CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / THEODOR LIVINSCHI, VICEPREŞEDINTELE ACCER:"Doar 4% din consumul de energie electrică nu a fost acoperit de producţia locală"

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 octombrie

Theodor Livinschi

Theodor Livinschi

Interesul consumatorului ar trebui, teoretic, să fie pe primul plan. Realitatea arată că lucrurile stau diferit. Theodor Livinschi, vicepreşedinte al Asociaţiei Companiilor Consumatoare de Energie din România (ACCER) a lansat mai multe întrebări şi propuneri către autorităţi şi a avut comentarii legate de colaborarea dintre instituţii.

Acesta a spus: "Nu a ajuns nimeni, momentan, să îşi închidă capacitatea de productie pentru că nu ar exista energie electrică sau gaze, dar costurile la care au ajuns să fie achiziţionate dau bătăi de cap. Am aflat din presă de oferta publică a celor de la Nuclearelectrica şi discutam cu membrii cum se va implementa articolul 7 din ordonanţă, cum vor achiziţiona consumatorii energie electrică direct de la producători. Avem mai mulţi membrii beneficiari ai OUG, care au trimis oferte clare, specifice, către producători, dar nu s-au primit răspunsuri până pe data de 27 septembrie, exact în perioada de valabilitate a ofertei publice a Nuclearelectrica. Am primit un răspuns politicos, dar nu s-a specificat nimic de existenţa unei oferte publice valabile la momentul trimiterii respectivei adrese. Totodată, referitor la viitoarele oferte publice ale producătorilor, ne-am bucura ca ofertele să fie mai accesibile din punct de vedere a identificării şi puţin mai lungi ca valabilitate, pentru crearea unui cadru competitiv cu adevărat. Am observat că există un criteriu de medie pe 3 ani a cifrei de afaceri în valoare de 500 de milioane de lei. Nu e specificată o astfel de limită în ordonanţă, identificăm în asociaţiet companii care nu se pot plia pe criteriile de selecţie şi am vrea să aflăm cum s-a ajuns la această limită inferioară a mediei cifrei de afaceri. Sunt destul de multe companii excluse de acest criteriu de selecţie".

Theodor Livinschi a mai punctat: "În România la nivelul anului 2021doar 4% din consumul de energie electrică nu a fost acoperit de producţia locală. Din aceasta, 77 % a fost generată de companii controlate mai mult sau mai puţin de statul român. De ce punem întrebări, pentru că nu există nicio urmă de predictibilitate. Vorbim de o creştere a costurilor cu 200% la energie şi de 300% la gaze naturale. Aşteptăm cu interes să realizăm o analiză pentru luna septembrie, prima când noua ordonanţă îşi va face simţite efectele. Situaţia va arăta mult mai rău. Produci astăzi şi nu ştii costurile. Nu există opţiuni realiste de contractare. Soluţia pe care noi am propus-o, la finalul lunii august, este ca o pondere din consum să beneficieze de un preţ limitat şi o altă pondere să aibă preţ negociat în piaţă. Nu ştim dacă propunerea noastră a fost luată în considerare. Noi credem că ar rezolva foarte multe probleme, e un mecanism care merge pentru toată zona de consum".

Livinschi a avut un set de întrebări adresate autorităţilor şi operatorilor din piaţă, la care aşteaptă răspunsuri: "Cum se poate integra în activitatea consumatorilor, lipsa de transparenţă asupra preţurilor medii de achiziţie ale furnizorilor? Cum ar putea consumatorii să atenueze impactul creşterii chiar şi de 5 ori a costurilor cu energia, anunţate în ziua aplicării? De unde ar putea consumatorii să cumpere furnizarea energiei, dacă beneficiază de plafonare sau dacă nu agreează renunţarea la limitarea preţului (art. 5, alin. 3) ori furnizarea în regim de ultimă instanţă? Cum ar putea consumatorii să cumpere energie electrică direct de la producători, dacă niciuna dintre părţi nu deţine licenţă de furnizare? Cum ar putea consumatorii să gestioneze garanţiile considerabile sau plata completă în avans, solicitate de către furnizori în actualul context?". Răspunsurile la aceste întrebări sunt aşteptate cu interes de către toţi consumatorii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Oferta Nuclearelectrica nu a fost deloc publica, ci a fost cu dedicatie pentru amicii conducatorilor SNN, baietii destepti de la Nova Power&Gas. Asa s-au facut mereu afacerile care mustesc de coruptie ale "reprezentantilor" statului din consiliile de administratie, cu noii baieti destepti din energie.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro