte state europene preţurile au scăzut proporţional cu nivelul de creştere a producţiei", a mai subliniat Laurenţiu Baciu, adăugând că gestionarea fondurilor europene a fost una slabă. Nici curaj, nici voinţă politică nu avem pentru ieşirea din acest impas".

În opinia domniei sale, fondurile europene ar trebui investite mai degrabă în domeniul irigaţiilor, în dezvoltarea rurală, cercetare, procesare, în exploatarea agricolă decât în proiecte cum ar fi crescătoriile de "struţi şi melci", investiţiile în agricultură producând profit în numai un an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro