CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / DAN PAUL, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI BROKERILOR:"Problema pieţelor de energie este manipularea"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 octombrie

"Problema pieţelor de energie este manipularea"

"Probabil că nu toţi jucătorii din piaţă îşi doresc o Contraparte Centrală; cred că acesta este principalul motiv pentru care proiectul întârzie"

Principala problemă a pieţelor de energie este că sunt manipulate, a afirmat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, în cadrul Conferinţei "Energia în Priză", organizată săptămâna trecută de ziarul BURSA.

Domnia sa a afirmat: "După această perioadă cu volatilitate mare în care preţul energiei a crescut de zece ori, ANRE a făcut o analiză şi a aplicat o serie de amenzi traderilor de energie în valoare de 15 milioane de lei, la o piaţă de 20 de miliarde. Adică a aplicat o amendă de 0,075% (n.r. din valoarea pieţei), ceea ce cred că este o glumă. Iar amenda a fost dată pentru «manipularea sau intenţia de manipulare a pieţei». Chiar se menţionează că este o infracţiune. Dar dacă este infracţiune, atunci este ceva penal. Nu cumva cineva sabotează această piaţă? Ce s-a întâmplat cu preţul de a crescut de zece ori, în condiţiile în care producătorii sau ceilalţi jucători din lanţ nu şi-au crescut costurile de zece ori!?".

Din punctul său de vedere, problema nu ţine de preţul energiei ci ce modul în care se fixează preţurile. "Nu cred că este momentul să discutăm despre modelul de piaţă, pentru că de fapt nu avem nicio piaţă. De ce suntem obligaţi să vindem pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare), de ce nu avem încă o Contraparte Centrală care să garanteze tranzacţiile? Nu preţul este problema, ci modul în care se fixează preţul. Pentru ca o piaţă să nu fie manipulată există nişte reguli prin care se interzice, se stopează şi se sancţionează manipularea. Există un tunel de preţ, există momente în care piaţa se opreşte dacă este prea volatilă şi momente în care piaţa este liberă. Manipularea este infracţiune, ANRE recunoaşte că este infracţiune şi dă o contravenţie de 0,075%! Piaţa nu are reguli, iar ANRE, Ministerul Energiei care controlează OPCOM prin Transelectrica, trebuie să impună reguli. Cred că soluţia în România şi în Europa în general ţine de reglementarea pieţelor. O reglementare reală, pentru că în momentul de faţă nu sunt reguli sau sunt ineficiente".

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a subliniat că, spre deosebire de alte ţări, în ultimii zece ani România nu şi-a crescut capacitatea de producţie de energie electrică, iar autorităţile statului nu se procupă deloc de acest lucru.

"Conform unui membru al Comisiei de Buget Finanţe, acum zece ani România avea o capacitate de producţie a energiei electrice de 20.000 de MW, care acum a mai scăzut şi are o capacitate în jur de 18.000-19.000. Deci România are energie pentru ea. Dar Polonia care acum zece ani avea o capacitate de 37.000 de MW şi-a crescut producţia şi are acum 50.000 de MW. Polonia şi-a crescut capacităţile de producţie, dar noi nu am adăugat nimic. Eu voi dezvolta un parc fotovoltaic de 100 de MW, dar autorităţile nu ajută cu nimic. Nu interesează pe nimeni, din considerentele cunoscute, a «motivării» unui ministru sau a unui funcţionar al statului. Te rogi ca autorităţile să nu te încurce", a spus Dan Paul.

Întrebat despre motivele pentru care proiectul Contrapărţii Centrale (CCP) este în întârziere, preşedintele Asociaţiei Brokerilor a precizat că, în opinia sa, nu toţi jucătorii din piaţă îşi doresc o contraparte în ţara noastră.

Dan Paul a afirmat: "Contrapartea Centrală este o entitate la care Bursa de Valori Bucureşti deţine pachetul de control, iar OPCOM este al doilea acţionar ca mărime. Eu nu pot să vorbesc despre acest proiect decât în calitate de investitor indirect, prin faptul că sunt acţionar al bursei. Proiectul este în întârziere şi de multe ori mă gândesc că traderii din energie sau alte «fenomene supranaturale» nu doresc acest proiect. În acţionariat sunt doar doi traderi din energie, cu toate că din ceea ce ştiu a fost invitată toată lumea. În ceea ce priveşte băncile - este doar o singură bancă. Şi cred că băncile nu vor să fie în acţionariatul Contrapărţii Centrale şi nu îşi doresc acest proiect pentru că acum dau acele scrisori de garanţie către traderii de energie care sunt foarte împovărătoare şi i-au dus pe mulţi la faliment. Nu cred că toată lumea este aliniată în dorinţa de a avea o Contraparte Centrală în România. Pentru că acum cineva poate să denunţe un contract făcut la OPCOM, îşi declară falimentul şi nu mai plăteşte. Toate aceste lucruri pot fi evitate printr-o Contraparte Centrală. Dar, acestea sunt doar supoziţii personale".

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a adăugat: "Eu sunt printre puţinii care mai cred în acest proiect. Cred că este un proiect necesar României, în primul rând pentru că o piaţă de instrumente derivate, inclusiv pentru energie, are nevoie Contraparte Centrală. Şi în al doilea rând pentru că ar regla preţul produselor energetice, ar regla această speculaţie care duce la manipularea pieţei. Nu sunt împotriva speculatorilor de bună credinţă, care există în orice piaţă, ci sunt împotriva manipulării care denaturează preţul. Dar probabil că nu toţi jucătorii din piaţa de energie îşi doresc o Contraparte Centrală. Cred că acesta este principalul motiv pentru care proiectul întârzie".

Constituirea Contrapărţii Centrale a fost aprobată de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti în luna noiembrie a anului 2019, iar conform planului de afaceri iniţial, CCP-ul şi implicit piaţa derivatelor trebuia să fie funcţională pe parcursul anului 2020. Au apărut mai multe întârzieri iar anul trecut conducerea executivă a BVB vehicula finele acestui an drept moment pentru intrarea în funcţiune a CCP-ului. Acum se vorbeşte despre anul viitor.

CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

Opinia Cititorului ( 15 )

 1. ...in ansamblu este manipularea. Ca acum ea se manifesta pe pietele de energei e o alta poveste. Daca prin absurd de maine s-ar inchide toate bursele preturile ar fi mult diferite.

  Felicitări, Dan!

  Ai pus punctul unde trebuia. 

  De ce Virgil nu vrea să reglementeze piața energiei? Cred că bănuim...

  Gresiti dle Paul. Principalele motive sunt prostia si ticalosia. Manipularea e doar un mijloc.

  1. nu e vorba de nici o prostie , cei care ii crezi prosti sint putrezi de bogati , ramane ticalosia si tradarea .

  Statul s-a imlicat,pe vremea lui Catu,in piata de energie electrica,inchizind Mintia.

  te-ai trezit..si ti-a fost dor sa scri? domne feri, ce mai cauti in piata minuscula de capital?go to sle ep omule

  1. "sa scrii" - cu doi "i", nu "sa scri", cum "scrii tu".

   alt exemplu - "sa fii" , tot cu doi "i" 

   Din ce am observat in Ardeal si Banat toti scriu cu un singur "i" in astfel de situatii, e un aspect regional, au primit multa educatie in perioada in care nu le erau recunoscute religia, limba si natiunea.

   Conjugarea verbului "a fi" la conjunctiv prezent este:

   "eu să fiu 

   tu să fii 

   el ea să fie 

   noi să fim 

   voi să fiți

   ei ele să fie" 

   Nu, domnule, nu este vorba de niciun aspect regional. Indiferent din ce regiune sunt, analfabetii si agramatii, fac mereu aceleasi greseli gramaticale. Mai rau este ca daca incerci sa-i determini sa inteleaga ce greseli au facut, in loc sa se rusineze, tot ei sunt cei care se revolta si te jignesc, pe motivul vesnic invocat de acestia ca "nu este important cum scrii, ci doar ce ai vrut sa transmiti...". ...iar numarul acestora este din ce in ce mai mare.

  Dupa sabotajele de la N.S. 1+2,

  viitorul gazelor LNG americane este asigurat, 

  cat si tranzitul prin Ucraina a gazului rusesc,

  Dar sigur rusii sau autosabotat !! 

  toti vorbesc de parca ar fi din alte tari si nici usturoi nici ...... la nimeni , toti sint in opozitie , nimeni nu a fost la putere .

  Problema nu este manipularea, ci statul care a permis "capitalistilor" sa faca specula cu marfuri esentiale.

  Nu chiar!!!

  Ci dobanda care a fost real negativa cu mult mult de tot... ceva de genul in anii to ... pe acolo de negativa in unele piete chiar mai negativa de atat. 

  Cu asa dobanda cum doamne iart.. sa nu dati soc in credit si in capacitati si in retea si in servicii... toti au avut soc pe lant de cerere sarita cu pulte peruri (pret castig) din trendul natural istoric. 

  Oricum socul linisteste piata si aplatizeaza tot speculatorii cat si cei ce "gentrifica" zonele cu capital venit in valuri din ciclul de migratie urmeaza sa devina una cu zona in 5 ani... se vor nivela "avutii aparenti cu munca carca si dormiti cate 12 in camera" veniti sa faca credite speculatii si "investitii" in ro. 

  Deja preturile in nominal la bunuri de consum sar calare calare peste populatia autohtona... sa vedem cum va face fata guvernele lumiii in redistribuirea si echilibrarea rapida a socului de "aruncare piatra in balta" facand valuri valuri de bani in piate. 

  Atentie nu exista mai multi bani - ci doar viteza data de valul pietrei - ce arunca PErurile astronomic.. sa vezi parbusiri... 

  Vor cade secereati cu miile de firme...miile ... deja oricum sun 40000 mii ( da am scris bine) pe balantele bancilor de companii caput... ce nu stiu de ce sunt inca tinute... ceva din ele au facut vanzari pe centi la dolar.... 

  isi aduna bancile pe urmatorul ciclul portofoliu cu "tepari". 

  Am si eu o intrebare: Unde crede lumea ca se ducea contractele viitoare la petrol in 2020? Pana unde crede lumea ca se duceau pe negativ? 

  Pe bune? 

  Nu avem cum sa nu ne asteptam la un recul astronomic cand toate s-au intalnit cu dobanzi trantite gov varsare investitori varsare om de rand varsare dorel varsare toti toti varsare bani /credit in piata... de panica. 

  Dar asta nu este nimic caci era anticipat socul din ciclu petru ca romania si mai multe tari se aflau pe deficit ciclic - care inseamna ca erau "banuti la saltea pentru zile negre" dar ce ne facem ca reprede repede inainte deficitul devine accelerat deficit real plasat in viitor -care inseamna ca populatia ca podere ciuciu bani la saltea si se vor afal majoritatea populatiei "investiti cu totii" ince nu stiu dar ca pondere toti la gat cu cate 1 doua credite de dus la plug... plus ca mancarea si traiul in sus veniturile in jos... sa vedem cum o joaca pe asta. 

  - ps: plasat in viitor. 

  iar nebunu de catu tipa ca tampitul la psd cand el a "furat surplusul" exact in anticiparea deficitului ciclic!! Tampitul a lasat nota de plata plasata in viitor nu psdul de acum ce se lupta sa nu buseasca somajul si sa intre toata romania in depresie economica severa anticipata chiar de deficitul real ce tinde sa se formeze. 

  Catul nebunule sa puii banii la loc bhhh... Cu "mastile tale" si tampeniile tale de achizitii ce nu au format capital real in piata si nici locuri de munca - aia a fost fuba /pasare /mutare / jaf REAL DE CAPITAL AL POPULATIEI!! 

  Cineva urmeaza in 4 ani maxim maxim 5 ani sa faca PUSCARIE!!  

  O sa vedeti ca nu se mai merge asa - populatia o sa ii ia pe sus cu tot cu bastoanele lor si buteliile lor de gaze... 

  Sa vedeti voi de nu anii 70 se la americani la noi in Romania se repeta!(ca instabilitate si proteste) 

  Ma uitam astazi in trafic : miii mii de masini derapanate -sem ca oamenii nu se ajung cu banii; au explodat numarul de cersetori in intersectii (comparativ cu 20018), populatie saraca ce doarme pe strazi in crestere in bucuresti;  

  Tampitii aia de la "dambovita" cu insula lor si concert si "spaga pe fata" data de IMOBILIARSITII CE NU ISI VAND BLOCURILE exact exact langa un cartier de OAMENI AI STRAZII / SARACI ce dorm in "obiective ce nu se pot numii case". RUSINE BHHHHAAA AUTORITATEA ROMANA!! 

  Pai ati luati spagi de mii si milioane de euro pe urma sa ii sustineti la "speculatorii imobiliari" mizeriile de apartamente vandute in bule de pret si in cartiere ce nici nu reflecta in gdp net putere de pret bula tampita. 

  Cica cu "priveliste" catre lac... pai in cazul in care nu stiti blocurile alea vechi de pe acolo au stat 20 de ani chinuite de intemperii... bate un crivat acolo iarna de te ingheti... 

  Sa vedem cum vor face fata finisajele buleala peste polistiren -care se vor face praf in nici 7 ani... nu de alta dar am vazut din experiental la alte "hansambluri" devenite ghetoruil intre timp. 

  Rusine MARE celor ce se ocupa de primarii si administratii locale!! 

  Au "Renovat nesimtiit" doar cat sa atraga "turma de oameni" catre imobiliarul "lux" al speculatorului. 

  Ce naiba lux bhhhaaa... ca sunt produse de bun simt; oricum daca da un cutremur de 7 scutura peretii la miile de blocuri "lux" ridicate in ROMANIA!! Raman Naiba oamenii fara pereti.... va bateti joc de oameni.. aia in germania sau anglia baga tije prin caramida "gaurita" la noi buuuuulllleeeeaaaalllaaa... 

  Va pupa jan bagati paine cu sare pentru durerile de cap ce urmeaza! 

  Acum populatia se afla in FAZA DE NEGARE!!! - RABDARE!! 

  s c cret 

  Imobiliaristii zi de luni 03 oct... MACARALE MACARALE.... "ruginite" la orizont!!!

  Pe burta, culcat!  

  Nu trage (isarescule) sunt eu Lascarica (imobiliarica). 

  Lascarica (imobiliarica) tu esti? - Intreaba isarecu 

  Haide bursa draga nu puneti postare cu santierele intepenite? 

  Sau cu "Dobanda poc " peste bot? 

  Dau cu ARM-urile date acum 5-7 ani sarite si lovind peste pot cetatenii in rate? 

  Dinvatati sa postati si sa comentati din mai multe unghiuri "piata imobiliarelor / creditului ipotecar /imobiliare prima a doua etc casa"!! 

  s c cret 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro